2013-04-14 09:57 Toolenburgplas Roeipootsoep

 • Weer    : Bewolkt met zon / ONO Wind 4 bft / Rain = ? mm / 1019 hpa.
 • Duikers : John, Axel
 • Doel     : Rondkijken
 • Duur     : 36 minuten.
 • Lucht   : 14,3 Celsius.
 • Water  : 4,6 Celsius minimum.
 • Vis      : 1 hele dikke baars op het motorbootje, Grondeltje, Heel veel jonge garnalen op de aangroeisels van objecten. Heel veel roeipootkreeftjes en eenoogkreeftjes in de waterkolom van oppervlakte t/m 13 mtr diep.
 • Planten: Afgezien van een zware donkere knol met een vlezige witte uitloper.
 • Thermocline : Geen waarneembare.
 • 12 meter = 5,0 graden.
 • 9 meter   = 5,4 graden.
 • 6 meter   = 5,4 graden.
 • 3 meter   = 5,8 graden.
 • Zicht: 
 • Dutchi op 6 mtr = N/A
 • Secchi op 6 mtr = N/A
 • Dutchi op 9 mtr = N/A
 • Secchi op 9 mtr = N/A
 • Secchi verticaal = 2,7 meter zonder lamp met correctie van -0,2 meter
 • Opmerkingen: John en ik wilde nu wel eens even wat anders en dus togen we naar Toolenburgplas. Daar is een gedeelte van de parkeerplaats nu geasfalteerd en kun je zonder gruis of andere rits vernachelende narigheid omkleden. Het is al eigenlijk heerlijk warm en zowaar breekt het zweet mij  uit. Ook John heeft het warm in zijn dikke onderpak. De duikstek is nu afgezet met een keurig hekwerk. Het zonnetje gaat flauw schijnen en nu is het koele water juist weer lekker.
  Camera aan….”No Card!” verhip.. die zit nog in de computer thuis. Nou ja dat is dan jammer. Gewapend met lege monster potjes en het zichtmeter op zak duiken we onder. Het water leeft! Het zit echt vol met roeipootkreeftjes en eenoogkreeftjes. Het is nu het eerste wat ik doe, schijnen met de lamp voor me uit en kijken wat in mijn lampbundel verschijnt. Het krioelt. John tuurt naar groter leven en het zicht is niet echt super, maar ook niet ontzettend slecht te noemen. John schatte na de duik  1,5 meter.
  De wilgenkorven liggen er mooi bij en op alle kunstmatige rifjes wemelt het van de jonge aasgarnalen. Eigenlijk hele toffe lichtblauwe beestjes en zo klein met die kleine voelsprietjes enzo. 
  Heel snel komen we de roeivlet al tegen van Remko Berkhout die hij vorig jaar geschonken heeft.
  We buigen af en volgen het touw. Als deze afbuigt zwemmen we rechtdoor en komen op het autowrak op 12 meter. De neus van de auto steekt recht omhoog en ik moest toch even kijken hoe dat nu zat. Klein stukje over de 12 en we stijgen wat op, waarbij we het 11 meter platform passeren. Ook hier zit het vol met aasgarnalen. Dan komen we bij de motorboot uit. Hier huist een   giga Baars met een enorme dikke buik welke rustig weg zwemt. Na nog wat rond zwemmen kom ik een  Pontische stroomgrondel tegen. Na nog wat rond kijken gaan we richting de kant. Gaan we nog een zichtmeting doen? ….neh geen zin in. Dan zie ik een zwartbruine knol liggen waaruit een witte jonge gekrulde spruit komt. Zo dik wit en dik als Tauge. Ik pak het op en de harde knol is nog zwaar ook! Geen idee wat dat nu weer is. Ik leg de knol terug. Er liggen hier ook hele kleine grijze bolletjes. Vermoedelijk van die overwintering gelei bolletjes van algen. Toch eens kijken of ik  wat roeipootkreeftjes kan vangen. Monsterpotje open gedraaid, lucht eruit en water er in. Eenmaal weer bij de auto is het Biologie Team van Duik Team Haarlemmermeer ook druk doende met omkleden. Zij gaan nog en vragen wat het zicht is…wacht even heren! Ik pak de grote Secchi schijf voor een verticale zichtmeting. Die is tenslotte gelijk aan een horizontale meting.
  Met mijn droogpak nog aan en Secchi schijf onder de arm, zwem ik een flink eind uit de kant en laat de schijf zakken. 2,9 meter. 
  Het zicht is 2,9 vertel ik ze, maar thuis kom ik er dus achter dat er nog een correctie af moet.
  Er moet nog 20 cm af vanwege de Secchi haak + boltsnap en loos eind van het meetlint. Kortom 2,7 meter.
  Een lekker duikje en dan smaakt een cocosmacroon extra lekker. 
  Kortom het is dus frappant te noemen dat op dit moment dus 3 plassen verslechterd zicht hebben. Haarlemmermeersebos, Toolenburgplas, Put van Ekeren in Belgie. 
  Toolenburg bevat nu echter veel meer klein leven dan het Haarlemmermeersebos.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.