Waternetje (Hydrodictyon reticulatum) nader uitgelegd.

Ik was echt heel benieuwd wat nou die kippengaas alg voor soort zou zijn die mij voor het eerst opviel op 15-09-2013. Ongetwijfeld lag het er al langer, maar die keer viel de structuur mij pas op. Het lag in uitbundige tapijten in de Noordwest hoek tussen de 7 en 2 meter diepte. 
Op 20-10-2013 was het alweer bijna verdwenen. Het was het sturen van een simpele mail met duidelijke foto’s en twee dagen later had ik het antwoord op mijn vraag.
De tekst is van dhr W. Ernst.


Hydrodictyon reticulatum is een groenwier, waarvan in (Midden- en West-) Europa 1 en in de wereld 5 soorten aanwezig zijn. Het netvormige thallus van het waternetje is een een kolonie, bestaande uit een veelvoud van cellen, ontstaan uit één cel door opdeling, dus een meercellige groene alg (Chlorophyta) met cilindrische cellen. Twee tot vier cellen zijn met hun einden tot 5-6 hoekige netjes verbonden. Een volgroeid netje kan meerdere cm groot worden. Een jong netje ontstaat binnen een volwassen cel door opdeling van het veelkernige cytoplasma in eenkernige geflagelleerde zoösporen die na het bewegen hun flagellen verliezen  en zich in een netvormig patroon groeperen binnen de centrale vacuole vormen. Na de desintegratie van de moedercelwand komt het nieuwe netje vrij. Door het strekken van de cellen groeit het nieuwe netje verder. Deze groenwier heeft ook naast deze ongeslachtelijke voortplanting een geslachtelijke.  
Op een van de foto’s van het waternetje zitten ook een reeks kiezelwieren (Diatomeën).
Het waternetje is bekend uit voedselrijke, vooral stikstofrijke wateren, sloten en plassen, ook lijkt het een affiniteit met sulfaatrijk water te hebben.Volgens Jan Simons en medewerkers (1999, Benthische zoetwateralgen in Nederland, KNVV, Utrecht) kan het ook in het kustgebied in wateren met een hoog zoutgehalte voorkomen.Het is in de zomer veel aanwezig, maar ontbreekt in de winter waar het met cellen met een dikke wand ,zgn. <akineten> of met zygosporen op de bodem van het water ligt.


Er zitten 4 Kiezelwieren (Diatomeeen).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.