2017-08-06 Leuke verticale trim oefening!

Weer     : Licht Bewolkt Wind WZW 3 bft
Duikers : Walther, Axel 
Doel     :  Lobbige monsters vangen.
Duur    :  65 minuten
Lucht temp  : 20 Celsius
Water temp :  7 Celsius minimum.
Fauna    : Scholen jonge baars. Diepslakjes op het zand, Aanslag op fonteinkruid met klokdiertjes en hydra’s. 
Flora :   Smalbladig fonteinkruid , Gekroesd fonteinkruid als solitaire planten van grote lengtes, Schedefonteinkruid, Waterpest met soms lange exemplaren erbij. 

Thermocline: Op 6,5 meter, verschil van 20c naar 17c, en rond de 8 meter van 17 naar 11 graden Celsius.
Vislood: 

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   -,0 meter.  
·  Secchi op 3 mtr =  –,0 meter.  
·  Dutchi op 6 mtr =   –,0 meter.  

·  Secchi op 6 mtr =  –,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   -,0 meter. 
·  Secchi op 9 mtr =  -,0 meter.  
·  Secchi verticaal =  5,5 meter (met duikmasker) 
–  Secchi verticaal =  5,2 meter (Normale Secchi meting)  

Forel-Ule waterkleu
Omstandigheden  = Zonnig
Tijdstip meting = 12:30 uur
Schaal strip = 17
Eyeonwater app = Niet te gebruiken ivm grijs/blauwe spiegeling lucht.

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

De duik:
Op zich is het helderder, maar er zijn nu andere lichtgroene vlokjes bijgekomen. Ze zijn rond de 2-3 mm groot en wat lobbig.

Deze vlokken zinken naar de diepte en we zagen ze soms op 14 meter, maar heel veel talrijker in de bovenste 4 meter. Sommige sponzen op de paviljoenpalen beginnen wat te verbleken en anderen hebben groene verkleuringen.

Spons met groene verkleuringOp de paviljoenpaal is ter hoogte van de spronglaag op 7-8 mtr jonge mosselen te zien. De spronglaag loopt van 11 naar 17 Celsius met een overgang van circa 50 cm.

Witte aanslag

Onder en naast het Paviljoen zie je al een tijdje een witte aanslag op de bodem. Het lijkt op schimmel, maar dat is het niet. Het zijn bacteriën. Je ziet dezelfde bacteriën op en om dode vissen.
Ook in Toolenburgplas heb je ook dergelijke plekjes bijvoorbeeld in de wrakjes. In de bosplas is het een redelijk grote plek. Waarom het op deze plek zit weet ik niet, maar deze bacteriën houden geloof ik van zwavelverbindingen.

Witte aanslag 

Op de vuilnisbak ookHet grappige is dat net boven deze aanslag een enorme wolk watervlooien zit, dus zuurstofgebrek is er niet.


Leuke zinvolle trim oefening.

We hebben ook de temperaturen gemeten op elke meter vanaf 14 meter diepte tot aan oppervlakte.
Een ontzettende leuke oefening voor je verticale trim.
Je neemt een “Huis tuin en keuken” alcohol thermometer (geen kwik). Die moet je eerst even eiken door deze in een emmer water te leggen samen met je duikcomputer erbij. Na een minuut of vijf lees je beide af, waarbij je je duikcomputer als correct beschouwd. Indien de alcoholthermometer een afwijking heeft noteer je die.

Een alcohol thermometer kan bijzonder goed tegen waterdruk en als ie zou knappen kan het geen kwaad. Geloof mij ik ben al op 20 meter geweest zonder problemen.
Deze thermometers reageren veel sneller dan duikcomputers en zijn goed af te lezen. Je moet weten dat een duikcomputer in de regel elke 20 seconden een meting doet en dan zit de sensor ook vaak nog op je pak gedrukt, waardoor ie minuten lang nodig heeft om de juiste temperatuur aan te geven. Dan wordt het wel een hele lange oefening.
Je neemt een schrijfleitje of wetnotes mee en je maakt aan de thermometer een boltsnapje vast.
Of je het met een touwtje of cable tie wilt doen, maakt niks uit. Zo kun je het altijd makkelijk wegklippen.

