2013-05-07 20:05 Eerste palingen weer ondiep.

 • Weer    : Bewolkt / ONO Wind 3 bft / Regen = 0 mm / 1015 hpa.
 • Duikers : Ted, Kacper, Axel
 • Doel     : Zichtmeting, Drills
 • Duur    : 49 minuten.
 • Lucht temp  : 16,0 Celsius.
 • Water temp : 5,4 Celsius minimum.
 • Vis       : 2 palingen, waarvan 1 met dikke buik.
 • Planten : Gekroesd fontijnkruid begint te groeien ca 20 cm, maar her en der verspreid.
 • Thermocline op 10-13 meter en op 6 meter diepte
 • Temperatuur verloop van 15-1 meter is van 5,4 graden naar 17 graden.

 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr = 3,8 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr = 4,2 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr = 3,4 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr = 3,7 meter.

  ·  Secchi verticaal = Niet gemeten.

  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.

  Opmerkingen:
  Het is zwaar bewolkt en er is slecht weer op komst, maar dat wordt wel vaker gezegd.
  Als wij te water gaan staat er een licht windje en alles is rustig.
  Kacper, Ted en ik spreken af eerst een zichtmeting te doen en dan daarna wat drills te gaan oefenen. We duiken door de troebele laag naar een meter of 12 en gaan richting het Paviljoen.
  De temperatuur verschillen zijn enorm. Van 18 graden naar 5 graden door de verschillende thermoclines is telkens een tik in je gezicht. Als we bij de paal aankomen stijgen we op en op 10,5 meter gaat het zicht van veel naar een stuk minder. Je voelt het warmer worden. Op 6 meter en op 3 meter doe ik de meting en maak de standaard foto’s. Daarna zakken we weer. Het zicht is al een stuk beter dan vorige week.
  Doel is om even een mooi blok te zoeken waar we onze drills bij kunnen doen.
  Uiteindelijk op 14 meter starten we een valvedrill, maar als ik als laatste ben trekt de koude genadeloos in mijn handen, want ik had gehoopt op betere temperaturen. Daarom had ik dunnere handschoenen aan, maar dat was toch een slecht idee. We gaan ondieper en op 6-7 meter lijkt het zicht op 1 punt zelfs beter te worden en je ziet de verschillende lagen mist.
  Na een stopje stijgen we op en Kacper en Ted gaan nog wat drills doen. Mijn handen zijn te koud en ik besluit uit het water te gaan. Echter bij het naar de kant gaan zie ik onder mij ineens een paling weg schieten. Toch even een kijkje nemen er daar zie ik eerst een mooie stengel gekroesd fontijnkruid. Dan valt mijn oog op een paling met een enorme dikke buik. Deze moet op de foto en dus benader ik de paling met ingehouden adem en ik ben toch ontzettend benieuwd of deze paling eitjes in de buik heeft, want de Sargassozee waar palingen naar zeggen paaien is hier toch wel uit de buurt. De baars eieren die normaal deze periode gelegd worden heb ik in het geheel nog niet gezien. Vorig jaar lagen de palingen rond 24 mei ook allemaal ondiep. Dus dit is een terugkerend patroon.

  Heerlijk duikje met koffie als toetje. Dan begint het ineens te regenen, maar zo snel als het kwam is het ook weer verdwenen. Op weg naar huis rijden we door fikse buien heen, maar dat maakt niks meer uit.

  Gekroesd fontijnkruid

  Dikke Paling,

  Garnaaltje met klokdiertjes (witte puntjes)

  Temperatuur verloop (rode lijn) Rechts is de temperatuur balk. Lees +1 graden correctie.


 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.