2013-07-07 10:39 Onderwaterkaart opzetten

 • Weer    : Zonnig  /  NNO Wind 3 bft / Regen = 0 mm / 1032 hpa.       
 • Duikers : Dean, Harry, Dave, Koos, Axel
 • Doel     : Uitmeten van grote blokken /  Zichtmeting
 • Duur    : 92 minuten.
 • Lucht temp  : 24,0 Celsius en snel oplopend.
 • Water temp : 9,0 Celsius minimum.
 • Vis       : 1 snoek, > 5 baarzen, 1 paling, Schooltjes jong vis in het riet. 1 Zwanenmossel, amper roeipootkreeftjes gezien.
 • Planten :Fonteinkruid, darmwier , en een enorme wolken alg rechts bij de instap
 • Thermocline op 6-7 meter en 9-10 mtr diepte.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  4,5 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  5 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =  7 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  8 meter.

  ·  Secchi verticaal = 6 meter.
  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen:
  We gaan proberen om een onderwaterkaart te maken met gebruik van meetlint, kompas, diepte meter en schetsjes. We hebben eerder wel een poging gedaan, maar de afstanden van blok tot blok was een kwestie van schatten en nu zijn we het echt gaan meten.
  Dus Koos was de anchorman die het beginpunt van elke meting was. Dean trok het meetlint voort en Dave noteerde de koers, diepte, en lengte. Ik zocht de markante blokken op en schetste de vorm en mat de hoek tov het noorden. Harry dook voor het eerst met ons mee dus die hadden we verder geen taak toegewezen. Zo hopen we een beter beeld te vormen van alles qua ligging. Meten is weten. Toen we eenmaal het Rad hadden gehad ging het eigenlijk best snel, want ieder had z’n taak. Onderweg na blok 4 zag ik wat schimmelige zwarte plekken op de bodem alsof er een lavastroom was gepasseerd. Zoiets zie je ook in Hemmoor. We trekken de boel door tot aan het ankertouw van het ponton. Boel opruimen en weer lekker ontspannen terug. In deze noord oostelijke hoek komen we op ca 7 mtr geen vis meer tegen afgezien van de wolkjes aasgarnalen. Roeipootkreeftjes zijn amper te vinden. Ik neem nog een foto van het zeildoek.
  Zichtmeting moet ook nog gebeuren en dus zwemmen we die kant op. Onder het paviljoen zwemmen grote baarzen boven mij en sommige hangen wat scheef. De betonpalen beginnen zowaar kaal te worden! Ik doe de zichtmetingen terwijl Dean de paal opmeet. Nog even wat foto’s van de SETL platen maken en dan weer terug. De hoeveelheid vlokjes in het water is enorm aan de oppervlakte. Het zijn bacterie kolonieen van enkele celletjes. Of het goed of slecht is weet ik niet. Op de valreep zie ik zowaar een Zwanenmossel bij de instap notabene. Deze grote mosselen kunnen enorme hoeveelheden water filteren. 
  Lekker duikje en nu gaan we de data combineren en proberen te vatten in een kaart.

  Dean 

  Dave noteert de gegevens

  Steeds meer van deze Oscillatoria achtige kolonieen
  Tot een meter of 5 diepte deze vlokjes met bacterien
 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.