Weer : Regen, sneeuw, onweer, Wind N, 4-5 bft.
Duikers : Dean, Thijs, Axel
Doel : Zoeken naar gemeld verloren vistuig.
Duur : 100 minuten
Lucht temp : 5 Celsius
Water temp : 11 Celsius minimum.
Fauna : Baars, paling, Snoekbaars in de war
Flora : Waterpest velden tot 4-5 meter, Onbekende solitaire plant
Thermocline: – meter
Vislood: 425 gram
Zichtmetingen
· Dutchi op 3 mtr = 5,0 meter.
· Secchi op 3 mtr = 6,0 meter.
· Dutchi op 6 mtr = 5,0 meter.
– Secchi verticaal = – meter (Normale Secchi meting) Paviljoen was gesloten.
Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden = Bewolkt
Tijdstip meting = 11:45 uur
Schaal strip = 10-11
Citclops = –
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.
Opmerkingen:
Het is sinds tijden koud aan de waterkant. Er glijden donkergrijze wolken voorbij met dikke kolommen neerslag die worden opgelicht door de zon. Soms vergezeld van een flits onweer. Het is spectaculair winterweer en de zon wordt afgewisseld met vlagen regen en sneeuw.
Spectaculair |
Op de parkeerplaats is The Wave met een rescue training aan de gang. Thijs, Dean en ik hebben wat te zoeken.
Via het Meldpunt verloren vistuig kwam in oktober al een melding binnen voor twee locaties. Op de eerste locatie konden in oktober we helaas niks meer terugvinden. Met de voorbereidingen van de duikboot trip op 8 november hadden we ook geen tijd meer om naar de andere locatie te gaan tijdens daglicht.
Vandaag zouden we op zoek gaan naar de van oorsprong eerste melding en dat wordt even een aardig eindje zwemmen.
Tijdens het omkleden wordt de lucht steeds donkerder en begint de wind aan te trekken.
Het wordt hoogtijd om onze regenpakken aan te trekken.
Via het Paviljoen gaan we pal zuid zwemmen op circa 6 meter diepte door het lege groen. Er is geen roeipootkreeft nog watervlo te zien, maar wel van die snotjes, die we wel eens vaker zien.
Al na 14 minuten komen aan de overkant echter zijn we nog niet op de plaats waar we wezen moeten. We vinden al wel oude lijnen die we maar opruimen. De lijnen worden eigenlijk al best snel zwart en breken makkelijk, te makkelijk eigenlijk.
Wat erg opvalt is het feit dat de lijnen vaak om (met mossels begroeide) takken gewikkeld zitten.
We nemen even een kijkje aan het wateroppervlak om te zien waar we precies zitten.
Dean is druk bezig en toont me al vrij snel een leader met lood. Het lood is zwart aangeslagen, maar dat zou na een maand makkelijk kunnen.
Dan vind ik een peervormig (soul) lood en nog een ander stuk met leader. Het is een populaire hoek en dat is ook te merken. Thijs vind een (wat ik later krijg te horen) pijllood.
We maken verder nog wat verkapte zigzag zoek patronen en vinden een begroeide fiets, op een vlak stuk bodem, maar daar zitten geen lijnen in vast. Een grote baars zwemt weg. Thijs en Dean zijn bij een autoband bezig en Dean graaft er een stuk lood uit. Als je weet naar wat je moet zoeken, dan vind je vislijnen een stuk sneller, maar evengoed blijft het behoorlijk lastig om in een redelijk groot gebied soms groen gecamoufleerde leader en grijs lood te vinden. We rollen met z’n drieën toch behoorlijk wat oude lijnen weg.
We zien ook twee doodaas vis liggen.
Doodaas |
Er is ook zwanenmossel die zich in een stuk dun touw heeft vastgezet. Dat dunne touw zit met een knoop aan een vislijn. Je ziet aparte dingen zullen we maar zeggen.
Maar dan ziet mijn lodder oog een solitair plantje. Het is lijkt het meest op een soort aarvederkruid.
Uiteindelijk wordt het hoogtijd om terug te gaan. We steken een stuk af via de 10 meter diepte lijn. Een paling ligt rustig op de bodem en richt zich wat op als we eraan komen.
De ogen zijn grijs met van die rode aders erin.
Even verderop tussen de grote blokken klei komen we een verwarde snoekbaars tegen met een apart zwemgedrag. Het lijkt alsof z’n zwemblaas defect is en het ook niet veel meer ziet. Het roeit verwoed met z’n borstvinnen en botst zowaar tegen een kleiblok aan. Verder lijkt deze snoekbaars gezond, maar het kan ook aan het einde van z’n leven zijn.
Tja en dan kom je bij de paal. Toch echt een ideaal punt om een decostopje te doen. Ik sein even….Even fotootjes maken, want we zijn er toch. Op het 9 meter punt staat de thermometer op 10,5. Op 6 meter staat de thermometer op 11. Tja foto’s zijn gemaakt en nog 3 minuten op de deco-teller. De spons groeit hier super. Ach we hangen hier nu toch en ik pak de zichtmeter en mijn spoeltje. Dean kijkt me aan van …dat zouden we toch 1 keer in de maand doen? Uhm ja, maar volgende week kan ik zelf niet duiken dus.
Ontdekking
Op 3 meter doen we een verrassende ontdekking die ik toch niet wilde missen.
MP1 wordt op 3 meter kaal gevreten en in de laatste 21 dagen is dat bijzonder rap gegaan!
Oftewel de mosselgroei wordt toch enigszins aangepakt door karpers of duikende watervogels. De grap is dat dit fenomeen zich in Januari en november 2013 ook manifesteerde, maar in 2012 en 2014 geheel niet. In de foto’s staan rechts onderin de datum stempels. Voor alle foto’s van MP 1 kun je op deze link klikken.
. |
Tja en als we twee meter stijgen kunnen we direct ook maar de SETL platen fotograferen
Ook daar gebeurt wat hoor, zij het op kleinere schaal.
Een spons verdwijnt van SETL H106 en er groeit wat op H001.
Het is van 35 mm naar 54 mm gegroeid in 21 dagen tijd.
Onderin zie je een vertakking |
Onderin is de vertakking duidelijk gegroeid. |
Bij thuiskomst neem ik contact op met de visser en één stuks gevonden lood blijkt van hem te zijn. Hij is het ook direct vanmiddag komen ophalen en kreeg de rest als een cadeau erbij.
Vandaag 425 gram lood geborgen |
Dean en Thijs bedankt voor het helpen zoeken!!!!
was een heerlijke duik met een goed doel. Fijn dat we in ieder geval één ding voor de visser hebben kunnen terug vinden.
Laat maar weten wanneer je weer hulp kunt gebruiken!