2013-09-23 14:45 uur Visgordijn en netvormige algen.

 • Weer    : Bewolkt  /  W Wind 2 bft / Regen = 0 mm /  1023 hpa.       
 • Duikers : Erna, Joris, Axel
 • Doel     : Zichtmeting en visjes kijken.
 • Duur    : 59 minuten.
 • Lucht temp  : 17,0 Celsius
 • Water temp : 15,0 Celsius minimum.
 • Vis       : Palingen, Snoeken en scholen baars.
 • Planten : Kranswier plantje gevonden, links van de instap. Waterpest is nu de dominante plant. Algen groei in NW hoek. Ook kippengaasvormige algen in bedden gezien.
 • Thermocline op 9 meter.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =   4,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  4,0 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =   6,0 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  7,0 meter.

  ·  Dutchi op 9 mtr =   5,0 meter.
  ·  Secchi op 9 mtr =  6,0 meter.

  ·  Secchi verticaal =  — meter.

  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen:
  Voor de verandering maandag vrij en dus mooi de gelegenheid om een duik te maken.
  Het is heerlijk rustig op de parkeerplaats. We moeten een zichtmeting doen, want zondag is er niet gedoken. Als we echter bij het paviljoen aankomen is het uitzicht zo betoverend mooi, dat we blijven kijken naar de enorme hoeveelheden jonge baarzen die als een wolk heen en weer vliegen. Een uitermate geschikt jachtterrein voor snoeken, palingen en grotere baarzen die niet vies zijn van kannibalisme. De gratie en sierlijkheid van de paling staat in groot contrast tot de wat houterige bewegingen van de snoek. Beide vissen zijn echter pijlsnel. Je vergeet bijna de tijd en diepte als je wordt omringt door zulke hoeveelheden vis. Mijn vrouw weet niet waar ze kijken moet. Dan wordt het toch tijd om wat metingen te doen en bij het 6 meter punt doemt een grote snoek op die langzaam weg zwemt met op de achtergrond een paling en een school grote baarzen. Op het 6 meter punt is het touw overgroeid, waardoor ik het amper kan zien. Precies op het 9 meter meetpunt hangt een stevige thermocline. Daardoor wordt het zicht precies op die laag ook wat beperkt. Ook op dit punt zijn er zo op het eerste gezicht weinig veranderingen te zien. Daarna stijgen naar het 3 meter punt. Er bevinden zich hier nu veel jongere exemplaren zebramossels. De mosdiertjes zijn op een paar exemplaren na weg.
  We zwemmen langs de kant verder waar veel velden met dode witte mosselen te zien zijn. Dat kan ouderdom of een andere oorzaak hebben. Mijn oog valt echter wederom op de netvormige algen die 5-8 kantig zijn en de structuur is redelijk stevig. Onder de microscoop zie ik echter geen afzonderlijke cellen (zie onderste fotos) .Deze algen heb ik in voorgaande jaren niet eerder gezien of het is mij nooit opgevallen. Op circa 4 meter kom ik een soort kranswier tegen. Het is een wat vlezige steel en ik vraag mij af welke soort dit is.
  Tussen de 4 en 1 meter zit nog veel baars, echter net onder de 3 meter is het zicht net even beter om ze te kunnen zien.


  Netvormige algen
  Soort kranswier?


 • Net alg 20x vergroot.

  Net alg met diatomeeen 120x vergroot.  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.