2013-07-23 20:11 Jan en Iva plaatsen kwadrant.

 • Weer    : Zonnig  /  NO Wind 4 bft / Regen = 0 mm /  1017 hpa.       
 • Duikers : Dean, Iva, Jan, Axel
 • Doel     : Nieuw kwadrant / Zichtmeting / kijkje ZW ponton
 • Duur    : 71 minuten.
 • Lucht temp  : 24,0 Celsius
 • Water temp : 6,2 Celsius minimum.
 • Vis       : 1 grote baars, scholen jonge vis, Watervlooien alleen direct om ZW ponton op een diepte van 7 mtr. Buiten een geschatte straal van 10 meter…niks meer. Heel veel jonge poelslakjes. 
 • Planten : Fonteinkruid, darmwier op zijn retour.  
 • Thermocline op 3 mtr 6-7 meter en 8-9 mtr diepte.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  2,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  2,5 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =  5,0 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  6,0 meter.

  ·  Secchi verticaal = — meter.
  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen: Iva en Jan’s project binnen Project Baseline is het plaatsen en monitoren van een kwadrant ( een afgebakende vierkante meter in dit geval). Ze gaan kijken wat er binnen dit gebiedje gebeurt gedurende de seizoenen. Jan had zijn betonijzer samengeboden met tierapjes, bij de waterkant gezet, maar toen ie uiteindelijk het water in stapte bleken ze verdwenen. Gelukkig dat Gery nog op de parkeerplaats was, want die zag iemand doodleuk met de staven er vandoor gaan. Gery had de beste man even aangesproken en kwam toen vrolijk weer aanlopen naar het water met de staven op haar schouder. Het is toch niet te geloven dat je je spullen niet even kan laten liggen. We zwemmen naar de plek die Jan en Iva zorgvuldig in een verkenningsduik hadden gekozen. Het plaatsen gaat snel, want de hamer is niet nodig .Tijdens het plaatsen zijn Dean en ik richting het het ZW ponton gegaan, maar dat viel nog niet mee om die te vinden. De temperatuur zakt van 21 naar 6 graden in 6 minuten tijd en dat is best frisjes als je pak al aardig nat is van het zweet. We zoeken naar herkenningspunten, maar afgezien van een golfballetje en tampon zie ik niks. Uiteindelijk komen we bij een markant blok en Dean laat zijn GPS capsule op. Daarna vervolgen we onze weg en komen uit langs een enorme grillige veenwand van blokken. Dean schijnt met zijn lamp op een vislijn die al wat aangegroeid is. Ik heb tenslotte mijn trespa haspeltje van Remko mee en dus begin ik met het inhalen. Dean helpt mij de boel los te trekken, maar er lijkt geen eind aan te komen aan die lijn. Ook begint de koude te bijten, want het is hier op 15 mtr een krappe 7 graden. Na ongeveer 7 minuten opwinden van de lijn eindigt deze in de bodem en ik trek het er met enige weerstand uit. Ik zie ook ineens de slang van het ponton liggen. Ach we zijn uitgekomen bij het ponton joh!! We stijgen wat om de bruisplaat te bekijken, want die heeft Dean nog niet gezien. Het wemelt hier van de watervlooien op de 7 mtr en het zicht is hier ook ontzettend goed. We moesten maar eens terug, want ik begin het nu echt koud te krijgen met mijn dunne natte onderpak. De watervlooien wolk houdt zich kennelijk alleen op om het ponton, want na een 10 meter zijn ze weg. We zien onderweg naar de kant weer de tampon en de golfbal. Bij toeval komen we Iva en Jan weer tegen die nog bij het kwadrant bezig zijn. Dean en ik gaan er nog wat bijhangen en ik schijn bij in het kwadrant tbv de foto’s, maar Jan geeft aan dat dat echt niet nodig is, omdat ie een sterke flitser heeft. In het kwadrant groeit wat waterpest en fonteinkruid, echter op de foto’s zullen de details beter naar voren komen. Dean en ik gaan zichtmetingen doen en komen tot de conclusie dat het zicht wel heel slecht is op 3 meter. Foto’s maken van de SETL platen en naar de kant. Dean neemt nog even de tijd om naar al die zwarte puntjes op de bodem te kijken op 2,5 meter. Dit zijn allemaal jonge poelslakjes die ook nog even een korfmossel belagen.

  Het was een enerverend duikje en een flinke tijd later komen Jan en Iva ook terug. 

  Iva slaat de pinnen de bodem in.

  48 mtr geborgen vislijn

  Korfmossel belaagd door jonge poelslakjes
  Linksonder het markante blok.


 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.