2013-08-04 09:58 Mosdiertjes / Kreeft!

 • Weer    : Zonnig  /  NW Wind 2 bft / Regen = 0 mm /  1019 hpa.       
 • Duikers : Thijs, Koos, Axel
 • Doel     : Zichtmeting / SETL bekijken en lekker rondkijken.
 • Duur    : 58 minuten.
 • Lucht temp  : 23,0 Celsius
 • Water temp : 18,2 Celsius minimum.
 • Vis       : > 5 Grote baarzen, Scholen jonge vis onder Paviljoen, 1 paling, 1 snoek, 1 Amerikaanse rode rivierkreeft op paal met kop naar beneden, Heel veel jonge poelslakjes. Jufferlarve van ca 3 cm langs de kant zwemmend
 • Planten : Fonteinkruid, darmwier is weg. Waterpest groeit als kool met uitschieters van 120 cm hoog. Kranswier in NW hoek. 
 • Thermocline op 4 mtr 6-7 meter 
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  2,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  2,0 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =  5,5 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  6,0 meter.

  ·  Secchi verticaal =  2,0 meter.
  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen: Doel vandaag is dus eerst kijken bij de SETL platen, dan een zichtmeting op 3 en 6 meter en daarna lekker rondkijken. Ook even controleren hoe het kranswier gaat.
  De witte vlokken (Anabeana) zijn dus echt weg en het zicht klaart ten opzichte van vorige week al weer wat op. Op 3 meter diepte zie je in je lamp al weer wat witte speldenpuntjes schichtig bewegen. Zouden dat alweer Naupliuslarven (Jonge watervlooien) zijn? We zwemmen op 4 meter diepte langs de palen als ik ineens op een paal (6.2 meter diepte) een rode Amerikaanse rivierkreeft zie hangen met de kop naar beneden. Het is hier nu bijna 20 graden. Boven ons zitten wolken met jonge vis, maar niet ver daar boven patrouilleert een school grote logge baarzen die zo te zien al menig hapje jong vlees in de buiken hebben zitten. De SETL platen zijn moeilijk te zien in de bovenste meter, maar toch lukt het om foto’s te maken. Dan blijkt toch maar even dat de hoge temperaturen hun vruchtbare werk doen. Op SETL H106 groeien 3 plekken met sponzen. Ook H124 heeft sponzen groei en naast donkergroene bolletjes zitten er massa’s  jonge zebramosselen op. H126 heeft ook jonge mosseltjes.
  Dus eindelijk begint er wat goed door te groeien en dat in 12 dagen tijd!!!!
  Op de 3 meter (25 celsius )zien we tot onze verbazing een giga plakkaat met mosdiertjes op de paal. (Vorig jaar 19-08-12 zag ik pas de eerste mosdier kolonies bij 23 graden). Zelfs op het koord zitten ze en ik maak er direct foto’s van. Drie meter lager zitten de mosdiertjes dus niet en afgezien van een paar plakkaten Oscillatoria ziet alles er stabiel uit. Het frame roest al behoorlijk trouwens. Dat mag ook wel als het zuurstofgehalte ronde 6 mg/l zit. Na de metingen zwemmen we richting het instappunt en zien een paling en een grote snoek. Ik houd toch maar even gepaste afstand, want deze knaap ziet er toch wel imposant uit. Ik weet nu hoe groot die tandjes zijn. Op het waterpest groeien hier en daar nu een soort raderdier kolonies met gerangschikte witte puntjes in een soort gelei omhulsel. Ik heb helaas geen potjes bij me om het onder de microscoop te bekijken. Een meter verder een schijfhoornslak. Allemachtig wat een feestje om dit allemaal te zien…althans als je op het kleine leven let, want voor de meeste duikers zullen vissen met afmetingen van 30 cm of groter pas interessant en noemenswaardig zijn. Toch vreet dat grote spul indirect van dit kleine leven. Waterpest meet ik even her en der en komt met lengtes van 120 cm als uitschieters. Het gaat goed met het waterpest terwijl het fonteinkruid, maar wat achter blijft. Darmwier is al helemaal verdwenen en dat was eigenlijk net als vorig jaar want boven de 20 graden verdwijnt het.  Ik plaats nog even twee stokjes bij een plekje met kranswier. Zodra ik de stokjes in de bodem heb gedrukt komt er wat stof vrij en vanuit het niets duiken kleine baarsjes op om kennelijk wat opgewarreld voedsel te eten. Dus op zich is het opwaaien van bodem niet eens zo heel slecht. Geen wonder dat bij de instap zo veel jonge vis zit die zich kennelijk tegoed doen aan een microbanket.  
  In dat opzicht hebben zwemmers en duikers weer een licht positieve invloed op de omgeving.

  Er liggen trouwens veel lege korfmossel schalen. Ik denk dat de korfmossel deze temperaturen niet overleefd. Op een tak groeien zebramosselkolonies. Daarop zitten nu ook zoetwatersponzen met een licht groene aanslag van algen.
  De zoetwaterspons vind deze omstandigheden zo te zien erg prettig.
  Verders een heerlijk rustige duik, waarbij we eens rustig op het kleine leven hebben kunnen concentreren.
  Neem even de moeite naar de SETL actief pagina te gaan en daar op een linkje foto’s te klikken van plaat H124.

  Jonge baarzen

  Mosdieren

  Raderdieren

  Zoetwaterspons met alg aanslag op Zebramossel kolonie

  Jufferlarve


 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.