2015-06-04 Kranswiertje, Lepto-kids

Weer     : Zonnig, Wind O 2 bft.
Duikers : Gery, Axel 
Doel     : Zichtmetingen, foto’s en in NW hoek kijken. 
Duur    :  115 minuten.
Lucht temp  : 21,0 Celsius
Water temp :  9,0 Celsius minimum.
Fauna    : Jonge visjes in het riet, maar ook onder wateroppervlak en dieper.  Extreem veel watervlooien op de plek waar de zon het langst schijnt,Heel veel jonge (in grote wolken) en volwassen aasgarnalen in de ondieptes. 1 snoek, 3 middelgrote baarzen bij instap, Rode watermijten, Slakjes.
Flora : Tenger fonteinkruid is in de Noordhoek meer dan een meter lang, Gekroesd fonteinkruid, darmwier velden . Groene alg neem snel toe, 
EERSTE KRANSWIERTJE!!!
Thermocline: 2 meter, 10 meter
Vislood: –

Zichtmetingen (geen zichtmeter bij me 馃檨
路  Dutchi op 3 mtr =   – meter.
路  Secchi op 3 mtr =   – meter.
路  Dutchi op 6 mtr =   – meter.

路  Secchi op 6 mtr =  – meter.
路  Dutchi op 9 mtr =   – meter.
路  Secchi op 9 mtr =  – meter.
路  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Gaan we een uurtje ongecompliceerd duiken zegt Gery? “Mwoah zoiets kunnen we doen” zeg ik.
Maar ja op het moment dat je dan je hoofd onderwater steekt en je zo ongeveer de overkant van het meer kan zien, lijkt dat uurtje wel eens uit te kunnen gaan lopen.
Toch maar even een zichtmeting doen, maar nadat ik de eerste foto maak van meetpunt MP1 besef ik dat ik deze niet bij me heb en Gery ook niet. Ik zou toch zweren dat ik ‘m bij me had, nou ja dat komt dat zondag wel.
Een vislijn zit om de meetpaal heen en die verwijderen we maar even. Ik geloof dat sommige mensen niet begrijpen dat vissen donders goed weten dat je “als vis” snel los kunt komen door met mosselen begroeide palen te zigzaggen. Die mosselen snijden die lijnen met gemak door. De haak roest uiteindelijk vrij snel uit de bek van de vis.
Maar ja,  jonge vissen zijn ook niet veilig bij de met Hydroid begroeide palen hoor. 
Hydroid poliepen verlammen met hun netelcellen alles wat maar klein genoeg is om te pakken te kunnen krijgen, daarna wordt het gehuld in een sluier van bacteri毛n.

Jong visje leeggezogen door hydroidpoliepen.

We maken deze foto ronde af en zwemmen richting het oosten. Grote rollende stofwolken van duikers die over de bodem dweilen, ontnemen plaatselijk het zicht. Ik blijf het jammer vinden dat die vorm van voortstuwing nog steeds wordt aangeleerd en de focus op “trim” tijdens een duikopleiding niet leidend is. 

Maar ja, een vruchtbaar land krijg je door het ploegen van de akkers, maar het omploegen van reeds opgekomen planten blijft doodzonde.
Op 10 meter zie ik een jong visje en ik kan alleen maar gissen , wat het zou kunnen zijn, maar ik gok een snoekbaarsje. 

Jong visje (Snoekbaarsje?)

We zwemmen lekker door wolken aasgarnalen en watervlooien, want die wolken zie ik juist heel graag. Hoppa een witte Leptodora (Reuze watervlo)  zwemt voor mij en ik pak een monsterpotje. Normaal zijn ze doorzichtig, maar deze is dus wit)
Ik wil het thuis heel graag van dichtbij bekijken en aan het einde van dit blog, laat ik zien wat er zo speciaal aan is.

Watervlo wolkjes

Aasgarnaal wolkjesIk zie een scherpe grens van mosselen op 10,5 meter diepte, maar dit is anders dan verderop. 
Wat is dit genieten zeg en dan valt mijn oog op een gigantische grote spons.
De thermometer is 17 cm lang en de spons is zelfs ietsje groter.
Mazzel is dat je ook direct kan zien dat het 15 +1 graad correctie = 16 Celsius is.

Mega spons 16 Celsius op 6,7 meter diepte.

We zwemmen al 46 minuten, maar we moesten maar eens omdraaien. Ik wil toch wel graag zien of de kranswiertjes al komen. Zoeken tussen de planten naar dat specifieke kleurtje en vorm. We dreutelen lekker voort en Gery geniet volop om lekker naar dat kleine spul te kijken. Een eierstrengetje, vermoedelijk van een slakje of insect.

Eierstrengetjes


En ja hoor DAAR IS HET DAN!!!!!  Amper 2 cm hoog steekt een pril solitair kranswiertje omhoog uit het zand. Ik sein naar Gery om aan te geven dat ze moet komen kijken. Verrek waar is dat frunnik plantje nou? Ik moet weer zoeken waar het was, (zo klein is het) en AHA daar heb ik het!  Gery snapt er geen zak van. “Waar wijst Axel nou in godsnaam naar?”
Dan ziet ze het uiteindelijk ook.

Kranswiertje (Chara species)

Even een kruispeiling aan het oppervlak om een idee te hebben waar het groeit.
Daar eindigt het feest niet. We zien tussen het riet veel jonge visjes, maar ook net onder het wateroppervlak. 


Gery pakt een tak en wijst naar een lichtgrijze schimmelachtige aanslag, waarop ik een potje pak om ook daar een monster van te nemen.
We komen een snoekje tegen en nog drie baarzen bij de instap. 

De Leptodora is een Reuze  watervlo met twee grote armen voorzien van rijen borstels en 茅茅n groot bewegend oog. Op de borst zitten ook nog borstels en in de staart is een duidelijk darmkanaal zichtbaar. De broedzak zit op de rug, maar op een glaasje van een microscoop met een druppel water is dat wat minder duidelijk te zien. 
Wat schertst mijn verbazing er zitten jonge exemplaren bij, waarvan sommige driftig zwemmen. Ze blijken zich vast te houden aan het volwassen exemplaar, want ik heb voorzichtig het exemplaar uit het potje gevist en op mijn glaasje geplaatst.
Er zit zelfs nog eentje in de broedzak.
Zou het kunnen zijn dat net na de geboorte, de volwassen watervlo wit wordt en dan uiteindelijk sterft, waarbij de jonge exemplaren zo lang mogelijk proberen mee te liften.
Ik heb er een filmpje van gemaakt.
Het was een fantastische duik.

Oog van de watervlo
Jonge Leptodora
Leptodora jong in buidel
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.