2015-07-05 Temperatuur van 19 mtr tot oppervlakte

Weer     : Zonnig, Wind W 2 bft.
Duikers : Marco, Robin, Axel 
Doel     : Zichtmetingen, Foto’s, Temperatuurmetingen elke meter vanaf 19 meter diepte
Duur    :  100 minuten.
Lucht temp  : 26 Celsius
Water temp :  7 Celsius minimum.
Fauna    : Extreem veel watervlooien, veel jonge (in grote wolken) en volwassen aasgarnalen in de ondieptes. > 5 karpers, 1 paling, scholen met jonge vis
Hydroïdpoliepen, Glaskreeften, Rode Amerikaanse rivierkreeft op 17 meter diepte.
Flora :  Waterpest velden soms 1 meter hoog, Gekroesd fonteinkruid , Tenger fonteinkruid Schedefonteinkruid. Vlokjes
Thermocline: 14-16 meter
Vislood: 0 gram

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   6 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  7 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   5 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  6 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   7 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  8 meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Zuidponton staat uit, Oost ponton is weer aangezet sinds 4 juli zag ik het al weer blazen.
Vandaag staan verticale temperatuurmetingen op het programma om te kijken hoe de temperatuur zich ontwikkeld vanaf diepte.
Uiteraard gaan we eerst foto’s maken en zicht meten. Op SETL H002 zitten nu ineens weer onbekende eitjes. Hebben we net het ene mysterie ontrafeld, komt de volgende op de proppen. Dus er rest niks anders dan ook deze eitjes eerdaags maar eens op kweek te gaan zetten. De foto’s van de SETL platen  H106 en H136 zijn weer bijgewerkt, als mede station mp1 mp2 en mp3. Op de eerste twee zijn purper algen te zien.

SETL H002 met links plakkaatjes met eitjes

Als de metingen zijn gedaan wordt het tijd de diepte maar eens op te zoeken. We willen vanaf het diepste punt elke meter een temperatuurmeting doen tot aan de oppervlakte. Dat is ook gelijk een prima trim oefening. We gaan door de spronglagen naar de winterse temperaturen van 7 graden op 19 meter diepte. Dan zitten we ten westen van het midden van de zuidelijke uitloper. Daar komen we zowaar een rode Amerikaanse rivierkreeft tegen.

Metingen gefilmd door Marco Garitta

Duidelijke spronglagen tussen 16 en 14 meter diepte

Vanaf 12 meter diepte tot aan oppervlakte is de temperatuur dus redelijk homogeen te noemen. Nu hebben de pompen bij tijd en wijlen aan en uit gestaan, maar kennelijk is het dus redelijk gemengd. Voor 2013 toen er het volledige seizoen belucht werd, bleef de spronglaag altijd rond de 15-16 meter hangen en dan lag er ook een dikke laag mist onder.
Op deze diepte van 16-15 meter is het lastig trimmen omdat je dan precies in de sprong laag zit, maar wel een erg leuke uitdaging terwijl Robin mij bijlicht en Marco aan het filmen is.
Eenmaal aan de oppervlakte kijken we waar we zitten en gaan dan weer pijlsnel naar beneden. Zo dat voel je goed als de kou weer op je gezicht prikt. We vervolgen onze weg en gaan de Zuidwestelijke kom in. De meerval zijn we helaas niet tegengekomen. We komen een anker tegen. Waterpest trekt veel vlokreeften aan en aasgarnalen. Ook holtes trekken aasgarnalen aan en daar heeft Marco dankbaar gebruik van gemaakt om deze te filmen. Ja hoor ook hier zie ik weer poetsplaatsen en ook hier is een stok duidelijk ingekerft.

Poetsplaats voor vissen.

 

Ingekerfde stok, waarschijnlijk door vinnen.

Nu we er op letten zie ik ze steeds meer, maar of dat iets zegt of een toename in parasieten of vis of beide?  Ik weet het niet.
Eindelijk krijg ik een slakje eens redelijk in beeld en gebruik nu eens een iso getal van 80 met diafragma zo klein mogelijk en de lamp er vol op,spotmeting aan en  zonder diffusor.


Slakje op waterpest

De zoetwatersponzen doen het goed en ik zie op veel plekken dus nieuwe sponzen.
Aasgarnalen in wolken van jonkies tot volwassenen, maar wat opvalt is dat er maar weinig wolken zijn waarin zowel jonkies als volwassen aasgarnalen in rond zwemmen. Ten zuiden van het Paviljoen vind je veel  plukken draadalg en ook op fonteinkruiden.
Onder het paviljoen wemelt het van de jonge visjes, maar niet zo veel als in 2013. De palingen en snoeken heb ik nog niet gezien om zich te laven aan deze overdaad, maar misschien dat anderen dat wel al hebben gezien.Scholen jonge vis

Bij de rietkragen zie je vooral hele kleine visjes van amper een centimeter groot en nu is ook de tijd dat futen veel duiken naar jonge visjes. Het lukt mij maar niet om dat moment te pakken, maar wie weet.
Leuke duik en Robin’s laars was overduidelijk lek aangezien er luchtbellen uit kwamen en Marco heeft mooie beelden kunnen schieten. Bedankt!!!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.