2013-06-04 20:02 hbos Troebel binnen 5 dagen tijd (algenbloei)

 • Weer    : Zonnig /  N Wind 4 bft / Regen = 0 mm / 1022 hpa.       
 • Duikers : Erna, Axel
 • Doel     : Duiken langs de kant
 • Duur    : 45 minuten.
 • Lucht temp  : 20,0 Celsius.
 • Water temp : 9,0 Celsius minimum.
 • Vis       : 1 baars, 3 palingen in het alg + 2 meervallen en snoekbaars (team Robin). Team John-Ted menen nog een staart te hebben gezien van een wegzwemmende meerval. Nu is de bovenlaag verzadigd met jonge aasgarnalen. Ook weer roeipootkreeftjes.
 • Planten :Gekroesd fonteinkruid groeit langzaam en heeft nog steeds een bruingelige aanslag. Ook smalbladig fonteinkruid begint nu op te komen, maar door de bedden van groene alg worden deze wat overgroeid. Darmwier groeit welig.
 • Thermocline op 6-7 meter diepte.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr = 3,5 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr = 4,0 meter.

  Opmerkingen: Bij de instap is direct duidelijk dat het heldere water is omgetoverd tot een troebele massa. Van Remko die donderdag 30 mei nog gedoken had hoorde ik dat het toen nog helder was met relatief weinig groene alg. Dus binnen 5 dagen liggen er grote bedden groene alg vermengd met darmwier en is het water melkachtig troebel geworden. Onder de 7-8 meter is het wel helder.
  Temperatuurverschil tussen 9 meter diepte van 9 graden t/m 1 meter diepte van 17 graden is dan ook groot te noemen. Kortom de magische plantgroeigrens van 17 celsius is bereikt. Omdat de temperatuur ondiep aangenamer is dan onder de 9 meter, wil mijn vrouw toch wel graag ondiep blijven en neemt het slechte zicht voor lief. Op 2 meter is het dit keer verzadigd met jonge aasgarnalen. Soms zie je ook amper een overgang van de alg overgroeide bodem naar recht voor je uit door het overweldigende groene kleur van het water. Algenbloei is dan ook echt losgebarsten. In de bedden groene alg liggen palingen verscholen net als vorig jaar op 24 mei 2012. Dus ondanks dat het nu langer koud is gebleven loopt dit dus op tijd.

  We komen nog een wat grotere baars tegen tussen het riet. Bij de stenen waar zebramossels op groeien is het duidelijk wat helderder dan op de plekken waar geen zebramossels groeien. We vinden de twee dode meerkoeten weer en even verder op en wat ondieper ligt nog een watervogel die inmiddels al onherkenbaar is, maar wel verstrikt zit in een oude vislijn.
  Daarbij lag een een kunstaas welke ik weer mee neem. De haak is wel al roestig dus deze moet al weer een tijdje liggen. Dat het Haarlemmermeersebos een dynamische plas is die sterk varieerd maakt het zo interessant om in te duiken.
  Ted en John hebben dit keer de horizontale zichtmetingen gedaan op 6 meter diepte en Axel heeft de verticale meting uitgevoerd. Wederom opvallend dat een horizontale meting met de kleine Secchi weinig tot geen verschil heeft met de verticale meting met de grote Secchischijf.
  In het log heb ik de meting van 6 meter diepte overgenomen als de waarde voor 3 meter diepte, omdat de zicht en temperatuur grafiek gebaseerd is op 3 meter diepte. 

  Paling

  Buddy in de mist

  Algemeen beeld op 1-3 meter diepte


 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.