Weer : Half bewolkt, Wind ZW 5bft.
Duikers : Koen, Dave, Ted, Ben, Willem, Gery, Bart, Thijs, Jeroen, Cees, Axel
Doel : Pontons in beeld brengen.
Duur : Totaal 4 duikteams die gemiddeld 50 minuten in het water hebben gelegen.
Lucht temp : 5,0 Celsius
Water temp : 5 Celsius minimum.
Fauna : Vier karpers gepot door Ad die aan het snorkelen was die dag. 1 posje en 1 baars tussen de ketting van ponton Zuid op 17 meter diepte.
Wat mij ook opviel is dat de mosselen tot 12 meter diepte voorkomen aan de oostzijde.
Flora : Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes) op circa 1,5 meter diepte bij instapplaats. Diatomeeen aanslag.
Thermocline: Geen
Vislood: 11 gram door Dave.
Zie alle foto’s van deze duik.
Opmerkingen
De pontons liggen er al sinds 1999 en de staat waarin de pontons verkeren is niet meer
zoals het was. Onder de pontons hangen bruisplaten waaruit lucht wordt geblazen. Door deze bellenstroom wordt een watercirculatie op gang gebracht. Deze circulatie zorgt ervoor dat er geen spronglagen kunnen ontstaan en dat de aanwezige blauwalg bacterien veel minder uren zonlicht ontvangen. Er staan krachtige compressors aan de wal die de perslucht via een slangensysteem naar de pontons brengen. Die slangen zie je over de bodem lopen en de vele tie-raps zorgen dat de luchtslangen aan de kettingen blijven zitten. Blauwalg bacterien zijn kampioen in het opvangen van zonlicht en kunnen explosief groeien als de omstandigheden ideaal zijn. 2013 was het eerste proefjaar waarin de beluchting niet aangezet zou worden. Nu was het zo dat in 2013 een aantal weken lang een onderwater sneeuw was te zien en dat waren blauwalgen. Op een bepaald moment zakte dat weg naar de bodem.Er zijn in 2013 geen grenswaarden bereikt die de volksgezondheid in het gevaar bracht.
2014 was een jaar dat eigenlijk best goed ging, maar eind juli werden helaas de grenswaarden bereikt waarbij de bacterien wel een gevaar vormden voor de volksgezondheid.
Een week voor die uitbraak was onze zwembroek groen na het zwemmen.
Begin augustus 2014 werden de pompen aangezet en binnen twee weken tijd zakte de oppervlakte temperatuur 25 naar 18 graden.
Dat betekent dus dat de huidige pontons toch redelijk goed lijken te mengen ongeacht de staat waarin ze verkeren. Het Zuid ponton is de enige waarbij de lucht in de waterkolom komt via de bruisplaat op 5-6 meter diepte. Bij de andere pontons zijn de bruisplaten niet meer werkzaam en de lucht ontsnapt aan gebroken slangen. Die slangen liggen tussen de 12-14 meter diepte te blazen en daar hebben we beelden van uit 2012.
Dus wat was het plan? We gingen van alle pontons de situatie in beeld brengen en dat deden we met een grote groep duikers. Cees en Jeroen hebben op donderdag 26 februari een duik gemaakt en de andere drie teams van totaal 9 duikers hebben op 1 maart een duik uitgevoerd op een prachtige dag.
Het waterschap had geprobeerd de beluchting aan te zetten, maar helaas waren de compressors in storing gegaan. De pompen kunnen namelijk vanaf afstand worden gestart.
Voor de duik hadden we eerst even besproken wat de bedoeling was en daarna gingen
we het koele water in.
Elk team maakte waardevolle beelden.
Met een watertemperatuur van 5 graden was de duiktijd evengoed beperkt, maar als je lekker bezig bent dan vergeet je die koude heel snel.
West ponton Foto: Cees Kassenberg. |
Nadat iedereen weer boven was gekomen hebben we even een heerlijk genoten van gebakje / broodje en drinken bij Papa’s Beach House.
Het was een zeer geslaagd evenement en bij deze iedereen ontzettend bedankt voor de hulp.
Deze beelden zijn aangeboden aan het Waterschap Rijnland ter evaluatie.
Seizoen : 2015. Vooralsnog worden de pompen weer vanaf medio april gestart tot en met oktober. Het waterschap wil weten of dit werkelijk het blauwalg remt, maar er zit nog een ander leuk aspect aan. In de oudere waarnemingen voor 2013 (zelfs in 2008) groeiden er tot in november nog waterplanten vanaf een meter of 4 diepte tot ondieper.
Vanaf 2013 werd dit gestaag veel minder.
Was dat toeval of komt dat door wel of niet beluchten?
We gaan het zien.