2014-03-05 Op bezoek bij Hengelsportvereniging Haarlem

Om kennis te maken en het “Meldpunt verloren vistuig” wat onder de aandacht te brengen, toog ik naar Haarlem om daar aanwezig te zijn bij de maandelijkse inloopavond.
Voorzien van visitekaartjes, een blad Duiken met het Project Baseline artikel en flyers over het “Meldpunt verloren Vistuig” loop ik het gebouw binnen van de Hengelsport Vereniging.

Toen ik binnenliep zag ik al direct op een scherm een plaatje van het Haarlemmermeersebos.
Ik viel dus met mijn neus in de boter, want deze avond werd er een presentatie gegeven over het karpervissen in de bosplas. De twee sprekers spraken heel gepassioneerd over het vissen in de bosplas en over de dingen die je wel en beter niet kunt doen.
Er werd ook verteld dat je beter niet in de buurt van het Paviljoen kan gaan vissen ivm de vele duikers.
Tijdens de presentatie werden heel veel foto’s getoond van gevangen karpers en materiaal. De woorden “Heerlijk” en “Genieten” vallen opvallend vaak en we luisteren dan ook naar twee ras liefhebbers, die zeer respectvol en voorzichtig met hun vangsten omgaan. 

Dan zie ik de voorzitter Donald en stel mijzelf voor en overhandig hetgeen wat ik had meegebracht. Tijdens de pauze stelt Donald mij nog even voor aan een lid die Water en Visstandbeheer doet en de oude voorzitter. Ik krijg maar net aan de kans om even met Stefan te praten die een van de sprekers is, want net als duikers kunnen ook vissers losgaan in het vertellen van ervaringen. Ik mag na de pauze even een woordje doen tijdens de presentatie.

Als ik de microfoon krijg, hou ik een kort praatje over Project Baseline en de totstandkoming van het “Meldpunt verloren vistuig”. De nadruk ligt op het feit dat Project Baseline, vissers niet veroordelen, maar juist een brug willen slaan tussen twee groepen mensen die allebei hun hobby heel graag beoefenen. 

Dus ik hoop dat het woord verspreidt wordt over het meldpunt, zodat we watervogel slachtoffers kunnen verminderen en de plas mooi schoon kunnen houden.

Na afloop van de presentatie praat ik nog even met de oude voorzitter die een paar jaar geleden, duikers liever zag gaan dan komen. Hij ziet een samenwerking met duikers als onontkoombaar en nu vooral nuttig. De stek waar wij nu duiken naast het Paviljoen zat vroeger namelijk vol met vis en tja dan is het zuur als daar steeds meer duikers instappen.

Stel je de omgekeerde wereld is voor.. Je hebt een geweldige duikstek en er komen steeds meer vissers op die plek tot het punt dat je als duiker in de minderheid bent. Feitelijk wordt je dan verdreven naar een andere plek. Daar kun je uiteraard ook mooi duiken, maar zo zie ik het een beetje.
Nu wordt er door de hengelsport vereniging Haarlem afgeraden bij het Paviljoen te vissen ivm duikers, maar niet elke visser is aangesloten bij die vereniging.
Wij gaan proberen duikers te overtuigen om uit de buurt van vissers te blijven en actieve lijnen te respecteren. 
Mocht je onverhoopt vast komen te zitten, neem dan het kunstaas/lood en afgesneden lijn mee naar boven en geef het (als het even kan) terug. Als je het laat liggen kan het tenslotte slachtoffers eisen onder duikende watervogels.
Want let wel, er is al jaren visrecht, maar er is nog steeds geen duikrecht.
Dus met dat in gedachte kun je maar beter samenwerken en goede voorlichting geven.

Onze website wordt op de voet gevolgd en ze vinden de filmpjes en foto’s geweldig om te zien. Ondanks de techniek van fishfinders die vissers gebruiken, is er behoefte aan een onderwaterkaart. Dat zit inderdaad in de planning voor dit jaar. Op die manier kunnen plekken waar veel lijnen worden verspeeld misschien gemeden worden.
Er wordt nog lang nagepraat. Ik had nog wel veel meer verhalen willen horen en graag zelf meer over de onderwaterwereld willen vertellen, maar de volgende ochtend moet ik ook weer gewoon werken zoals iedereen.

Het was een leerzame avond, die hopelijk gaat resulteren in een mooie samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.