2013-09-15 09:30 SETL zondag.

 • Weer    : Zonnig  /  ZZW Wind 5 bft / Regen = 0 mm /  1006 hpa.       
 • Duikers : Ted, Gery, Dean, Kacper, Axel
 • Doel     : Zichtmeting / SETL platen ophalen.
 • Duur    : 93 minuten.
 • Lucht temp  : 15,0 Celsius
 • Water temp : 15,8 Celsius minimum.
 • Vis       : Palingen en scholen baars op 4-5 mtr bij instap, wolkjes aasgarnalen.
 • Planten : Kranswier zag ik zo niet meer staan in de NW hoek. Waterpest is nu de dominante plant. Algen groei in NW hoek. Ook kippengaasvormige algen in bedden gezien.
 • Thermocline op 6-7 mtr, 9 meter.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  4,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  6,0 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =  7,0 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  10,0 meter.

  ·  Dutchi op 9 mtr =  4,0 meter.
  ·  Secchi op 9 mtr =  6,0 meter.

  ·  Secchi verticaal =  7,0 meter.

  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Een mooie zonnige dag om mee te beginnen, want vandaag is SETL zondag.
  Ons team gaat een nieuwe SETL plaat H128 plaatsen en vier platen ophalen.
  Voorzien van drie plastic boxen gaan we te water en op een diepte van 3-4 meter zwemmen we langzaam naar de platen toe, zodat Ted tijd heeft om positie te kiezen voor de filmopnamen. Dean hangt H128 op 1 meter diepte en daarna knippen Kacper en Dean de vier platen los om deze in de plastic boxen te plaatsen. We zwemmen nog even een extra stukje met de boxen voor de camera in de hoop dat het er allemaal een beetje leuk op komt. Het zicht is ineens behoorlijk toegenomen, maar ja de temperatuur zakt nu dan ook snel en het waterpeil is met de regen van de afgelopen tijd ook behoorlijk weer gestegen. Rond 1 september zag ik aan de stenen dat het waterpeil een 10 cm was gezakt, maar na de regen van afgelopen weken is het peil weer een 5-7 cm gestegen.We sjouwen de boxen met water en stenen naar de auto om eens de platen goed te bekijken en te fotograferen. In de tussentijd doen Dean en Ted de zichtmetingen. Alle platen zijn begroeid met zebramosselen, maar er zitten hier en daar nog bosjes hydroidpoliepen (Cordylophora) en stukken met zoetwatersponzen (Spongilia). Ontzettend veel vlokreeften in alle soorten en maten hebben hun thuis gevonden op de platen en schieten alle kanten op. De zebramosselen zijn zo rond de 10 mm groot. Ik spot aan de bovenkant van de plaat een bolletje met eitjes en doe deze in een monsterpotje, maar ik vis ook een lang wormpje van de plaat. Er komen mensen nieuwsgierig kijken en vragen wat we aan het doen zijn. Het wekt dus wel interesse om zo bezig te zijn en ik leg dan ook aan de mensen uit wat we doen. Hoe langer je naar een plaat kijkt hoe meer dingen je ziet bewegen. Een grote vlokreeft van ca 2 cm zwemt met een veel kleiner exemplaar rond. Op de platen waar de mosselen zitten is niet of nauwelijk alg te vinden.
  Wat ook bijzonder is is dat een grote oorvormige poelslak van plaat H124 is gekomen.

  De slak is ook zeker niet de langzaamste en glijdt snel de bak rond. Door de felle wolken in de lucht is het geen doen om de platen net onder het wateroppervlak te fotograferen en dus moeten ze uit de bak worden gehaald. Onmiddelijk sluiten de klepjes van de mosselen.
  Nadat de foto’s zijn genomen moet alles weer teruggeplaatst worden. Het is toch best zwaar zo’n bak met stenen en water, maar ja je moet er wat voor over hebben. Er is wel wat bekijks gedurende het vervoer en plaatsen van de platen, want dit keer zwemmen we via het oppervlak naar de SETL locatie. Nadat we de platen hebben teruggehangen brengen we de boxen weg, want het wordt tijd voor ontspanning door nog even een lekker duikje te maken. 
  Bij de instap vinden we maar weinig draadalg, maar richting de NW hoek zijn flinke stukken bodem bedekt. Het wemelt van de jonge baarzen en hier en daar verschuilt een paling zich tussen de algenbedden. Op sommige plekken is een vreemde kaalslag geweest, waarbij je een grijzige bodem ziet met resten van dode zebramosselen, wat dan weer omringt is met bedden van algen of waterpest. Ook de eens zo weelderig begroeide doorkijk is kaal en wat de oorzaak is weet ik niet, want het lijkt alsof het schoon gegraasd is. Het Kranswier kan ik niet meer ontdekken, maar misschien heb ik niet goed gekeken. We komen langs de drum en in deze hoek heb je soms prachtig heldere stukken. Op een meter of 5-6 groeien nu een soort algen met een kippengaas structuur. Misschien zijn het wel eitjes, maar het zijn enorme bedden en ik had helaas geen potje bij me om er wat van mee te nemen.

  Kippengaas alg


  We zwemmen rustig rond en ik kom een enorme klomp tegen die ik nog niet eerder had gezien. Dean vond het wel op een olifantkop lijken.

  Olifantkop  Vorig jaar was het fonteinkruid weelderig aanwezig, maar dit jaar zeker niet.
  Wel komt het darmwier hier en daar wat terug. Een flinke regenperiode doet dus uiteindelijk wel wonderen voor het zicht denk ik. De bovenste laag van de waterkolom koelt snel af en is binnen 3 weken 3 graden gedaald naar 19 graden, maar ook de temperatuur op 3 meter daalt mee van 22 naar 20 graden.
  Ik zie nog steeds bij de instap bolletjes Gloeotrichea en ik ben benieuwd wanneer die verdwijnen. 
  Na de duik koek en koffie en een vrijwel lege parkeerplaats. We zijn om 10:00 begonnen en pas om 14:00 uur klaar. Mijn duikcomputer geeft 93 minuten duiktijd aan, maar we hebben bij elkaar 3 uur in het water gelegen en dus worden handen om de warme koppen thee en koffie gevouwen. Het was een geslaagde SETL dag en nu moet data verwerkt worden.
  Ted, Gery, Dean en Kacper bedankt!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.