2013-07-21 Succesvolle schoonmaak

Het gouden team! 

Vandaag was het dan zover en met een grote groep van 15 man en 1 vrouw, zijn we gewapend met zakken (Geleend van onze collega’s van Z.E.E.P) de plas in gedoken om een schoonmaak te houden. 
Het leuke is dat duikers die ik nog niet kende, zich hadden aangemeld en zo zie je dat dit soort evenementen verbroederd. Dat maakt de duikgemeenschap ook uniek.
Vanwege het feit dat sommige met het pak al half aan in de volle zon stonden, is er een korte briefing gehouden. Elk team van 2-3 man kreeg een gebied toegewezen en het devies was… alles wat in de zak past kun je meenemen. Maximale duiktijd 90 minuten.
Parkbeheer heeft voor ons een grote vuilcontainer geregeld die bij de instap staat, zodat we daar alles netjes in konden gooien.

Enthousiast togen we het verkoelende water in. Het gras strandje begon al een beetje bevolkt te raken met dagjes mensen die wat verkoeling in het water zochten.

Mijn vrouw en ik hebben de 1-3 meter diepte aangehouden en dan zit je dus in de vlokkensoep.
We beginnen met een zwakke start, maar na 20 minuten volgt het vuil al snel op en de zak wordt snel zwaarder en zwaarder. We navigeren tussen de scholen vis en dichte beplanting en ik zie weer kleine veldjes met kranswier. Maar dit keer zie ik ook het fonteinkruid bloeien!
Op de terugweg struinen we tussen het riet en Erna ziet een karper, palingen en dus scholen met jonge vis die met ons mee zwemmen. 
We komen af en toe boven en dan kijken mensen toch heel verbaasd en dan vertellen we wat we aan het doen zijn. 
Bij het strandje staan mensen dan ook heel verwonderd te kijken als we de zakken met rommel bij de container zetten.
Een Amerikaan vraagt wat we aan het doen zijn en schrikt toch lichtelijk van de hoeveelheid afval. Dus ik leg uit dat we van Project Baseline zijn, die natuurlijk ook in Amerika actief is, en dat we dit soort dingen organiseren om onze plassen schoon te houden.
Zijn dochtertje was daar lekker met de voetjes in het water aan het lopen en dan moet je er niet aan denken dat een ze in het glas of blik komt te staan. 
Dat beseffen sommige mensen niet als ze een bierfles of blikje in het water mikken.

Team Dean en Klaasjan hebben het Noordwest ponton ontdaan van oude vislijnen.
Team Arthur, Jan en Ben zijn bij de rechter landtong geweest.
Jorn en Jaap hebben de ondieptes rechts van het paviljoen gedaan.
Guido, Koos en Jeroen hebben de noordkant op 6-7 mtr diepte gepakt.
Frank, Robin, Pieter en Chris hebben het plateau bij het paviljoen doorzocht. 
Team Erna en Axel hebben de ondieptes links van het Paviljoen gedaan.

De oogst lijkt niet veel, maar er zitten vooral veel flessen en kleine dingen tussen. Zo’n net kan dus uiteindelijk behoorlijk zwaar worden als er bijvoorbeeld flessen gevuld met zand tussen zitten. De bereidwillige Amerikaan, met wie ik eerder sprak, wil ons wel op de foto zetten.
We hebben een hoop opgehaald, echter is dit  slechts een fractie van wat er nog ligt, want het gebied is onderwater erg groot. Ook het strand bij Papa’s Beach house zal uiteindelijk na het zwemseizoen een aardige oogst opleveren. Dus dat is voor latere zorg.
Evengoed geeft het ons een goed gevoel dat we dit vandaag hebben kunnen doen, maar het is eigenlijk jammer dat het ook echt nodig is. 

Als iedereen die hier duikt of langs de waterkant loopt, telkens wat zwerfafval mee zou nemen, dan lijkt dat een druppel op een gloeiende plaat, maar het helpt uiteindelijk de plas stukje bij beetje schoon te krijgen. 

Ik wil het team en iedereen ontzettend bedanken voor de inzet en enthousiasme.

Meer foto’s zijn hier te vinden

Eerst een bodempje leggen van troep.

Dit kwam er nog bij

Zelfs een dartbord, maar ook een horloge!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.