2015-08-02 Stilte en troebel na de storm.

Weer     : Licht bewolkt , Wind O 1 bft.
Duikers : Dean, Axel 
Doel     : Metingen en rondkijken in ZW hoek
Duur    :  120 minuten.
Lucht temp  : 23 Celsius
Water temp :  19 Celsius minimum.
Fauna    : De afwezigen zijn de watervlooien in deze hoek, maar des te meer paling > 10. 
1 snoek, Scholen jonge baarsjes en andere soorten. Microfauna: Mogelijk Plumatella, Veel trompetdiertjes op SETL, Hydroïd poliepen, enkele mosdiertjes.
Flora :  Waterpest velden > 1 meter hoog , Gekroesd fonteinkruid , Tenger fonteinkruid (bloeit), Schedefonteinkruid. In de ZW hoek heb ik geen kranswieren aangetroffen tijdens deze duik… dat wil niet zeggen dat het er niet is. 
Thermocline: 14-15 meter
Vislood: — gram

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   2 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  2 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   3 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  4 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   4 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  5 meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Soms worden de metingen best saai, maar wat nou als je net een cruciaal omslag moment mist? Ja de meesten worden er niet warm of koud van, maar ik vind het doodzonde. Nu heb ik in het verleden al een paar keer momenten gemist en toch wil ik dat tot een minimum beperken. Daarnaast is het gewoon een goede oefening op trim en je geheugen trainen, hoewel ik nu wel smokkel door foto’s te maken van de thermometers. 

Koos wilde dolgraag mee en hij had al een randje van z’n nekseal afgeknipt. Het latex plakte eigenlijk al teveel en rekte niet mee, waardoor hij na 1 minuut in het water al snel de duik moest afbreken.
Dean en ik gingen verder. Bij de platen zie ik een grote veranderingen, want er groeien jonge sponzen op en heel veel trompetdiertjes naast de visluizen.
Op H003 zitten op de baksteen weer Plumatella-achtige aangroei.

Plumatella?
SETL H001 Het ziet zwart van de trompetdiertjes en we zien visluis eieren

De prachtige spons op H106 is er helaas afgebroken en daar baal ik wel een beetje van, maar ja het was ook achterlijk groot en bijzonder kwetsbaar.
We vervolgens onze weg naar beneden terwijl Dean de zichtmetingen doet, maak ik foto’s van de meetpunten. Op 12,5  meter valt echter op dat de mossel aangroei op de paal stopt.

Grens van mosselen op 12,5 mtr


Dat is wel opvallend dat ik ook op andere plekken zie dat de grens om en nabij de 12 meter ligt, maar dan wel ook op specifieke plekken. Er zijn ook plekken dat de mosselgrens juist begint naar mate het dieper wordt.
We zwemmen van de paal naar een blok klei en ik zie weer een spons met een wit schimmelachtig randje. Ik neem er een monster van in een potje.

Spons met grijswitte vraat.

Krioelende massa

Eenmaal thuis stinkt het water van de spons en als ik een grijs stukje Als ik dat onder de microscoop leg zie ik een krioelende massa organismen. Daartussen zwemmen bloedsnelle organismen uit de groep “wimperdiertjes” die zich tegoed doen aan bacteriën.

Snelle organismen (uit de groep wimperdiertjes)

Overal liggen afgebroken takken met bladeren, wat door de storm van 25 juli 2015 in het water is geblazen. Deze takken en bladeren worden soms omgeven door een soort gelei en ook dat lijken bacteriën, maar helaas had ik maar één potje mee, waar al een stuk rottende spons in zit.

Gelei om takken.

Het water is melkachtig boven de 7 meter met soms heldere stukken ertussen. Ik denk dat door de vele regen er veel grond en klei het meer in is gespoeld.Het waterpeil staat best hoog tot het punt dat je geen witte aanslag meer ziet op planten en stenen.
We komen erg veel palingen tegen al dan niet ingebed in de klei. Overal zie je kleinere scholen jonge vis die zich ophouden in de troebele laag, maar voornamelijk toch in de heldere stukken zitten.

Veel kleine scholen jonge vis.

We passeren een actieve vislijn. Verder in de ZW kom zie ik een slang met een flensstuk liggen, die echt muurvast in de bodem zit. Mijn oog valt op een wilgenblad met een lichtere kleur bodem eromheen. 
Het is een mini poetsstation voor kleine visjes!

Mini poetsstation van wilgblad.

Dat is me nooit eerder opgevallen, maar kennelijk hebben kleine visjes ook last van parasieten.
Na het omkeren gaan we zo’n beetje op dezelfde diepte door de kom terug, waarna we de ondiepte opzoeken.
In deze ZW hoek ten zuiden van het Paviljoen waren vorig jaar nog kranswieren te vinden, maar nu zie ik deze niet, maar ik kan er net zo goed overheen hebben gekeken.
Waterpest heeft wat bruine aanslag.We komen  op een gegeven moment wel wat karpers tegen. Onder het paviljoen hangt een snoek te wachten op prooi, want er zwemmen toch redelijke aantallen jonge vis.  Na 120 minuten is het wel mooi geweest en het was weer een heerlijke duik. Wel jammer dat Koos zijn duik al zo snel heeft moeten afbreken.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.