2013-06-11 hbos Draadalg / jonge visjes en baarseieren

 • Weer    : Zonnig /  ZZO Wind 2 bft / Regen = 0 mm / 1015 hpa.       
 • Duikers : John, Axel
 • Doel     : Ophangen SETL H126 / Zichtmeting en monsters halen
 • Duur    : 64 minuten.
 • Lucht temp  : 20,8 Celsius.
 • Water temp : 6,6 Celsius minimum.
 • Vis       : 3 baars, >10 palingen in het alg, 1 snoekbaars. Roeipootkreeft soep onder het paviljoen, alsmede zeer jonge visjes van ca 1 cm. 1 karper.
 • Planten :Gekroesd fonteinkruid staat rechts van paviljoen al ca 1,5 mtr hoog begroeid met draadalg. Ook smalbladig fonteinkruid in instap gebied nu ca 15 cm hoog in bedden. Darmwier groeit welig.
 • Thermocline op 6-7 meter diepte.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  10 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  12 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =   9 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr = 11 meter.

  Opmerkingen: Het is weer kraak helder hoor! De voorgaande algenbloei periodes duurde telkens twee weken en zo ook deze algenbloei periode. Wederom is de waterkolom vergeven van de roeipootkreeftjes en watervlooien, maar ook jonge visjes van ca 1 cm groot. Er zweven ook witte vlokjes in het water en bruinige harde gelei bolletjes aan het oppervlak. Onder de microscoop lijkt dat het meest op Aphanotece (bacterien). Bij en onder het Paviljoen is het weer een kril-achtige soep. We hebben SETL H126 al opgehangen. We zien net onder de oppervlakte een karper en een grote baars. Op 6 meter een alg monster van de paal genomen. Onder microscoop lijkt dat het meeste op Oscillatoria (een cyanobacterie) Het zijn namelijk celloze filament draden. Deze kunnen stikstof binden. Deze aanslag zit al tijden op de palen trouwens. Ook wemelt het van de de jonge garnalen op de paal en de Cordylophora groeit daar ook steeds ook steeds beter naast kolonies zebra mosselen. Op 12 meter zie je de plukjes groene draadalg liggen. Het is op 12 meter ook stukken kouder 6,6 celsius. Rechts van het Paviljoen groeit het draadalg vanaf 9 meter diepte t/m oppervlakte in bedden en hoe ondieper hoe groter de plukken. Ook het darmwier is hier vol aanwezig waarin ook veel aasgarnalen zitten. Het gekroesd fonteinkruid groeit hier hoog ca 1,5 meter en is meestal omgeven door een sluier van draadalg. Tussen de alg plukken liggen weer veel palingen. De kabeljauw van 4-4-13 zijn verder ontbonden en liggen er nu verschimmeld en aangevreten bij. Bij de instap het draadalg minder aanwezig en hoog dan buiten de instap, maar er groeien hier overal de puntige vorm van fonteinkruid in bedden. Grote aasgarnalen met wit/grijze stipjes springen alle kanten op. En bij instap op 5 meter een streng baarseieren!! Deze zijn ook al eerder gezien en wel op 1 meter diepte aan de andere kant. Het duikgebied is zowieso kaler dan buiten het duikgebied.
 • SETL H124

  SETL H106

  SETL H136

  John en Snoekbaars

  Baars eieren

  Nog onbekende plant

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.