2015-02-22 Bruine aanslag is er weer.

Weer     : Zonnig, Wind NW 2 bft.
Duikers : John, Koos, Dean, Herman, Axel
Doel     : Metingen en foto’s maken van de meetpunten.
Duur    :  50 minuten.
Lucht temp  : 7,0 Celsius
Water temp :  4 Celsius minimum.
Fauna    :  5 volwassen baarzen+20 cm, 5 karpers, actieve aasgarnalen.
Flora : Korte plantjes waterpest, Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes) op circa 1,5 meter diepte bij instapplaats. enkele plantjes Gekroesd fonteinkruid (Potamogeton crispus)
Diatomeeen aanslag.

Thermocline: Geen
Vislood: 0 gram.

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   6,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  8,0 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   6,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  8,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   8,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  10,0 meter.
·  Secchi verticaal =  10,0 meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:

Het is alweer te lang geleden dat ik in de bosplas gedoken heb. Vlak bij de instap liggen vijf grote baarzen te wachten. Die zie ik hier de laatste tijd vaker. Even verderop zie ik een karper schichtig wegzwemmen.
Wat mij ook direct opvalt is een bruine aanslag op de bodem en als we aankomen bij de SETL platen dan zie ik lange plukken lichtgeel-bruine alg hangen en wat ook apart is dat er alleen op SETL H106 een purperkleurige blauwalg huist.

Het is een min of meer terugkerend fenomeen van de kiezelwieren (diatomeeen) die beginnen te groeien in februari.
In 2013 zie ik het pas op 15-03-2013, maar dat wil niet zeggen dat het er niet eerder was.
Helaas mis ik van die periode in 2013 duidelijke foto’s met die waarnemingen er op. Dat is wel jammer, maar destijds vielen mij dit soort dingen nog niet op. In 2012 maak ik helemaal geen melding noch heb ik foto’s of film van een stuk bodem.
In 2014 zie ik het duidelijk half februari en nu dus ook weer.
Hoe ziet het er dan uit?
Het water vertroebeld niet, maar het is het spul wat een lichtbruine aanslag op de bodem veroorzaakt. Tegelijkertijd zie je dan ook een geleivormige aanslag op hardere ondergronden en een soort licht geelbruine draadalg.

Draadalg op H135
Bruine aanslagHet is wel treffend dat ik kiezelwieren zag op de bodem van de visvijver bij Enkhuizen, maar dan wel een andere soort.

Hoe ziet bijvoorbeeld het draadalg er dan uit onder de microscoop?
Dat zie je op de onderstaande foto en op het draadalg zitten weer kleinere algen in de vorm van kleine ballonnetjes. 

Draadalg 120x vergroot

Dan hebben we nog de bruine aanslag op de bodem en als je die uitvergroot dan zie je het onderstaande:

Bruine aanslag op bodem 120x


De gelei die ik op de SETL plaat vond ziet er weer een beetje anders uit. Maar welke soort dat is weet ik nog niet. Ik vermoed een Gomphonema.

Gelei-achtige aangroei
Gelei 640x vergroot
Verder valt het op dat aasgarnalen heel actief zijn op de bodem, maar ook de sifons van de zebramosselen staan helemaal open en languit gestrekt. Dat zou mijn inziens ook een teken kunnen zijn dat er veel voeding in het water zit. Nadat John de zichtmetingen heeft gedaan en ik de foto’s en monsters heb genomen van de gelei en draadalg zakken we af naar de bodem en gaan Noord oostwaarts. Soms zie ik weer van die hangende snotjes in het water. Het zicht is goed op een aantal stukken na dan, waar net een paar aquatische ploegen voorbij zijn getrokken. Ik waaier een monsterpotje vol met zweefvuil en ik schraap wat bruine aanslag van een boomstam af. Al mijn potjes bevatten nu wat kiezelwieren en die gaan we dus later bekijken. Het toch al korte waterpest moet (zo te zien) vechten voor een plekje tussen de mosselen. Als ik mijn log na lees van 2012 dan lees ik ook grote hoeveelheden babymosseltjes, dus in dat opzicht is er de situatie hetzelfde, maar de of dat ook geldt voor de totale oppervlakte waar mosselen groeien is lastiger te zeggen.

Met 4 graden begint de kou toch wat in het gezicht te bijten en we draaien maar eens om.
Op de bodem zien we vele kratertjes en kokertjes van de Hypania borstelworm en op veel plekken komen bellen uit de bodem.

De tijd vliegt voorbij en op de valreep kijk ik nog even bij de instap. Ja hoor het onderwater gras is er nog steeds.

Ten opzichte van voorgaande jaren:
Temperaturen en zicht op 3 meter diepte rond 15 februari.
2012 – 4 celsius – 5 meter IJsduik.
2013 – 4 celsius – 7 meter 
2014 – 6 celsius – 6 meter 
2015 – 4 celsius – 6 meter Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.