2016-03-20 De Kou grafiek

Weer     : Bewolkt, Wind NW, 3-4 bft.
Duikers : Dean,Bart, John, Willem, Axel 
Doel     : SETL platen en stations fotograferen en verticale temp meting boei.
Duur    :  56 minuten
Lucht temp  : 8 Celsius
Water temp :  5 Celsius minimum.
Fauna    : Baars, roeipootkreeftjes, paling
Flora :  Fonteinkruid in grasvorm is minder, Enkele grotere schedefonteinkruid plantjes, waterpest, Kiezelwier aanslag ook in geleivorm en bruine aanslag op bodem, alsmede licht beige algen
 
Thermocline: 10 meter, ondanks 1 graad verschil, wel verschil in doorzicht
Vislood: 0 gram 


Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   ,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  ,0 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   ,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  ,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   ,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  ,0 meter.
·  Secchi verticaal =  6,9  meter (Met duikmasker)
–  Secchi verticaal =   meter (Normale Secchi meting) Paviljoen was gesloten.

Forel-Ule waterkleur   
Omstandigheden  = Bewolkt
Tijdstip meting = 11:30 uur
Schaal  strip = 13
Citclops = –

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:

Wat gaan we doen?
Lekker een potje omkleden en ouwe hoeren op de parkeerplaats, maar dan komt de vraag, wat gaan we doen?
Uh “zeggen jullie het maar”  zeg ik. Er wordt niet veel gezegd en wat uh’s hier en daar.
Nou als jullie het niet weten , dan verzin ik wel wat hoor, want de uren daglicht nemen ras toe en ik ben wel benieuwd naar een “schone meting” qua temperatuur.

Even denken….ah ik weet wel wat, maar dan moet er wel even  aan de oppervlakte gezwommen worden naar de boei en da… “Helemaal naar de boei zwemmen pfff?”  zegt John. ‘Ah dat is goed voor je man!, zeg ik en er kijken er nog een paar wat zuur.

We gaan allemaal individueel een temperatuurmeting doen aan de oppervlakte, 3-6-9-12-15 meter en op de bodem op 17 meter. Dan kijken we eens wat de verschillen zijn. 
Dat wordt een sessie die goed is voor je conditie, trim en een stukje aquatische hersengymnastiek. Want ikzelf vergeet ook makkelijker dingen onder- als boven water.

Na een lekker stukje zwemmen komen we bij de boei aan, hijgen wat uit en starten de eerste temperatuurmeting aan de oppervlakte en daarna op 3-6-9-12-15 en bodem.
John geeft eerst aan dat ie 11 Celsius heeft, maar als ie zijn computer van zijn pols lostrekt schiet de temperatuur omlaag. De sensor van een polscomputer zit meestal op het pak gedrukt, waardoor lichaamswarmte en mindere doorstroming langs de sensor, een afwijking kan geven.
Ik heb een goedkope alcohol thermometer uit het tuincentrum, die kan een druk van 3 bar aan (ik ben er nog niet dieper mee geweest) en geeft razend snel de temperatuur aan, terwijl een computer meestal eens in de 20-30 seconden een meting doet. De alcohol thermometer geeft alleen één graad Celsius te laag aan.
We komen er achter dat we uiteindelijk allemaal dezelfde temperatuur registreren.


0-3-6-9-12-17 meter diepte.
6-6-6-5-5-5 Celsius

Het ligt dus allemaal gelijk alleen moet je je computer dus wel even de tijd geven om te acclimatiseren en daarom blijven we op elke diepte even hangen.
Het zicht trekt leuk genoeg rond de 9 meter diepte open en daalt een graadje. Ik heb Dean ter illustratie van het zicht gefotografeerd en als laatste John. 

Zicht aan oppervlakte 🙂


Dean op 3 meter diepte

Dean op 6 meter diepte

Dean op 9 meter diepte

Dean op 12 meter diepte

John op de bodem 17 meter diepte.


Eenmaal op diepte kunnen we ver kijken en gaan richting het ponton, die nog steeds maar aan één ketting vastligt.
Terwijl we NW zwemmen ziet Dean de vele kronkelende sporen op de bodem van mosselen. Ze zijn dus erg actief.

Kronkelende sporen

Mossel trekt spoor


Bart seint naar ons om aan te geven dat ie wat gevonden heeft en het is een baars met de kop in een plastic beker. Zou ie nog leven? 

Baars met kop in beker.

Baars bevrijd.

Ik pak de beker en de staart klappert even kort en heftig. Ik breek de beker open en de baars is even versuft, waarna het een spurt neemt.
Oké een beker kan per ongeluk het water in waaien, maar het feit dat mensen hun troep überhaupt op straat of in het groen laten slingeren is iets ……nou ja ik snap er werkelijk geen snars van. 

Schoonmaak duik 17 april as 10:00 uur

Om dit soort stille verborgen ellende te voorkomen, gaan we zondag 17 april weer te water voor een grote schoonmaak aan de zijde van Papa’s Beach House.
Je kunt je hier inschrijven

We zwemmen onder de 9 meter verder naar de Noordkant en omdat ik nog de SETL platen wil fotograferen, zwemmen we even door. Daar zijn subtiele veranderingen continue gaande.
Voor de verandering laat ik de nieuwe platen nu een jaar hangen, om te zien hoe het zich dan ontwikkeld.Het zicht onder de 9-10 meter is super en Dean spot nog een paling.
Dat zullen wel één van de laatste zijn als ik het nieuws moet geloven, want het gaat slecht met de paling. Het was nog in het nieuws.Na de duik doe ik een verticale zichtmeting en een waterkleurmeting.
John heeft weer een heerlijke bak koffie mee en Willem heeft koekjes meegebracht.

Wat is nu leuker om met een groep vrienden, lekker te duiken, bezig te zijn om een kou-grafiek te maken en vooral veel plezier te hebben. 🙂
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.