2018-02-25 Er gebeurt best veel!

Weer     : Zonnig, Wind ONO 4 bft
Duikers : Robin, Axel
Doel     :  Rond kijken 
Duur    :  54 minuten
Lucht temp  : -2 Celsius
Water temp :  4 Celsius minimum.
Fauna    : Cordylophora, Jonge mosseltjes komen op andere mosselen, een baarsje
Flora :  Grasachtige fonteinkruid + gekroesd fonteinkruid.

Spronglaag: Geen
Vislood: 0 gram

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   -,0 meter.  
·  Secchi op 3 mtr =  –,0 meter.  
·  Dutchi op 6 mtr =   –,0 meter.  

·  Secchi op 6 mtr =  –,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   -,0 meter. 
·  Secchi op 9 mtr =  -,0 meter.  
·  Secchi verticaal =  7,5 meter (met duikmasker) 
–  Secchi verticaal =  7,0 meter (Normale Secchi meting)  

Forel-Ule waterkleu
Omstandigheden  = zonnig
Tijdstip meting = 12:00 uur
Schaal strip = 11
Eyeonwater app = —

Waterpeil 
12 cm onder de rand.
Die is weer 2 cm gezakt ten opzichte van 11 feb 2018.

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Warm
Ik heb eigenlijk alleen nog koude voeten na een duik en zodoende heb ik een paar verwarmde zolen (eenmalig te gebruiken) gekocht bij de anwb winkel.
Gewoon om eens te proberen. Als je dan de gebruiksaanwijzing leest, dan bekruipt je het hete gevoel of je er wel goed aan doet, want je kunt niet even snel je pak uittrekken.
Nou ja, het idee dat zodra er lucht bij komt, de handel begint te oxideren en dus warm wordt zal wel meevallen in een droogpak, want zoveel lucht gaat er niet in.

Ik laat de zolen aan Robin zien en scheur de verpakking open. Ik leg de zolen in mijn schoenen, waarbij ze al lauw beginnen aan te voelen. Ohh dat voelt best lekker zeg als ik in mijn pak stap. De zon schijnt en er staat een schrale koude wind.

Water is helder, maar soms lijkt er uit het niets ineens zweefvuil te ontstaan. Er is dan ook heel veel organische neerslag te zien op de bodem welke een lichtbruine laag achterlaat.
Onder het paviljoen zien we geen vis, maar er staat wel een een witte stalen emmer onder met al een flinke laag sediment erin.
Lekker laten staan mensen! wat dit is (als het met opzet is geplaatst) gewoon leuke experiment.

Onder het paviljoen hangt een met spons begroeide vislijn die er al een tijdje hangt. Robin ruimt het op. Die spons groeit gewoon verder trouwens.

Vislijn omsloten door spons

Ik ontwaar weinig watervlooien. Er zijn al sinds vorige week wel bruine draden van diatomeeën te zien op plantjes.Dat is eigenlijk vaste prik en komt elk jaar weer terug.

Bruine draden.


Ik heb ook wat bruine aanslag van de stenen gehaald en dat zier er dan zo uit.
Dit zijn echte diatomeeën of kiezelwieren. Een grote en een kleine. Zie ook alle foto’s van deze duik  voor meer foto’s en filmpjes, want ze kunnen zich ook voortbewegen!


Op de bodem zie je ook veel kleine vulkaan-achtige kegeltjes, waarvan sommige met uit-stekende kokertjes en andere afgetopt met poepstaafjes. Ze liggen op de bodem tot een meter of 6 waar de bodem wat schuin is en zanderig.

vulkaantjes met wat poep.

Kokertjes


Heel veel jonge mosselen te zien en sommige mosselen hebben de sifons helemaal uitgerekt. Fonteinkruiden lijken te te groeien. Verder nog hier en daar wat gasbellen die uit de bodem ontsnappen. Robin heeft 1 klein baarsje gezien in een spleet van een blok klein op 13 meter diepte.

Veel jonge mosselen

De bodem bedekt met een laag lichtkleurig sediment en heel veel kuiltjes. Licht dringt met gemak door tot 13 meter en komt het vast dieper, maar we zijn even niet dieper geweest. Er ligt ook veel sediment op de Sale met sporen van mosselen, maar die sporen houden ineens abrupt op zonder dat de mossel aan het einde van een spoor is te zien?
Ra ra hoe kan dat? Hebben we te maken met een Victor Mids Mossel? Op zich kunnen meerkoeten en vissen zich tegoed doen aan deze lekkernij want ze liggen open en bloot lekker te wezen.

Mosselsporen door sediment op gangboord van de “Sale”.



Om het beeld van al die sediment neerslag nog wat kracht bij te zetten moet je maar eens klikken op het voordek op en zie het verschil zien tussen 28 jan en 25 feb.

Het is wel een feestje om te duiken, want mijn voeten zouden normaal al behoorlijk zijn afgekoeld, maar nee hoor. Ze zijn heerlijk comfortabel en als ik wat lucht in mijn pak laat en naar mijn voeten laat borrelen, voel ik de warmte wat opkomen. Met Nitrox zal dat echter wat te snel kunnen gaan.

Mysterieuze walmen
Tja en dan zwem je lekker en zie je een mist over de bodem vloeien. Hoe, wat, waar? Grote vis!? Helemaal niks dus. Het walmt heel langzaam naar beneden, maar het gebeurt toch niet zo maar lijkt ons. Nou ja wie weet komen we er ooit achter. We zien ook een soort sporen van een micro lawine Die staat in het album van deze duik.


We duiken verder en Robin zet er de de vaart in. We rapen wat afval op en nu beginnen onze lippen steeds groter aan te voelen en onze koontjes worden toch wat broos. Nou ja we hebben er uiteindelijk toch 54 minuten in gelegen en het is ook wel mooi geweest. Heel mooi trouwens, want we hebben genoten van het mooie zonlicht wat onder water altijd iets magisch heeft.

Robin









Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.