2013-10-13 11:00 Storm en regen.

 • Weer    : Zwaar bewolkt  /  Z Wind 6 bft / Regen = ? mm /  1009 hpa.       
 • Duikers : Nico, Ted, Axel
 • Doel     : Zichtmeting, bezoekje SETL en rondkijken aan Zuidzijde..
 • Duur    : 64 minuten.
 • Lucht temp  : 8,0 Celsius
 • Water temp : 14,6 Celsius minimum.
 • Vis       : Palingen, scholen baars.
 • Planten : Waterpest aan zuidzijde paviljoen wordt minder.
 • Thermocline op 9 meter.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =   5,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  6,0 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =   5,0 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  6,0 meter.

  ·  Dutchi op 9 mtr =   4,0 meter.
  ·  Secchi op 9 mtr =  5,0 meter.

  ·  Secchi verticaal =  — meter.

  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen
  Het stormt al aardig, maar als ik van huis vertrek is het nog droog. Ted heeft Nico uitgenodigd om mee te duiken. Nico is net begonnen met duiken en wil dolgraag ervaring op doen. Project Baseline handelingen zijn bij uitstek geschikt zijn om duikervaring op te doen en je skills op proef te stellen.
  Metingen aanschouwen, stil hangen bij fotograferen en vooral geduld hebben. 
  Ik leg uit aan Ted en Nico wat het doel is. Dus we beginnen op twee meter diepte naar de SETL platen te zwemmen. Aan de oppervlakte golft het water al behoorlijk. Onder het Paviljoen zitten de scholen jonge baarzen nog steeds. Het is donker onder het Paviljoen. Ik maak foto’s van de platen terwijl Ted en Nico de zichtmeting op 3 meter beginnen, om een beetje tijd te sparen. De aangroei van de platen is redelijk gelijk, echter beginnen de mosselen wat uit te hangen. Ook de Hydroidpoliepen beginnen weer wat terrein te winnen. 

  Ook de meest recente plaat krijg al weer wat aangroei van bruine plekjes.
  We dalen gezamelijk af naar de 6 en de 9 meter. Ten opzichte van vorige week is er weinig veranderd. Na de meting gaan we richting de zuidkant op een 7-8 meter diepte. Waterpest is niet meer zo weelderig aanwezig. Enige vis wat hier zit is Paling. Er zit er eentje prachtig in een doorkijkje. Nico concentreert zich vol op het duiken. Even verderop komen we langs het snoekbaars plateau, waar normaal altijd een snoekbaars zat. Bij toeval kom ik twee ijzeren staven tegen van het kwadrant van Jan en Iva. Ik zoek naar de andere twee staven, maar die zijn niet te vinden. Het zal toch niet wezen dat deze eruit getrokken zijn. Als Nico aangeeft dat ie op de helft zit, draaien we om en gaan ook naar de 3-4 meter diepte. Op drie meter liggen verse klompjes met jonge zebramosselen. Deze hebben zich massaal aangehecht aan takken en andere vormen van hard substraat op de zandvlakte.   Nog even onder het Paviljoen door. Bij de instap zie ik evengoed nog steeds fonteinkruid met de Gloeotrichea pisum bolletjes erop. Ik ben benieuwd wanneer deze bacterie bolletjes verdwijnen. Ik zie een dot met darmwier de diepte in rollen. De oppervlakte temperatuur zit nu op de 15,4 celsius. De waterkolom tussen de 0 en 9 meter diepte begint nu goed te mengen en is nu vrijwel homogeen van temperatuur. Het zakt ongeveer een graad per week.
  Bovenwater gekomen zitten we in de hoge golven, harde wind en keiharde regen.
  Ik ben blij dat het zicht weer toeneemt. • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.