Wat is Project Baseline?

Project Baseline is een platform voor duikers over de hele wereld om onderwater biotopen te monitoren en veranderingen te registreren.

Speerpunt van Project Baseline:
Over het algemeen weet men niet hoe een stuk natuur er bijvoorbeeld 5 of 10 jaar geleden er uit zag, maar middels foto’s en beschrijvingen is dat wel te zien. We kunnen nu een natuurplek mooi vinden en accepteren dat, maar jaren geleden was het misschien anders.
Zo was het onderwaterzicht in de Haarlemmermeerse bosplas naar zeggen voor 2009 slechter dan nu, maar we hebben daar geen fotomateriaal van of meetresultaten om dat aan te tonen. 

Oorsprong Project Baseline
Het is een initiatief van GUE (Global Underwater Explorers). GUE leidt duikers wereldwijd op. De duikuitrusting en duiktechnieken zijn gebaseerd op de DIR (Doing It Right), echter is GUE een aantal stappen verder gegaan in de ontwikkeling en uitwerking van cursussen en toegespitst op het onderzoek onder water.

De nadruk van deze trainingen liggen op basisvaardigheden zoals trim, zwemtechnieken, veiligheid en het gebruik van standaard ademgassen.
Natuurlijk is het ook een perfecte basis voor recreatief duiken.
Het complete verhaal vind je hier

Elk individueel project kan echter zijn/haar eigen criteria hanteren om te participeren. Daarom kun je het beste contact opnemen met de project manager van de bestaande projecten in Nederland.

Project Haarlemmermeerse bos vereist geen GUE training om mee te kunnen doen.
Iedereen kan meehelpen.
Wij zijn gestart met het Baseline Haarlemmermeer project met vier GUE duikers in november 2011. 
Het aantal vrijwilligers is variabel, maar kan oplopen tot 35 personen afhankelijk van het evenement.
Het is geen club en is volledig vrijwillig en zonder enige verplichtingen of kosten, omdat wij het toegankelijk willen houden. 

Primaire doel  is het verzamelen van data wat hoofdelijk bestaat uit regelmatige Zicht en Temperatuurmetingen en het maken van foto’s van vaste objecten en het SETL project. Dat vormt de primaire data.
Daarmee kunnen we over de jaren aantonen of een plas positief / negatief veranderd.

Wat gebeurt er met de verzamelde data?
Elk project geeft de primaire data door aan het Project Baseline hoofdkantoor in Amerika. De gegevens worden in de centrale database opgeslagen. Deze database is voor iedereen zichtbaar. Voornamelijk is het verzamelen van data en zelf contacten leggen met de instanties die er belangen bij hebben, zoals een waterschap, gemeente ,hengelsportvereniging of universiteiten.

Publiciteit
We laten ook graag aan iedereen zien hoe mooi en speciaal het onder water is aangezien de algemene perceptie van “niet-duikers” meestal uitmondt in “
Zie je dan wel wat? 
Is het niet troebel en donker?”

Door het organiseren van bijvoorbeeld schoonmaakacties, krijg je veelal positieve reacties en vragen.
Social media en kranten zijn onze platformen om publiciteit te zoeken en onze informatie te delen.

A.Gunderson