2013-04-28 09:41 Temperaturen lopen hard op.


 • Weer    : Zonnig / W Wind 3 bft / Regen = 0 mm / 1017 hpa.
 • Duikers : Mark, Joris, Axel
 • Doel     : Zichtmeting, SETL check, Foto’s maken.
 • Duur    : 47 minuten.
 • Lucht temp  : 9,0 Celsius.
 • Water temp : 5,4 Celsius minimum.
 • Vis       : 1 Dode verschimmelde snoek, 4 dode verschimmelde kabeljauwen.
 • Planten : Er zit nog geen groei in.
 • Thermocline op 8 meter diepte met 2 graden Celsius verschil.
 • Temperatuur verloop van 71 meter is van 7 graden naar 14,2 graden.

 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr = 1,8 meter. 
  ·  Secchi op 3 mtr = 1,8 meter.
  ·  Dutchi op 6 mtr = 1,9 meter.
  ·  Secchi op 6 mtr = 1,9 meter.
  ·  Secchi verticaal = Niet gemeten.

  Zie het log voor de details.

  Opmerkingen:
  Het doel van vandaag was om als eerste een foto van het dekzeil te maken. Het zicht was echter bij het instappunt zo belabberd, dat we elkaar eigenlijk al snel kwijt raakte. Het dekzeil ligt op 5 meter diepte echter is het in zulk zicht een zoektocht… ook naar je team genoot in dit geval. Joris zwom naast mij en Mark was weg. Even naar boven en we hadden hem weer gevonden.
  Dus toen maar besloten onder de thermocline te gaan en dan naar het Paviljoen te zwemmen. Het zicht onder de thermocline hebben we niet gemeten, maar het is zeker 10 meter. Boven je hangt het mooie gelaagde dak van de mist op ca 8 meter diepte. Het is jammer dat het op een foto niet zo mooi uitkomt als dat je het in het echt ziet. Bij de paal aangekomen maken we een opstijging naar 6 meter. Zo zie je elkaar en zo zie je alleen nog het gedempte licht van de lampen. Een zichtmeting is met zulk zicht wel lekker snel klaar. Joris helpt mij met het ophangen van de zichtmeters en Mark houdt alles in de gaten. Ik meet 2,10 meter minus een correctie van 20 cm is 1,90 meter. Als ik het meetlint strak trek zie ik ineens weer contrast in de Duthi en Secchi en als ik het los laat verdwijnt het contrast. Als het zicht zo slecht is, zit dus de nauwkeurigheid in enkele centimeters, maar dat is niet relevant. Een foto maken van de paal is bijna geen doen, omdat mijn camera niet goed kan scherp stellen. Op 3 meter diepte wordt het licht meer verstrooid. We maken de volgende foto. Even een controle doen bij de SETL platen.
  Daar komt nu echt verschil in qua aangroei en ik zet alle drie de platen op foto. 
  Het wordt tijd om weer af te zakken. De grens tussen troebel en helder ligt bij de paal op 8 meter diepte en de overgang is scherper dan vorige week. We zwemmen even richting het zuiden en buigen al snel af naar het zuidwesten. Langs de ankerlijn van het zuidwest ponton die wij kruisen ligt een spoor stof. We kruipen iets de thermocline in. Je voelt nu echt goed het verschil tussen onder en boven de thermocline. Op 8 meter gaan we terug richting het Paviljoen. Aan de zuidkant van het Paviljoen ligt een grote verschimmelde dode vis wat lijkt op een snoek. De dode kabeljauwen aan de andere kant liggen er ook verschimmeld bij. Als we door de thermocline opstijgen de mist in, wordt het beduidend warmer. Veel duikers gaan het water in als wij er uit gaan. Zie alle foto’s van deze duik.

  Meetpunt op 6 meter diepte.

  Meetpunt op 3 meter diepte.

  H124 op 15-03-13 geplaatst.

  H106 op 15-12-12 geplaatst.

  H136 op 27-09-12 geplaatst.

  Beschimmelde grote vis naast het Paviljoen.

  Dode kabeljauw nu helemaal beschimmeld.

  Vorig jaar groeiden er overal al groene grotere plukken alg en was de temperatuur 10 graden.
  De thermocline lag toen op 13 meter diepte. 

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.