Alcohol thermometer met boltsnap

Als je eenmaal op diepte bent hang je je lamp weg en pak je je spullen. Laat je buddy eventueel je leitje of wetnotes bijlichten. Buddy kan ook een boei oplaten als referentie of de diepte bijhouden.
Je houd je leitje of wetnotes en thermometer in één hand. Noteer de dieptes alvast tot aan de oppervlakte.
Wapper even met de thermometer en lees de waarde af (met of zonder correctie) en noteer deze.
Het wordt dan een soort mantra. Stijg een meter, stabiliseer, wapper en noteer. Dat doe je tot 6-5 meter diepte. Daar blijf je ivm een decostopje langer hangen. Na de decostop ga je verder tot aan de oppervlakte.
Dat frommel je later in een grafiekje en voila zie het resultaat. Zo weet je exact waar de spronglagen zitten en dat geef je eventueel door aan de Project Baseline Facebook pagina van de betreffende locatie.
Kei-leuk of niet soms?

Temperatuurprofiel 

Eigenwijze fliebertjes
Tijdens onze decostop gaat Walther een watermonster nemen, want we zijn erg benieuwd wat dat flubberige vlokje nu is.
Walther wil ivm Project Baseline Zegerplas – Alphen a/d Rijn zich meer in gaan verdiepen in het microscopische spul, omdat het zijn nieuwsgierigheid wekt en het toch ook een beetje in zijn familie zit.
Het hoeft niet erfelijk te zijn overigens. Bij mij is het gewoon uit de hand gelopen gestoord gedrag zeg maar.
Het valt echter niet mee om zo’n groen monstertje in een potje te krijgen, want hoe voorzichtig je ook doet, om het moment dat je het dekseltje erop wilt draaien, floept ie er weer uit.
De truc is om een of twee vingers in het potje te steken en vlak bij het monstertje, je vingers uit het potje te trekken. Door de zuiging trek je het monster zo het potje in.

Nog even verder kijken.
Als we dat allemaal gedaan hebben komen we ontzettend veel scholen baars onder en naast het paviljoen. Er hingen daar ook oudere baarzen te jagen op het jongere spul. Op de fonteinkruiden zitten hier en daar Gloeotrichea bolletjes. Boven de twee meter zijn de algenplukken weelderiger, maar nog geen enorme plukken. Op het wrak ligt steeds meer sediment en in het wrak zat een baarsje. Ook ondieper zit veel jonge baars, maar ook wat grotere exemplaren.
In het wrak zit één visje verscholen. Er ligt wat sediment op het dek, maar veel is het niet , gezien het feit dat het wrak druk bezocht wordt.

Na de duik
Nog even een verticale zichtmeting en een waterkleurtje opnemen voor het logboek en nageslacht.
Normaal doe je verder een bakkie koffie en klets nog wat na, maar we gaan onze monstertjes thuis onder de microscoop bekijken.
Dus hup de auto en in naar huis rijden.
We leggen een groen vlokje onder de microscoop en pakken “Das Leben im Wassertropfen” erbij. Het vlokje lijkt het op Microcystis. Vorig jaar vielen me deze pas in 16 oktober op. Het kan zijn dat ze er al langer zaten natuurlijk. Water temperatuur was toen 17 Celsius aan de oppervlakte.

Groen vlokje onder de microscoop.
Vermoedelijk Microcystis Opp temp. 21 Celsius.

We praten nog even na over Project Baseline en hoe en wat
Bedankt voor deze heerlijk ontspannen en gezellige duik Walther!!!

Ter info
We hebben weer een andere situatie dan andere jaren.
De cyano “zwevende en zichtbare soorten” teller staat nu op drie, waarvan ik de zichtbare op haren gelijkende Aphanizomenon na 29 juni niet meer gezien heb.

Aphanizomenon 29-06-2017 opp temp. 22 Celcius

Anabaena 29-06-2017 opp temp. 22 CelciusGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.