2015-05-17 Schoonmaakduik Oostzijde

Foto: Corkuyvenhoven.com

LINK naar ALLE FOTO’S

Kan het nog gekker dan de voorgaande zes schoonmaakduiken? Jazeker
We hadden de schoonmaak geplanned en we dachten dat na zoveel schoonmaken de sjeu er wel een beetje vanaf was. Af en toen keek ik naar het aantal inschrijvingen en die liep ineens heel snel op tot over de 50 aanmeldingen, waaronder een aantal vissers die hart hebben voor een schone omgeving en zich ook ergeren aan al dat vuil langs de oevers.
Duikers van verschillende duikopleidingen en verenigingen komen op het evenement af en dat maakt het ook zo leuk, want we hebben allen een gezamenlijk doel en vooral veel lol in het duiken.

Ook de Green Teens van de Heimanshof hadden vorig jaar augustus al aangeven (na de snorkelduik die we voor ze hadden georganiseerd) dat ze mee wilden helpen met een schoonmaak. 

De gemeente die al die andere keren al medewerking verleende door het plaatsen van containers, deed er dit keer een flinke schep bovenop. Er werden vuiltangen en vuilnisringen met zakken beschikbaar gesteld, maar daar zou het niet eindigen.
We kregen een speciale ontheffing om met auto’s duikers weg te brengen, naar de landtongen en er was nog een aanhanger ter beschikking gesteld.

Op 17 mei was het dan zo ver. Het grasstrand bij Papa’s Beach House ligt er vrij verlaten bij een een zonnetje prikt door de bewolking. Ik zie een set hengels geinstalleerd staan. Ik loop naar de visser in kwestie die rustig een sigaretje rookt. He dat is een bekende en notabene DE man die voor mij de inspirerende woorden uitsprak “Dat ze mijn lijnen doorsnijden is onvergeeflijk en tot daar aan toe, maar laat ze @#$$% wel mijn kunstaas en lood teruggeven!!!”
Dat is voor mij de trigger geweest om “Meldpunt Verloren Vistuig” op te zetten, nadat ik met de oprichter van Ghost Fishing twee verstrikte dode meerkoeten tegenkwam tijdens een avondduik.
Ik breng de visser het nieuws dat we deze ochtend gaan schoonmaken. Hij baalt wel, maar hij heeft begrip voor de actie en zet koers naar de Toolenburgerplas.

Het grasstrand loopt vol en ik sta op een gegeven moment 48 vrijwilligers toe te spreken over de vernieuwde aanpak. Duikers krijgen diepte zones toegewezen en duiken in teams van drie of vier.
Op die manier kan er veel effcienter en veiliger gewerkt worden.
Duikers met dubbelsets worden met een aanhanger naar de landtongen gereden, om tijd te besparen, want we hebben een 1:15 uur duiktijd aangehouden. Dubbelsets hebben het voordeel dat je voldoende “gas” hebt om lange en verre duiken te maken.

Cora en Stans hebben aangeboden om de duikers de gebieden toe te wijzen en gaan aan de slag zodra ik de briefing heb afgerond. De oeverploegen krijgen een aparte briefing.

Gery van Divebluewonder.com heeft een introduiker die heel graag een kijkje onderwater wil nemen en wil zien wat we doen. Cor Kuyvenhoven maakt foto’s van deze introduik.


Marlon Medonca Dias van pixelsatwork.nl heeft ook zijn camera mee en maakt ook onderwater foto’s om het geheel in beeld te brengen.


En dan wordt het stil als iedereen zijn/haar taak aan het uitvoeren is. Het duurt niet lang of Frank (fervent visser) komt met een loodzwaar betonblok (gegoten in een jerrycan) aangelopen. Ferenc loopt met zijn zoontje langs de kanten en vult de zak met dopjes, flesjes en komt op een gegeven moment terug met een injectienaald. 
Ad heeft al snorkelend ook weer een zak vuil weten te verzamelen.

Ad en Willem


Na verloop van tijd komen de eerste Green Teens aangelopen en er zijn drie dames die zwemmend terug komen! De oogst valt gelukkig tegen, maar het wordt wel gewogen natuurlijk.

Green Teens olv Franke v/de Laan.


Dan komt er een hefballon boven. Charlotte en Tanguy hebben nog een hefballon nodig! Het object zit behoorlijk vast in de bodem. Verhip we hebben geen extra ballon, maar dan komt Huib de boswachter in actie en gaat even wat zwaarder materieel halen, want het lijkt op een anker zeggen ze.

Er komt een shovel het terrein op gereden en een lange staalkabel wordt onderwater aan het object vast gemaakt. Duikers en omstanders nemen gepaste afstand en de shovel trekt de kabel loeistrak. Dan komt er toch langzaam beweging in en de weerstand valt weg.
Dit stalen bord stond rechtstandig in de zandbodem. Helaas is het niet te lezen wat er op staat, maar met 29 kg is dit een beste vangst.

Stalen bord
Shovel

Tanguy en Charlotte 

Meer en meer duikers komen boven met zakken. De ene voller dan de andere en alles wordt dus netjes gewogen en genoteerd, want er is een leuke prijsvraag aan gekoppeld.

Foto: Marlon Mendonca Dias

Foto: Marlon Mendonca Dias /
Heleen tussen de Aphanotece bolletjes

Na een uur en een kwartier komen ook de mannen van de landtongen weer terug met de aanhanger die door John en Remko zijn gereden.
Iedereen heeft keihard gewerkt.

Foto: Carmen Brussee


Het resultaat liegt er niet om als ik uiteindelijk het resultaat onder ogen krijg. Lees ik dit goed? 381 kg, maar we houden de winnaar nog even geheim.
De prijsvraag betrof een schatting van het gewicht wat opgehaald zou worden en diegene die het meest dicht bij het werkelijke totaal zat, had gewonnen.
Men kon een online een gokje wagen of bij Papa’s Beach House.
Met 68 inschrijvingen was Anita van Zetten uit Hoofddorp de gelukkige met 385 kg. 
Zij heeft een diner voor twee gewonnen aangeboden door Papa’s Beach House

Het was ook hoognodig om de magen wat te vullen want de Green Teens begonnen al aan te geven dat ze heel erg honger hadden. 
Papa’s Beach House heeft er weer voor gezorgd,  dat er voor 40 man gratis broodjes en een drankje werd geserveerd als dank voor de schoonmaak. 

Al met een een bijzonder goed geslaagde ochtend in de hoop dat we volgend jaar op deze plek veel minder naar boven halen.
11 oktober 2015 gaan we aan de Westzijde schoonmaken en hulp is altijd welkom.

Wij willen iedereen nogmaals bedanken, die heeft geholpen om dit evenement mogelijk te maken.

Vrijwilligers:
Marco, Ted, Dean, Donald, John, Marleen, Willem, Cora, Stans, Gery, Christian, Cor, Frank, Ferenc, Richard, Denise, Mark, Johan, Dave, Flip, Carmen, Franke, Mirthe, Myloe, Feline, Simon, Xander, Thirza, Tim, Chris, Charlotte, Tanguy, Walther, Rindo, Anna Marie, Herman, Remko, Ad, Ad, Adri, Petra, Heleen, Richard, Marlon, Gerard, Niels,  Marike
en aanhang!

Speciale dank aan:
Gemeente –  Alex, Erik, Huib
Papa’s Beach House – Leiding en personeel.


Axel Gunderson.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.