2013-07-16 Kwadrant en Beugel geplaatst.

 • Weer    : Zonnig  /  NO Wind 4 bft / Regen = 0 mm / 10?? hpa.       
 • Duikers : Ted, Thijs, Dean, Dave, Axel
 • Doel     : GPS nieuw kwadrant / Plaatsing beugel 6 mtr / Zichtmeting / Watermonsters
 • Duur    : 90 minuten.
 • Lucht temp  : 24,0 Celsius
 • Water temp : 7,4 Celsius minimum.
 • Vis       : 1 snoek,  1 paling, scholen jonge vis, Amper roeipootkreeftjes gezien.
 • Planten : Fonteinkruid, darmwier , plukken alg in gebied B, 
 • Thermocline op 6-7 meter en 8-9 mtr diepte.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  4 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  4,5 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =  5 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  6,5 meter.

  ·  Secchi verticaal = — meter.
  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen:
  We duiken naar het nieuw geplaatste kwadrant om een goede GPS fix te krijgen. Daarnaast moeten we een nieuwe beugel aan de paal hangen bij het paviljoen voor de zichtmetingen. Dit is een tijdelijke plaatsing om te zien of het systeem werkt. Dan moeten we ook nog watermonsters nemen van 3 en 6 meter diep en de zichtmetingen doen. Kortom een actief duikje.
  Aan de waterkant spreken we af, recht over te zwemmen op 6 meter diepte, want in de linkerhoek zitten vissers die we willen ontwijken. Dus via het ponton. Een teamlid (ik ga geen namen noemen 😉 vraagt of dat werkelijk het plan is en of we niet beter via d bodem kunnen gaan….Nee het is juist een leuke uitdaging om als een stel commando’s recht over te zwemmen in het niks en daarbij is het ook een goede oefening :). Thijs heeft een 10 ltr fles dus die moet ook lucht sparen. “Wie gaat dan kompaszwemmen?” ,zegt het teamlid. Nou dat doe ik dan wel zegt Axel.  Dus tussen de 6-7 meter diepte zwemmen we door een sneeuw van vlokjes. Die vlokjes helpen juist mee om koers en diepte te houden. Na een 13 min komen we de touwen van het ponton tegen, dus de koers zit wel snor. Dean zoekt echter wat meer zicht op en laat zich wat zakken om de vlokjes te ontwijken. (Aan het einde van de duik zei hij dat ie tureluur werd van die vlokjes). Ik mag mijzelf niet op de borst kloppen, want het gaat ook geregeld niet volgens plan, maar deze keer komen we ongeveer 10 mtr van het kwadrant uit over een afstand van 300 mtr en 24 min zwemmen. Eerst ruim ik samen met Dave nog een stuk vislijn op met een rood T-stukje en twee dreghaken. De haken duw ik diep de bodem in en neem de lijn mee. Dean doet een GPS meting, terwijl ik het kwadrant fotografeer voor een mooie baseline. 
  In het kwadrant kunnen we dan precies volgen en vastleggen wat er gebeurt dmv foto’s. Doel is om te zien wanneer planten u echt goed beginnen te groeien en hoe hoog deze komen door de seizoenen heen. 

  Kwadrant
  We zwemmen daarna langs de kant weer terug. Op de bodem liggen steeds meer donkergroene plakkaten alg en ook de grote plukken groene alg liggen op een meter of 8-10. 
  Dan krijg ik een seintje en Dave ruimt samen met Ted nog een flink stuk begroeide vislijn op. Uiteindelijk begint de tijd wat te dringen en dus slaan we een koers in van 140 graden op zo’n 11-12 mtr diepte.
  Wederom komen we bij toeval uit onder het ponton. Deze hangt ook aardig vol met vislijnen.
  We vervolgen onze weg en het is op 11 mtr toch een stuk frisser. De bodem verdwijnt uit zicht en ik concentreer we weer op de vlokjes. Dan komt de bodem een stuk omhoog en we vinden een eilandje op 11 mtr diepte. Dean doet een GPS meting door weer zijn GPS capsule naar de oppervlakte te laten vieren. Daarna gaan we richting kant, maar komen wat verkeerd uit. We moeten nog een flink stukje zuidwest zwemmen alvorens we eindelijk bij het paviljoen aan komen.
  Daar haalt Dean de beugel van 12 meter op en draaien het frame. Dave geeft blokken hout aan en Ted houdt het frame vast, terwijl Dean druk de moeren aan het vastmaken is. Ik maak wat foto’s en help ook nog even mee. Niet vergeten watermonsters te nemen van 6 en 3 meter en nog even rap zichtmetingen uitvoeren. Op 6 meter is dat nu een eitje met het frame, want je haakt eenvoudig je zichtmeter eraan. Bedoeling is dat er een bord op komt zoals PB Vinkeveen dat heeft. Als dat allemaal gedaan is gaan we richting de kant op ca 3 meter waar het nog steeds wemelt van de jonge visjes. Ik maak nog een paar foto’s op 2-3 meter van de bodem en plantjes, als ik ineens geseind wordt. Ik draai mij om een een joekel van een snoek komt recht op mij af gezwommen. Alsof ie gesnapt is tijdens het uitvoeren van zijn/haar snode plan, zwemt het mij koelbloedig voorbij met een blik van ..”huh niks aan de hand hoor”. Deze snoek heeft een hele fijne tekening op zijn lijf en ziet er goed gezond uit. 
  Na 90 minuten staan we weer op de kant met een voldaan gevoel en we hebben veel gedaan.

  Nieuwe beugel.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.