2014-07-08 Slecht zicht SETL veranderd!

Weer    : Regen NW Wind 3 bft  
Duikers : John, Nico, Axel
Doel     : Metingen en oefening met Nico 
Duur    :  51 minuten.
Lucht temp  : 15,0 Celsius
Water temp :  7 Celsius minimum.
Fauna    : Kleine afzonderlijke scholen met jonge vis, jonge slakjes op bodem, Zwanenmossel.
Flora : Lange fonteinkruiden, draadalgen, groene plakkaatalgen. Algbolletjes in NW hoek, Donkerbruine vormloze nostoc-achtige bollen.
Thermocline: 6,0 mtr een hele duidelijke. 

Geen zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   2,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  3,5 meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   4,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  6,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   5,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  6,0 meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Het is weer tijd voor een meting en het bezoeken van de SETL platen en het zicht is door enorme hoeveelheden zweefvuil wat vertroebeld. Het regent en het is wat somber weer, maar dat mag de pret niet drukken. 
Aangekomen bij de SETL platen maak ik foto’s en tot mijn verbazing is H106 compleet veranderd. Het lijkt wel of iemand er tegenaan is gezwommen, want een groot deel van de begroeing is eraf, maar er is ook een grote spons bijgekomen. Via deze link kun je het verloop zien van beide platen. Zie de foto’s hieronder in de “drie weken eerder en nu” situatie. Ik zie zelfs kleine overlevingsbolletjes van de spons op de H106.

H106 15-06-2014 
H106 08-07-2014 sterk veranderd

Ook de nieuwe platen zijn in ontwikkeling qua groei. Dikke eierstrengen en jonge mosselen en dat al na 3 weken.Kortom er gebeurt genoeg op 14 vierkante centimeter en dat maakt SETL ook zo leuk. John is al druk metingen aan het doen en Nico oefent zijn trim door bij John te hangen en bij de laatste zichtmeting op 9 meter bij mij te komen. Onder het paviljoen is het zicht bizar slecht ondanks dat we toch redelijke waarden hebben met de metingen. We zwemmen verder uit richting de zuid en na verloop van tijd geeft ik Nico het teken dat ie op kompas ons terug naar de kant moet brengen. Ik kijk intussen wat er op de bodem te zien is, maar het blijft wat grijzig. Er lijkt niet zo veel leven te zitten, maar schijn zou kunnen bedriegen, ware het niet dat ik geen potjes bij mij heb om een monstertje in te doen. Nico is lekker bezig en uiteindelijk komen we links van het Paviljoen uit. We zwemmen noordoost langs de kant om te kijken of ik nog wat bijzonders zie. Draadalgen op 9 meter diepte zien er nog redelijk fris groen uit. Afgezien van losse groepjes vis zit er niks groots. Er liggen op de bodem duizenden kleine donkere torenslakjes. Althans het lijkt een torentje.Fonteinkruiden groeien bij de instap alleen ondiep en zowaar begint de waterpest meer vat te krijgen. Aha een levende zwanenmossel steekt in het zand en dat is toch redelijk bijzonder, aangezien deze toch vaak ten prooi valt aan vissen of vogels.  Ik pak een grote schelp op en het blijkt een erg groot uitgevallen direhoeksmossel (Dreissena polymorpha) te zijn. Dit exemplaar meet 34 mm en dat is behoorlijk aan de maat!


Er staat een ook een bord bij een kleiblok die verankerd zit in de klei. Nu maar hopen dat dat een beetje houdt. Ik maak een foto en aan de hand van de foto scan ik met mijn mobiel de QRcode. Juist ja -> Duikteam Thamen heeft dus een beetje kleur gebracht 🙂

Het was weer een leuke duik en het is gestopt met regenen. Een kop koffie van John en een paar koeken vallen goed. Ik kan alweer niet wachten tot zaterdag aanstaande. Dan gaan we waterplantmonsters opduiken om te laten determineren door een vooraanstaand bioloog van kranswieren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.