2016-07-30 Warm water

Weer     : Zonnig Wind WNW 2 bft.
Duikers : Jorn, John, Koos, Axel 
Doel     : Twee teams: Metingen doen en visfoto’s maken.
Duur    :  138 minuten
Lucht temp  : 19 Celsius
Water temp :  9 Celsius minimum.
Fauna    : snoek, karper, paling, baars,jonge pos, jonge (snoek)baars, meerval,  
Flora :   Fonteinkruiden staan hoog, Spirogyra algen,  

Thermocline: O6 meter
Vislood: 0 gram 


Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   5,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  5,0 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   5,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  7,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   10,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  4,0 meter.
·  Secchi verticaal =  6,0 meter (met duikmasker)
–  Secchi verticaal =  5,0 meter (Normale Secchi meting)

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = licht bewolkt
Tijdstip meting = 13:00 uur
Schaal strip = 12  


Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:

Het is wel wat bewolkt rond 10 uur, maar dat is op zich niet verkeerd. De parkeerplaats ligt er rustig bij met hier en daar nog sporen van menselijke activiteit in de vorm van lege flesjes frisdrank, bier en sigaretten. Sukkel die ik ben, ruim het maar op, maar ja voor je het weet kunnen we het weer uit het water vissen.

Jorn komt aanrijden en niet veel later ook Koos en John. Het plan is als volgt. 
John biedt aan om de metingen te doen en dat vind ik super, want dan hoef ik alleen de foto’s te maken van de stations. 


Jorn en ik gaan proberen vis vast te leggen op foto en film. Mensen die het werk van Jorn kennen, weten dat hij toch wel de koning is van de bijzondere vismomenten. Hij besteed er uren aan om met eindeloos geduld,  bijzonder gedrag van vissen vast te leggen.
Een waterig zonnetje breekt moeizaam door het wolkendek. 
Jorn en ik liggen in het water en gaan snel onder het paviljoen. Daar vinden we toch wel de verrassing van het jaar. Een meerval doolt hier rond en zwemt eerst een stuk weg terwijl Jorn er alles aan doet om het vast te filmen. Dan draait het zich om en komt mijn kant op. Ik verstop mij achter twee heipalen in de hoop dat ie vlak voor mij langs zwemt. Helaas draait ie zich net om en verdwijnt.
Het zicht wisselt hier enorm van slecht tot redelijk. Dan zie ik even mijn kans schoon om foto’s van de stations te maken en Jorn en ik ploegen ons door de zwermen baarzen, richting de kant. 
Bij de bodem zie je af en toe zilveren flitsen van jonge baarsjes die zich schuren langs
allerlei objecten, van stokjes, stenen en wat al niet meer, waarmee ze parasieten van hun lijf af proberen te krijgen.

Ook zie je visjes vaak roerloos verticaal met de kop naar beneden hangen, om daarna ineens weg te schieten. Ik ben toch wel benieuwd waarom ze dat doen. 
We zien karpers bij de vleet en ook vissers zullen beamen dat karpers actief zijn in het warme water. Aan de oppervlakte is het zelfs al 23 graden en gelukkig gaat het nog steeds erg goed met de waterkwaliteit ten opzichte van de vorige twee jaren.

Oppervlakte watertemperatuur eind juli door de jaren.
2012 – 22 c beluchting aan
2013 – 25 c beluchting uit
2014 – 25 c beluchting uit, maar in augustus aangezet.
2015 – 21 c beluchting deels aan
2016 – 23 c beluchting verwijderd.

Zicht 3 meter diepte (Secchi) eind juli door de jaren 
2012 – 4,0 m
2013 – 1,0 m
2014 – 1,5 m
2015 – 5,0 m
2016 – 5,0 m

Maar ja we zijn op zoek naar vis en daar ontbreekt het echt niet aan. Wel mis ik de roeipootkreeftjes en watervlooien op dit moment van de dag, maar in de vorige duik bleken deze juist een etage lager te liggen in een koudere omgeving, waar kennelijk meer voedsel is te vinden.

