2016-06-19 De leptodora’s

Weer     : Licht bewokt Wind NW, 3 bft.
Duikers : Marco, John, Axel 
Doel     : Metingen en filmen
Duur    :  128 minuten
Lucht temp  : 16 Celsius
Water temp :  8 Celsius minimum.
Fauna    : 1 Snoekbaars, 1 snoek, > 5 palingen, >10 karper, visluis eieren op SETL, De waterkolom tot ca 5 meter verzadigd met watervlooien, Wolken jonge zoetwatergarnaaltjes,
In darmwier zitten veel volwassen garnalen. 
Flora :   Fonteinkruiden komen mooi op, overvloedig darmwier
 
Thermocline: Op 6 meter, 6 graden verschil met temperatuur op 3 meter diepte.
Vislood: 0 gram 


Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   6,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  7,0 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   5,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  8,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   8,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  11,0 meter.
·  Secchi verticaal =  11,0 meter (met duikmasker)
–  Secchi verticaal =  10,5 meter (Normale Secchi meting)

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = licht bewolkt
Tijdstip meting = 11:00 uur
Schaal strip = 12  
Citclops = –

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:

Het is lekker weer en lekker vroeg. We gaan een lang duikje maken en we hebben er zin in. Eerst moeten we toch even de metingen doen, want het is juist nu zo interessant om de snelle veranderingen in beeld te brengen.
Een leuk voorbeeld is hoe in drie weken tijd een SETL plaat veranderd.
Dan kun je zien hoe de witte strengen visluis in de tweede foto zijn gelegd en hoe de mosdiertjes zich hebben gevestigd.Ook de watertemperatuur is 2 graden gestegen.

SETL H128 29-05-16

SETL H128 19-06-16

Maar er zijn nog meer zichtbare veranderingen waar te nemen. Neem nu bijvoorbeeld Station MP1. Die is in drie weken tijd kaler geworden.


Het station is kaler geworden

Je zou verwachten dat met een temperatuurstijging van drie graden er meer algen zouden ontstaan, maar het omgekeerde is te zien, dus er is wat anders aan de hand.
Tussen week 21 en 22 was er een fosfaat piek en die was in week 23 weer gezakt.
Of dat nu te maken heeft met de algengroei en afname op station MP1 is de vraag.
Waar komt de fosfaatpiek vandaan? Mogelijk is het waternivo in de plas opgehoogd door water van de Geniedijk in te laten. Die vaart is bevat voedselrijker water.

Als voorbeeld op een Forel-Ule schaal (Waterkleur) van 1 tot 22, waarbij 1 nagenoeg geen voedingsstoffen bevat en 22 heel veel voedingsstoffen, zit de H’meerse bosplas op FU12-13. De Geniedijk zit op FU18.
Die fosfaatpiek die algen stimuleert om te groeien, zorgt er mogelijk wel voor dat er genoeg voer is voor de massa’s vislarven, jonge vis, watervlooien en aasgarnaaltjes.

Dat het nu goed gaat met jonge vis laat deze foto weer zien en daar komen dan weer de grote rovers op af zoals de grotere baarzen die niet vies zijn om een soortgenoot op te eten, maar ook snoek en paling.

Scholen jonge vis

Het is dus weer volop genieten en je ogen uitkijken naar al het vis. Dat was vorig jaar ook het geval.
Ik heb de palingen weer vrij zwemmend gefilmd, want het River Institute is erg geïnteresseerd in beelden en gedrag van Europese palingen.

Filmen
  
Na het meten steken we over. Onderweg laat ik Marco en John een Leptodora zien. Vorig jaar zagen we ze ook en toen heb ik deze onder de microscoop gelegd, waarbij er toen kleine Leptodora’s te zien waren. Zie filmpje van vorig jaar

Deze uit de kluiten gewassen watervlo jaagt op andere watervlooien. Ze maken grote zwemslagen en ze hebben één groot oog.

Leptodora kindtii.

Vis vis en nog eens vis
Ik maak een denkfout en we komen verkeerd uit.
Niet getreurd, want zo komen we uiteindelijk op een mooie plek uit, waar het wemelt van de vis. Marco slaat aan het filmen

Een baars maakt aanstalte om zich te schuren langs een tak en ik begin te filmen, maar het wordt een bescheiden schurkje langs een stok. Het staat op beeld.Ze proberen zo parasieten kwijt te raken en aangezien de visluis actief is, zoals de SETL platen laten zien, zien we ook meer verse schuurplekken langs takken met een kuil.


 

Vispoetplaats.


Dit is echt volop genieten, maar als we bij de steiger aankomen zie ik legio plastic bekertjes liggen en watten uit een kussen plus flessen. Zo jammer dat dat in het water beland. Er is in oktober dus genoeg te doen voor een komende schoonmaakduik.
We komen karpers tegen die heel nieuwsgierig zijn. Ik zie een baars wat rondzwemmen als er een flubber kunstaas voor mijn neus naar beneden valt (Marco liet hem vallen) De baars schiet er naar toe, maar ik jaag ‘m weg, want er zit nog een haak aan.

Het wordt wel weer tijd om terug te gaan. Op de terugweg komen de snoekbaars op z’n vaste plek tegen. Het was een heerlijke lange duik.
Als wij eruit gaan, komt de groep die vandaag een Noordzeeduik zouden doen het water in, want de tocht was jammer genoeg afgelast, dus dan kan er getraind worden. 
Nog even de verticale zichtmeting doen  en dan koffie, want John had een heerlijke kan koffie mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.