2021-08-31 Bizar veel vis en de mosselen zijn weer opkomst!

Jeroen probeert wat te zien.

Duiken in augustus was normaal gesproken amper tot niet mogelijk in de Bosplas, maar zwemwater.nl geeft nog steeds code groen.
Het begint al te schemeren als Jeroen en ik ons omkleden voor de duik.
Op het water ligt een ragfijn dun laagje blauwalgen. Eenmaal kopje onder zien we in de waterkolom een homogeen verdeelde kleine blauwalg koloniën en heel af en toe een wat grotere vlokjes ertussen. Het zicht is slecht en het water is wat melkachtig waardoor ons lamplicht wordt verstrooid.
We weten niet wat we zien (ook al zien we niet ver) want echt overal zit jonge vis. Op en om de Paviljoenpalen, op de bodem en nou ja ze zitten overal. Bij de buitenste paal bevindt zich een prachtige grote snoek van een 60-70 cm. Als zichtjager kan ie in dit water ook niet veel en dat zie je. De kop heeft een grotere omtrek dan het lijf.

Bij de meetpaal aangekomen maak ik eerst de foto, waarna Jeroen volgt met de zichtmeting.
Op de paal zitten kleine koloniën mosdiertjes (Plumatella soort) , sponzen met daarop blauwalg koloniën geplakt.
Wat nu echt opvalt zijn de massa’s jonge driehoeksmosseltjes.
We nemen watermonsters van 5 en 13 meter. Op de bodem ligt een dikke laag bruin sediment. Verder op de bodem zien we toch wat witte aanslag van Beggiatoa bacteriën. Dan krijg ik toch het vermoeden dat juist op die plekken dus zuurstofloos grondwater opwelt.
We zien zowel volwassen als jonge pos en heel veel baarzen in verschillende maten tot een centimer of 20. Ook jonge snoekbaarzen.
Totaal drie Amerikaanse rivierkreeften gezien.
Ik trof een zonnebril aan die nu op iLost staat.

Onder het grootste kleiblok van 2,80 meter hoogte in de plas, zitten tientallen sponzen. De meeste zijn relatief plat van structuur. De Sale is bedekt met jonge aanwas van mosselen en ook prachtige sponzen, waarvan sommige met uitsteeksels. In de motorbun van de Sale zit er eentje waarvan langs de omtrek een rand gemmulae (overwinteringsbolletjes) zitten. Ook op de houten grepen op de opbouw zitten mosseltjes en sponzen.
Als ik een foto van de bakboord zijde wil nemen komt er een grote baars tevoorschijn en warrelt heel veel stof op….foto mislukt.
Vissen maken nu dankbaar gebruik van het wrak.

Onderweg naar het kwadrant is er op bepaalde plekken veel stof van vissen die weg zijn gezwommen. Wat nog meer opvalt zijn de vele korfmosselen die een wit randje vlees laten zien en op de kant in het zand zijn gestoken. Op de plaats waar een groot mosselbed lag is het terugkomst van jonge ook mosselen goed te zien.
Onder de oliedrum bevinden zich krioelende aasgarnalen. Verder nog een plukje van het korte fonteinkruid en wat langere fonteinkruiden, maar het is niet echt veel meer wat er groeit afgezien van een enkel plantje.
En dan op de valreep ook nog een mooie paling gezien.

Het is donker als we weer boven komen en in het licht van onze lampen vliegen insecten en haften over het water. Alleen dat is al gaaf om te zien!
Kortom een superduik ondanks het barre zicht.

Een heerlijk koppie koffie na een duikje van 86 minuten met een kokosmakroon erbij en zo gaan we weer tevreden naar huis.
Dankje Jeroen!