2024-04-14 Snorkelen in een groot aquarium

Afgelopen zondag wilde ik toch even graag kijken in de Bosplas om te kijken hoe het er nu bij lag. Dick had de vrijdag ervoor al gemeld dat het zicht prachtig was tijdens zijn duik om wat GPS locaties te verzamelen.
Dus in mijn wortelpak met snorkel, planktonnet en Secchischijf het water in. Een paar mensen die bij de waterkant een duikbriefing aan het doen zijn, kijken mij toch wat vreemd aan. Wie gaat er nou snorkelen? Ik dus.

Ik zwem naar het vaste meetpunt en ik wordt benaderd door twee karpers die mij recht aankijken om vervolgens weer loom weg te zwemmen.
Het zonlicht breekt fantastisch mooi in het water. Je wordt er zo rustig van. Afgezien van de twee karpers kom ik verder geen vis meer tegen.

Het wemelt van de watervlooien en roeipootkreeftjes, waarbij er plekken zijn met hogere en ook lagere concentraties van deze beestjes.
Bij het Paviljoen laat ik de Secchischijf zakken en bij 9,5 meter verdwijnt het uit het zicht. Het waterpeil onder het Paviljoen is 12 cm = -5,48 meter NAP. Dat valt binnen de marge van -5,42 en -5,62 meter.
Vervolgens doe ik een trek met het planktonnet en die zit tjokvol watervlooien en roeipootkreeftjes en verder geen algen in het water.

Op takken en stenen en op het riet zitten wel bruine algen. Althans het zijn geen algen maar zoals eigenlijk elk jaar, kiezelwieren.
Ik schraap wat van een tak af in een buisje voor onder de microscoop en zwem terug naar de kant om de spullen weer in de auto te doen. Ik wil gewoon even lekker verder snorkelen. Ik kan het zeilbootwrak vanaf het oppervlak zien, echter valt de boeg net een beetje weg.
Verderop lijk ik wel een koraalrifje te zien. Oke met een beetje fantasie dan, maar dit is gewoon Nederlands water. Het kan ook binnen een maand weer compleet slecht zijn, maar nu kunnen we er nog even van genieten.

Eenmaal thuis bekijk ik het schraapsel wat ik van een tak had gehaald. Het ziet er fantastisch mooi uit en het beweegt ook nog.
Alles staat verder onder de knop FOTOS