2014-10-19 Oude vislijnen opruimen

Weer     :  Half bewolkt ZW Wind 4 bft  
Duikers : Ben, Hans, Kacper, Axel
Doel     : Metingen en foto’s maken van de SETL platen en stations, Vislijnen ruimen.
Duur    :  18 + 105 minuten.
Lucht temp  : 17,0 Celsius
Water temp :  16 Celsius minimum.
Fauna    : Karpers, school baarsjes, vlokreeften, kokerjuffers, heel veel mosselen. Ei afzettingen op MP1, waarvan ik denk dat het slakeitjes kunnen zijn. Dode Rode Amerikaanse rivierkreeft. Veel actieve vlokreeftjes.
Flora : Waterpest. individuele plantjes gekroesd fonteinkruid, Af en toe een streng darmwier,
Een paar takjes Nitellopsis-achtige takjes op 7,5 meter.
Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes)

Thermocline: Niet diep genoeg geweest om het te meten.
Vislood: 790 gram

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   5,5 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  6,5 meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   5,5 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  6,5 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   5,5 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  6,5 meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Met de schoonmaakduik van vorige week waren er veel oude vislijnen gesignaleerd, maar er was niet genoeg tijd om dat allemaal op te ruimen.
Daarom zouden we nu weer een duikje doen om daar meer tijd in te steken.
Uiteraard moest er ook hoognodig metingen worden gedaan en foto’s worden gemaakt van de stations MP1-2-3-6-7.
Omdat we toch aan het wachten waren op Hans, besloten Kacper en ik maar alvast de metingen te gaan doen. Ben zou Hans opvangen.
De instap is redelijk kaal, maar het gras blijft aanwezig.
Wat ook opvalt zijn de grotere witte mossels driehoeksmossels die steeds meer terrein winnen. 

Steeds meer grotere witgekleurde
driehoeksmosselen.



Na 18 minuten komen we terug en die taak is klaar. Het is ook weer verrassend om te zien hoe alles verloopt en de nieuwe SETL platen die sinds 15-09-2014 hangen, tonen beide nieuwe bewoners in de vorm van twee mosselen en een zoetwaterpoliepstruikje. De mosselen zijn wel bizar, want die zijn al aardig groot, en dat kan volgens mij niet in 2 weken tijd zo groot groeien. Zo blijf ik mij verrassen over de onvoorspelbaarheid van de aangroei.

Rechter bovenhoek / zoetwaterpoliepen

Linksboven twee mosseltjes













Als Hans er is gaan we met z’n drieen op jacht naar verloren vislijnen bij de noordoostelijke steiger. De bodem bestaat daar uit veel en grote stenen, die volop begroeid zijn met vlijmscherpe driehoeksmosselen. Een nylon vislijn maakt daar weinig kans. 
We steken recht over op een diepte van 5-6 meter in het groen. Ik vind het niet erg,want dan concentreer je je zuiver op je kompas en dieptemeter en je houdt je team in de gaten. 
Dat is simpel, want hun lampen schijnen naar voren en ik zie het schijnsel. Ik zie in de waterkolom niet veel watervlooien. Prompt komen we bij de ankerlijn van de gele boei uit en dat was niet geplanned, maar wel handig, want nu zwemmen we pal oost op de kant aan.
Eindelijk zie ik de bodem langzaam opdoemen uit het lichte groen. We zijn bij de kleistort uitgekomen en we hebben gelijk prijs. 

Een dode meerkoet die een vislijn om de tong heeft.
Dit is de meest bekende doodsoorzaak van duikende vogels….verloren vislijnen en dat willen wij graag tot een minimum beperken. Vissers willen dit ook niet, maar velen weten het ook nog niet. Elke dode meerkoet die we tot nu toe hebben gezien is slachtoffer van vislijnen om de tong. We ruimen de lijn op en ik duw de dode meerkoet in een gat tussen de stenen.



We zwemmen door de dikke mist en komen in het heldere stuk, waar we de ene na de andere lijn en lood vinden. We trekken er totaal 790 gram lood/gewichtjes uit. Soms zitten lijnen verstrikt in andere en ze zijn gedeeltelijk door mosselen overgroeid. 
Ze breken ook zo af, want de rekbaarheid gaat er wel uit.

Als we het mooi genoeg vinden keren we terug via de kleidump. Daar groeien inmiddels sinds maart dit jaar wat waterpest op. Ernaast groeide een grote Nitellopsis struik, maar die kan ik niet meer zo snel vinden.Wel vind ik een restje ervan op 7,5 mtr diepte wat er nog fris uitziet. (zie foto album) 

Vanaf de kleidump tot en met de Noorse stenen (aan de oever), is het kaal op wat gras na dan. Onderweg zie ik een schim van een karper. 
Ik zet MP7 nog op de foto en dan wordt het hoog tijd om uit het water te gaan. Zowaar kom ik de plek tegen waar het zeildoek MP5 zich ooit bevond. Ik maak er een foto van.

Via de auto van de brandweer keren we terug en zowaar zie ik nog twee karpers weg zwemmen. Bij de instap ligt er ineens een dode rode Amerikaanse rivierkreeft. Die heeft een duiker vast meegenomen en wellicht zijn de karpers daarop af gekomen.

Totaal dus 123 minuten gedoken en het was super. 
We zijn nog lang niet klaar met vislijnen bergen.

Dus iedereen die een visser tegenkomt: 
Vertel hem/haar over “Meldpunt verloren vistuig“!
Ook al willen ze hun spullen niet terug, het gaat erom dat de lijnen verdwijnen.

Oogst van 19-10-2014. 790 gram lood en meters lijn.







Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.