2013-06-23 hbos mistige lagen

 • Weer    : Licht bewolkt /  W Wind 5 bft / Regen = 0 mm / 1009 hpa.       
 • Duikers : Koos, John, Axel
 • Doel     : Bekijken rechter uitloper/  Zichtmeting
 • Duur    : 84 minuten.
 • Lucht temp  : 16,0 Celsius en snel oplopend.
 • Water temp : 5,4 Celsius minimum.
 • Vis       : > 5 baars, > 5 palingen in het alg, 1 snoekbaars op een nest. Roeipootkreeftjes en watervlooien boven de 6 mtr, alsmede zeer jonge visje van ca 1,5 cm. 1 karper. 1 snoek
 • Planten :Gekroesd fonteinkruid staat rechts van paviljoen al ca 1,5 mtr hoog begroeid met draad alg. 
 • Thermocline op 6-7 meter diepte.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  7 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  8 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =  7 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  8 meter.

  ·  Secchi verticaal = 10 meter.
  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen: Bij de instap begint het steeds hoger te groeien wat ik toch wonderlijk vind aangezien er toch vele duikers hier in en uit lopen. Doel voor vandaag is het bezoeken van de rechter uitloper om te zien hoe het daar vorderd met de groei. Deze plek krijgt meer schaduw dan de linkerkant. We gaan even over de 17 meter waar de temperatuur erg stabiel blijft op 5,5 graad. Eenmaal bij de uitloper gaan we ondieper en zien prachtige mistlaagjes en niet specifiek op thermoclines. Deze kant is op zicht nog vrij kaal tov de linker oever. We zien hier een aantal vislijnen die aangegroeid zijn met sponzen. Bij het begin van het strandje ligt er op de 6 meter thermocline een dikkere laag mist, maar juist erboven trekt het zicht weer wat open. We zweven letterlijk boven de laag. Waterpest groeit hier wel maar nog niet zo weelderig. We zwemmen weer terug op 3 meter en een karper schiet vluchtig weg. Veel schooltjes jonge vis krioelt voor ons, maar ook wolken jonge garnalen. Helaas spot ik weer een slachtoffer op ca 2 meter diepte van verloren vislijnen. Dit keer een kuifeend waarbij het vislijn om de bek zit.  
 • Ik maak er weer een foto van. We vervolgen onze weg en gaan wat dieper waar we op 5-6 meter weer een dikke mistlaag zien. In de zuidwest kom is het zicht beduidend minder. Het lijkt wel mooi als John en Koos net boven de mistlaag blijven hangen. Er ligt ook nog een live vislijn met een boulie eraan en deze laten we ongemoeid niet veel later zien we een snoek voorbij zwemmen. Rechtopstaande palingen zijn grappig om te zien en staan zowat als een cobra. Hier zit heel veel jonge vis in iedergeval, maar wat voor vis het is… geen flauw idee. De bedden met alg blijven liggen en het gekroest fonteinkeruid wordt steeds hoger.
  Ik moet wel heel nodig een sanitaire stop maken en besluit daarna met John nog even een kort duikje te maken om de zichtmetingen te doen. Op de palen van het paviljoen groeien nu wattige platen met alg. Onder de microscoop lijkt dat het meest op Oscillatoria wat een bacterie is, maar op de plekken waar de de mosselen groeien is het schoon.

   

  Kuifeend dood door vislijn.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.