Jonge baarsjes


De karpers houden meer van warmte en blijven juist ondieper. Ze ploegen de bodem om op zoek naar kleine kreeftjes en larfjes, mosseltjes etc. Fouragerende karpers zag ik vorige keer en meestal zie je dat niet zo gauw.

Jorn en ik gaan langs een rietkraag en vinden wolken met kleine visjes. 
Het is wel logisch dat op plekken waar veel jonge vis zit, ook altijd wel één of meerdere snoeken te vinden zijn. We zwemmen een dergelijke school in en ja hoor daar hangt er eentje. Ik zet Jorn erbij op de foto en Jorn zet mij op de foto. Het is een mooi beest.

Jorn met snoek.
Foto: Jorn Theelen.en zwemt rustig weg om even later vast weer om te draaien en de school met jonge vis op te zoeken.
Dan komen we de westhoek die wat saai is en behoorlijk begroeit is met enorme algbedden. ook hier is het zicht soms bijzonder slecht om dan even later weer redelijk op te klaren. Tussen de algen liggen hier en daar palingen, waarvan de meeste al wegzwemmen voordat we bij ze kunnen komen, maar eentje blijft er liggen. Jorn veegt voorzichtig wat dotten algen weg, zodat ie een filmpje kan maken. 

Jorn met paling
Foto: Jorn Theelen.

De paling blijft mooi liggen en schiet er dan uiteindelijk toch vandoor. We passeren vier actieve vislijnen en volgen de dieptelijn richting de versmalling. Hier wordt de oever meer van steen. Jorn ziet een meerkoet met de poten in het water staan en filmt het grappige tafereeltje van trappelende voetjes.

Hier zit verder weinig spannends en dan wordt de beslissing gemaakt. Oversteken of via dezelfde weg weer terug. Jorn heeft een 10 liter fles op zijn rug en vraagt of ik nog genoeg heb. Ja hoor meer dan zat. ‘Zullen we dan commando stijl oversteken?’ Ja tuurlijk zeg ik. Ik geef hem mijn longhose en zo steken we over op drie meter diepte van de ene steiger naar de andere steiger. Eenmaal aan de overkant pakt Jorn zijn eigen automaat weer en zo kunnen we weer verder langs de kant. Ik zie weer even gelegenheid om MP4 te fotograferen en het is maar goed dat er een markering staat, want stalen het stalen frame verdwijnt continue onder het sediment van de afkalvende steile oever.

Er ligt een enorme snoek waar Jorn foto’s van maakt. Het ligt daar rustig en blijft ook rustig liggen. Daarna zien we nog een snoek en weg zwemmende karper. 


Verderop ligt een vislijn met een boilie die aan het oplossen is. Uiteraard laten we deze ongemoeid. 


De uren glijden voorbij en ik ben toch wel erg blij dat ik mijn pee-valve heb aangesloten, want voor de duik heb ik extra veel gedronken, met het vooruitzicht dat het een lange duik zou worden. 
Na 135 minuten komen we uit het water waar bij de instap nog jonge posjes zitten. Meestal laten die zich alleen in het donker zien.

Het was een fantastische duik en eenmaal op de kant zien we dat John en Koos al vertrokken zijn. Later krijg ik de metingen van ze. 

Wat zijn de verschillen in vijf jaren in dezelfde periode? Grootste verschillen zitten ‘m in de temperatuur. Qua begroeiing is er eigenlijk niks concreets over te zeggen. Wat opvalt is dat alleen in 2014 en 2015 de locatie volledig begroeit is met mosselen en de andere jaren is dat minder. Dat is wel interessant, want wat zorgt er nu voor dat mosselen wel of niet goed groeien. Wie weet komen we dat pas over enkele jaren te weten en dat is nu juist waar Project Baseline om draait. We leggen het vast, zodat we later er mogelijk iets mee kunnen aantonen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.