2013-06-16 12:12 hbos SETL en karper gered

 • Weer    : Zonnig /  ZW Wind 5 bft / Regen = 0 mm / 1013 hpa.       
 • Duikers : Ted, Kacper, Axel
 • Doel     : SETL platen analyse / Zichtmeting en monsters nemen
 • Duur    : 65 minuten.
 • Lucht temp  : 15,2 Celsius en snel oplopend.
 • Water temp : 5,4 Celsius minimum.
 • Vis       : > 10 baars, 1 palingen in het alg, 1 snoekbaars op een nest. Roeipootkreeft soep onder het paviljoen, alsmede zeer jonge visje van ca 1,5 cm. 1 karper. 1 brasem.
 • Planten :Gekroesd fonteinkruid staat rechts van paviljoen al ca 1,5 mtr hoog begroeid met draad alg. Ook een exemplaar richting de 2 meter hoog. Ook smalbladig fonteinkruid in instap gebied nu ca 15 cm hoog in bedden. Darmwier groeit zeer welig in meters lange strengen. Ook een   vreemde plant gezien wat meer op een land plant lijkt.
 • Thermocline op 6-7 meter diepte.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  6,5 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  8 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =   4 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr = 5,5 meter.

  ·  Secchi verticaal = 12 meter.
  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen: Oppervlakte is inmiddels 19 graden dus ik kan met de blote handen beter de knoopjes loshalen. Remko, Martien, Thijs, Ben en Koen gaan voor een 4 uurs duik en vertrekken op hetzelfde moment als wij de SETL platen gaan halen. Op ca 2 meter diepte gaan we heen en halen de platen samen met Ted en Gery op. Als Kacper en ik de platen in de bak hebben geplaatst, duiken Ted en Gery onder om de zichtmetingen te doen op 3 en 6 meter. Bij de auto blijkt het nogal een uitdaging om de platen goed op foto te krijgen met het zonlicht. De bak zit vol alg en ik ben vergeten een extra bak mee te nemen om schoon water in te doen. Dus dat is even behelpen. Ik haal onder toeziend oog van Kacper wat monstertjes van de plaat. Een stukje streng / Zoetwaterpoliepje / Cordylophora / plukjes alg en ook larve/worm-achtige creatuurtjes belanden in een potje. 
  Tijd vliegt voorbij en we ruimen de boel snel weer op om de platen terug te hangen. Dat doen we via het oppervlak. Platen weer op hun vaste plek en we doen even nog snel een verticale meting met de Secchi schijf. Daarna de bak weer naar de auto brengen. Dan kunnen we eindelijk een duik gaan doen. Ted ziet al vrij snel een karper liggen en seint Kacper en mij. Deze blijft echter suf op de bodem liggen en dat kan niet goed zijn. Al gauw ziet Ted dat de karper een vishaak in de bek heeft en de lijn zit vast zit aan de bos met takken. Deze karper moet dodelijk vermoeid zijn om deze bos takken mee te slepen. Nadat Ted de karper heeft losgemaakt wil de karper niet zomaar vertrekken en hopt even wat verder. De haak zit er vrij los in de lip dus die proberen we er nog uit te krijgen, maar al snel wordt de karper wat meer wakker en verdwijnt. We konden nog wel net de boullie en mais uit de bek halen. We gaan verder richting het zuidelijk ponton. Het zicht is goed en de temperatuur is laag. Bij het ponton gaan we de vallei in en volgen de luchtbuis over de bodem. Het is hier heel mooi. We buigen naar rechts af en zoeken meer de ondiepte op. Op sommige plekken is het zicht slechter en drijven er algen draden. Tussen de plukken alg zie ik iets glimmen en dat blijkt een groot stuk zwaar metaal te zijn en neem het mee. Niet veel later valt mijn ook op een grote kunst aas van 15 cm lang met twee dreghaken. Die is fonkel nieuw echter is er geen vislijn te bekennen. Die Jerkmaster nemen we mee. Ted neemt de zware plaat mee. Zo zwemmen we door verschillende troebele lagen net boven de 6 meter waar de temperatuur een stuk aangenamer is. Lange einden darmwier en we passeren “de Bijl” een klei blok in de vorm van … je raad het al een bijl. We zitten in de uithoek van de kom. Een wolk jonge aasgarnalen is toch wel bijzonder om te zien en die kun je manipuleren met je lamp alsof je met licht door een muur van aasgarnalen snijdt. Verderop ligt de snoekbaars weer die ik vorige keer met John ook tegen kwam. Er is een stengel gekroesd fonteinkruid die tegen de 2 meter hoog is, terwijl de rest stukken lager is. We komen nog een suffe baars en een verscholen paling tegen. Bij het Paviljoen ontwijken we twee duikers en komen tot de ontdekking dat de staaf onder het paviljoen die uitsteekt werkelijk vol met Cordylophora zit. Even later betover ik met mijn lamp een jong visje die apathisch voor zich uit kijkt en schiet er dan ineens vandoor. Ted en ik zien een wit frubbel dingetje naar beneden dwarrelen en het lijkt wel of het leeft, maar het is een watervogelpoepje. 
  Hoe fascinerend dat toch lijkt als je even niet beseft wat het is. We komen voldaan weer boven en genieten even van het zonnetje een kopje thee en cocosmacronen. 
  Nu begint het werk pas met het verwerken van foto’s monsters etc etc.

  We maken ons klaar

  H136

  Karper wordt bevrijdt

  Ted en Kacper onder het ponton

  Thermoclines • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.