2019-04-28 Voorjaar

Dick en Jeroen bij een grote snoek

Weer     : Zonnig , Wind Z, 2 bft
Duikers : Robin, Dick, Koos, Jeroen, Axel
Doel     :  Rondkijken
Duur    :  88 min
Lucht temp  : 10 Celsius
Water opp temp : 13 Celsius
Water min temp :  10 Celsius
Fauna    : 2 Snoekbaars, 1 grote snoek, 1 klein baarsje
Microfauna: massa’s eenoogkreeftjes , watervlooien en jonge garnalen, klokdier kolonies op planten en boomstammen.
Microflora:
Flora      : Gekroesd fonteinkruid ( Enkele plant ca 60 cm hoog!)
Spronglaag: Tussen de 5-6 meter diepte
Zicht: boven de 5 meter, geschat 5-6 meter

Vislood: 350 gram

Zie alle foto’s van deze duik.

Verrassend
Het zonnetje schijnt en we zijn vandaag met z’n vijven om een duik te maken vanaf Papa’s Beach House. Het doel is om proberen de plek te vinden waar we de motorkap vorig jaar hebben gevonden, want de sonarfoto’s van dat gebied liet nog een specifiek uitsteeksel zien. Dat kan een kleiblok zijn of wat anders. Het is echt niet moeilijk om objecten mis te lopen. Via het oppervlak zwemmen we naar de kruispeiling van vorig jaar. Voordat we afdalen nemen we even de tijd om de kruispeiling zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren. Als we afdalen is het goed helder, maar op 5-6 meter loopt het zicht door een spronglaag even terug, echter zakt het zicht verder terug onder de 9 meter diepte. Wij moeten dieper zijn. Het is niet te geloven, maar we zitten spot on en geloof het of niet. Robin vind een een stukje stroomkabel, met wat metalen clipjes erop. We zwemmen in patroontjes rond als ik een plastic zak vindt. Aha daar kan ik het kabeltje wel in kwijt. Intussen raken we Robin en Koos kwijt.

Na nog wat patroontjes wordt het tijd voor wat anders. Hé een vislijn. Ik leg de zak even neer om samen met Jeroen de lijn op te ruimen. De lijn zit diep in de prachtige kleiblokken. Stukje bij beetje komt de lijn los en aan het einde komt een karperlood tevoorschijn. Wat een mooi plekje eigenlijk hier.

Karperlood

Bij toeval komen we weer bij de plastic zak terecht en als ik dan uiteindelijk het lood er in wil doen kom ik erachter dat het een bodemloze zak is en het stroomkabeltje is weg! Ik heb daar gewoon wat spul in zitten doen, terwijl het aan de andere kant er net zo hard weer uitviel. Nou ja dit is een plek die we wel vaker zullen gaan bezoeken, dus die komen we nog wel een keer tegen. Dick, Jeroen en ik zwemmen richting de kant. Intussen heb ik mijn net gepakt (had ik al veel eerder moeten doen natuurlijk.) Er zijn prachtig heldere stukken bij en wat is deze plek toch bijzonder met prachtige formaties van blokken klei . Op 5- 6 meter hangt er een witte sluier van mist en net daar boven wemelt het van de watervlooien.

Jeroen

Onderweg komen we behoorlijk wat oude vislijnen tegen die we maar ook gelijk opruimen en met lood er vaak nog aan. Omdat ik het net bij me heb wordt ik dan weer door Jeroen en dan weer door Dick aangetikt om het net te openen. Bekertjes, blikjes en we vinden zelfs een duikmasker. Uiteindelijk geef ik Jeroen mijn netje en zet Jeroen en Dick op de foto. Zo ruimen we wat meer spul op en als je eenmaal begint, dan kun je niet zo eenvoudig stoppen.

We zien ook klokdierkolonies in de vorm van een wattige aanslag op planten en takken. Ik heb ze niet eerder in die hoeveelheden gezien op dode takken. Het is zeker geen schimmel. Het zijn wel bacterievreters, dus dat zegt dan wel wat dat ze zich in deze hoeveelheden manifesteren.

Klokdier kolonies op takken.

Het is gewoon een feestje om hier te kunnen duiken tussen de wolken met hele jonge aasgarnaaltjes en glasheldere plekken. Als kers op de taart komen we twee licht zenuwachtige snoeknbaarzen tegen. Ja hoor ze zitten op hun nest. We storen ze niet te lang, want het nageslacht is belangrijk. Ons netje zit vol en op de parkeerplaats staan Koos en Robin al te wachten.
Zij hebben ook een lekker duikje gemaakt. Na de duik nemen we een lekker bakkie koffie en koek bij de auto.

Snoekbaars op z’n nest
Wat rommel.

Bedankt allemaal en aankomende zondag gaan we weer meten en weer een mooi plekje bezoeken!