2014-02-16 Bruine aanslag!

 • Weer    : Zonnig / ZW Wind 5 bft /  1007 hpa.       
 • Duikers : John, Robin,  Marcel, Axel
 • Doel     : Kijkje in het diepe, metingen doen, dippen
 • Duur    : 52 minuten.
 • Lucht temp  : 7,0 Celsius
 • Water temp : 4,2 Celsius minimum.
 • Vis       : Scholen baars onder Paviljoen nabij de bodem. Snoeken
 • Planten : Waterpest en gekroesd fonteinkruid, en nog wat grasachtige plantjes, nu met bruine aanslag van diatomeeen, (Waarschijnlijk Gomphonema).Watertemp was toen ook rond de 4,5 celsius. Kortom het begint nu allemaal een maand eerder.
 • Thermocline: geen
 • Zicht 
  ·  Dutchi op 3 mtr =   6 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  7 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =   5 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  6 meter.
  ·  Dutchi op 9 mtr =   5 meter.
  ·  Secchi op 9 mtr =  6 meter.
  ·  Secchi verticaal =  – meter.
 • Gisteren was het nog stormachtig, maar nu is de wind wat gezakt en het zonnetje schijnt lekker.
  John, Robin, Marcel en ik staan klaar om het water in te gaan. Even vissen kijken en dan nog wat metingen doen. In het duikgebied is het zicht er nou niet beter op en onder het Paviljoen is het bar slecht. Ook op weg naar de diepte is het zweefvuil behoorlijk aanwezig. Na even zwemmen komen we dan op diepte aan. Mijn gerepareerde 7XRE lamp doet het gelukkig weer. Maand of wat geleden kwam ik erachter dat het binnenwerk echt volledig gecorrodeerd was. Ik had me er feitelijk al bij neergelegd dat ie niet meer te repareren was. Toch bleek een schoonmaakbeurt en een nieuw accupak wonderen te verrichten, dankzij Scuba Support.
  En oh wat een feest als je dan met die lichtbundel gewoon objecten die ver weg liggen gewoon kunt uitlichten.  Robin en Marcel gaan naar rechts, maar John en ik gaan een iets andere kant op. Verdomd er ligt een meerval te rusten op een blok klei. Ik klap mijn diffusor voor mijn lamp. Eerst maak ik foto’s zonder flits en heel langzaam pak ik mijn lamp erbij. Gelukkig blijft ie mooi liggen en John ligt erachter. Dit is een perfect camera standpunt. Alle bewegingen doe ik extra langzaam om het niet te verstoren en het blijft ook mooi liggen. Dan komt Marcel aangezwommen en slaagt er ook in nog wat foto’s te maken. 


  Tijd om te rug te gaan en we laten de meerval rustig achter. Het is toch altijd weer een verrassing hoe je uitkomt, maar we zijn te ver noordelijk van het paviljoen gekomen. Even terug zwemmen en de koude begint wat te prikken.
  We doen de metingen en ik maak foto’s. Er is een bruine aanslag te zien op de SETL platen, maar ook op de grasplantjes. 
  Geleiachtige aanslag (Waarschijnlijk Gomphonema). 
  Na de duik krijgen we een lekker bakkie koffie van John en ik vraag aan Robin of ie nog mee gaat om te dippen. “Mwoah ik twijfel nog een beetje, maar ik heb mijn zwembroek wel bij me” zegt Robin. Eerst even setje afbouwen en dan trek ik mijn zwembroek aan. Robin doet het toch ook maar en samen lopen we naar de waterkant. Doorademen hoor!! Ik stap het water in en Robin volgt. Even een kleine aarzeling en dan is ie er door. Eenmaal er weer uit valt het gek genoeg toch altijd weer mee. Gelukkig is het zonnetje er en Robin heeft het toch maar even mooi gedaan.
  Mooie afsluiting van een heerlijke duik.
  Dinsdagavond maar weer potjes vullen met die bruine aanslag.

  Verschillen tussen            16-02-2013  en 16-02-2014
  Temperatuur op 3 meter: 3,8 celsius   en 5,8 celsius
  Dutchi zicht op 3 meter  : 7 mtr             en  6 mtr.  


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.