20150-06-28 Onderwater bloemen

Weer     : Bewolkt, Wind W 2 bft.
Duikers : John, Axel 
Doel     : Zichtmetingen, Stations bezoeken
Duur    :  150 minuten.
Lucht temp  : 17,0 Celsius
Water temp :  16,0 Celsius minimum.
Fauna    : Extreem veel watervlooien, veel jonge (in grote wolken) en volwassen aasgarnalen in de ondieptes. >10 karpers, 2 palingen, 1 snoekbaars, 1 snoek, Hydroïdpoliepen, Glaskreeften,
Flora :  Waterpest velden soms 1 meter hoog, Gekroesd fonteinkruid langste2,5 meter hoog vanaf 6,1 meter, Tenger fonteinkruid (in Noordhoek in bloei), Schedefonteinkruid.
Thermocline: 3 meter
Vislood: 0 gram

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   5 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  6 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   5 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  6 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   6 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  7 meter.
·  Secchi verticaal =  7 meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Zuidponton staat uit, maar of het Oost ponton uit is kon ik niet zien. Het is vandaag eens tijd voor een lange duik en daarom staat in principe een rondje in de agenda, maar we gaan kijken hoe het loopt. Uiteraard gaan we eerst langs de drie nieuwe SETL platen om te kijken of er al wat op zit sinds 13-06-2015. Wat blijkt op plaat 001 en 003 zitten (jawel nu weet ik eindelijk waar ik over praat) visluis eieren en daar zit een spierwit strengetje tussen, oftewel een vers gelegd strengetje, maar ook wat oudere gele strengetjes.

De spons groeit hard op de baksteen van SETL H106 de links verwijst naar alle foto’s van deze plaat. Het wemelt van de watervlooien maar ik zie ook bekende vlokjes in de waterkolom zweven.

John is in de tussentijd al druk met de zichtmetingen bezig, zodat we tegelijkertijd klaar zijn als we op 9 meter diepte de laatste handelingen doen.
Richting het Zuidwesten is het nog goed zicht tussen de 9 en 3 meter. Eronder en erboven wordt het mistiger. Wat opvalt is het hoge waterpest maar ook de scholen aasgarnalen op de bodem die zich te goed doen aan het microfauna. Overal waar je goed kijkt krioelt het van het leven. De mosselgrens waarbij het van ondiep van zand naar mosselen gaat ligt in deze hoek op 8 meter en daar vind ik ook nog frisgroene scheuten waterpest die niet geworteld zijn, maar wel liggen ingebed in de bodem, dus is dat dan geworteld ….of toch niet? Verderop komen we het blok tegen waar de snoekbaars meestal z’n nest heeft en het grappige is dat een wolk aasgarnalen deze plek ook beschouwen als hun thuis, want over meerdere jaren zie ik hier de wolken garnalen. 
In de Zuidwest kom, zie ik meerdere boilies liggen op zo’n 5-6 meter diepte en uiteindelijk een leader met lood en een wit stuk aas. We laten deze netjes liggen zoals het hoort, alleen op de kant weten ze niet dat hier geen karper is te bekennen en die zijn niet bang van duikers. Het zijn net koeien.. ze schrikken heel snel, maar ze zijn oh zo nieuwsgierig.
Dan zie ik een solitair gekroesd fonteinkruid en ik volg de stengel van de bodem af naar boven. Mijn hemel ik verdraai mijn nek zowat. Wat een lengte en ik meet 2,5 meter!
Fonteinkruid 2,5 meter hoog vanaf 6,1 diepte.
Er hangt een mooi snoekje tussen het fonteinkruid en John ziet nu ook veel meer boilies liggen en het wordt tijd om even stevig door te zwemmen, want we willen hier niet te lang rondhangen. 
Langs de puinwand en we ronden de zuidelijke uitstulping waarna we bij het veld met bruine geleibolletjes komen. Op sommige plekken is het 20-30 cm dik en een paling ligt rustig, maar gaat er al snel vandoor. 
Een grote selfservice poetsplaats voor vissen is heel duidelijk zichtbaar in de vorm van een ovale kuil met een kaal gesleten stok over het midden. Deze kuil ligt vol met lege mosselschalen, dus er wordt hier kennelijk ook flink gegeten. Mijn vermoeden is, dat karpers regelmatig hun parasieten komen afschuren..
Typische poetskuil met stok over het midden.

Detail van de stok, waarin patronen zijn gesleten door het schuren 
Daar vlakbij is een andere kleikuil, met twee ondiepe gaten erin, misschien is een paling daar bezig.
We gaan weer wat ondieper om de ankerlijn van het beluchtingsponton te vinden. Die vinden we uiteindelijk, maar onder de 10 meter is het zo mistig, dat we op 10 meter de noordelijke richting aanhouden, maar op een gegeven moment moet ie in het zicht komen. We zien niks. We draaien pal oost en zwemmen er pardoes zo op aan. Beluchting staat weer uit. De Hydroïdpoliepen groeien hier weelderig op de verticale lijnen. We houden vanaf nu op 6 meter diepte een koers van 60-70 graden aan en we komen massa’s watervlooien tegen en glaskreeftjes. We komen uit op een plek wat we nog niet eerder hebben gezien. Boven een soort balk met een op een hondenkop gelijkende structuur eraan hangt een grote wolk aasgarnalen.

Paal of boomstam.

Wonderlijke plek, want ik heb hier toch al vaker gedoken, maar we blijven nieuwe dingen zien. Er ligt een snoekbaars onder. Op 3 meter hangt een hele duidelijk zichtbare en voelbare spronglaag.En wat direct opvalt is dat de aasgarnalen in de koude laag zitten en niet in de warme bovenste laag.(althans bij de Noordelijke uitloper dan)
Onder de spronglaag zitten aasgarnalen, maar erboven niet.
Van 18 naar 20 Celsius.
Het is zo bizar dat je zo’n helder laagje water ertussen hebt zitten. Vlakbij fotografeer ik het MP6 kwadrant 
Bij de kleistort hoop ik een struikje kranswier Nitellopsis te zien, maar helaas zie ik het niet. Evengoed groeit de waterpest hier erg goed op deze nieuwe klei. Het oude kwadrant MP4 ligt nog steeds onder een dikke laag klei.
Het darmwier op 5-6 meter wordt platter en de groei lijkt eruit te zijn.

Bloemen
Zie ik het goed? Ja hoor het fonteinkruid staat onderwater in bloei! Twee piepkleine bloemetjes zijn het en dat op 2-3 meter diepte.
Fonteinkruid onderwater in bloei. 
Een school jonge visjes passeert. Een prachtig glaskreeftje zwemt voor me en ik ik probeer het te fotograferen, maar het lukt me niet echt goed zoals ik dat eigenlijk zou willen, maar het geeft een idee.
Leptodora / Glaskreeftje

Ik fotografeer nog een station en het wordt tijd om er een eind aan te breien. 
Nu heb ik alle stations gehad. Een groep nieuwsgierige zoetwaterkoeien oftewel karpers zoeken ons op en draaien om ons heen. Ik hou mijn adem in en ze komen steeds dichterbij en als ik mij omdraai zit er gewoon eentje vlak achter mij en voor ik het weet is ie vertrokken, want ze zijn ontzettend snel. 

Het is het einde van de duik en we hebben 150 minuten gedoken en we hebben ongeveer dit rondje gemaakt. Dank je John!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.