2014-09-14 SETL platen

Weer     :  Half bewolkt NNO Wind 2 bft  
Duikers : Dean, Axel
Doel     : SETL platen wisselen en metingen doen.
Duur    :  60 minuten.
Lucht temp  : 18,0 Celsius
Water temp :  18 Celsius minimum.
Fauna    : Paling, baarsjes op 9-12 mtr vooral in de troebele gedeelten. Nog steeds veel kleine zwarte slakjes, Veel korfmosselen en meer zwanenmosselen. De zebramossel domineert enorm met heel veel jonge exemplaren. Verder heb ik nog kokerjuffers gezien, aasgarnaaltes en de watervlooien komen weer.
Mosdiertjes volop tot een meter of 6 diepte.
Flora : Waterpest met veel frisse groene uitlopers. Het grasachtige fonteinkruid (Potamogeton pectinatus) staat er nog steeds.
Thermocline: We zijn niet dieper dan 13 mtr geweest en twee weken ervoor lag de thermocline nog op 14,5 mtr.

zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   2,5 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  3,0 meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   2,5 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  3,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   2,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  3,0 meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:

Er zijn weer drie maanden verstreken en dus is het tijd om de SETL platen H128 en H135 op te halen. Terwijl Dean nog zijn set aan het afbouwen is haal ik alvast de platen op.
H128 is vrijwel kaal en H135 zit vol met mosselen en dat geeft te denken hoe dat kan, aangezien ze amper 1,5 meter van elkaar hangen op 1 meter diepte. 
Dean en ik nemen allebei een plaat mee en hangen deze nieuwe H124 en H126 weer op.
Zicht metingen zijn lekker snel klaar omdat het zicht niet zo best is hoewel het wel wat beter wordt. Tot 6 meter diepte dus mosdiertjes. Er ligt een stuk oud stuk vislijn die ik niet kan laten liggen en na een potje wikkelen om mijn hand (een meter of 5-6 lijn) zie ik een bodemlood en even verder een haakje met maiskorrels erbij geregen. Oud karpergerei en Er ligt een skelet van een dode snoekbaars en direct zie ik een prachtige onderkaak. Die neem ik mee en tjonge jonge wat een mooi setje gereedschap. Deze kaken zijn compacter en zwaarder dan die van een snoek.
Tussen de grote tanden zitten hele fijne kleine tandjes. 

Snoekbaars tanden

Dus dan weet men dat, als men een snoekbaars met eieren wil benaderen.
De laatste tijd speelt ook een extra factor mee wat de Onderste Vegetatie Grens (OVG) is, aangezien dat best belangrijk is. Nu vond ik deze duik op 12,4 meter diepte een gewortelde individuele waterpestplantjes. Dat zegt mede wat over de transparantie van het water.

Waterpest op 12,4 mtr diepte.

We komen boven de 6 meter veel waterpest tegen met verse groene loten eraan, maar ook het grasachtige fonteinkruid groeit lekker door. Ik zie opvallend weinig gekroesd fonteinkruid in het duikgebied. Er ligt ook nog een dode paling in een spleet van een blok klei. Al met al lijkt het zich allemaal weer wat te herstellen. Wat ook opvalt is dat er weer meer dotten draadalg vormen en ook krijgen we weer hier en daar strengen darmwier. 
Het valt ook Dean op dat er veel korfmosselen zijn en ook de zwanenmossel zien we steeds meer. De kans is alleen groot dat de korfmosselen overgroeid raken door zebramosselen en dat is op zich niet zo erg, aangezien een de ene exoot de andere verstikt.
De SETL platen ga ik later deze week analyseren.
Het was een lekkere duik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.