Een fantastisch team van 24 mensen die dit klusje hebben geklaard. (Rob,Youri, Mark, Ad staan niet op de foto) |
LINK NAAR ALLE FOTOS
11e editie
Ik vind het erg bijzonder dat er na 10 edities toch weer 24 man komen opdraven om te helpen. En dan te weten dat er in
Totaal 1:40 uur dus 240,1 kg afval wordt geborgen.
We hebben sinds 2012 totaal 1878 kg afval uit de plas gehaald.
Samenstelling groep.
Ons gezelschap bestaat overigens uit een bonte verzameling mensen.
20 Fantastische duikers van verschillende duikorganisaties, waarvan 3 door verkoudheid en materiaalpech de oeverploeg hebben versterkt en Ted deed oppervlakte support.
3 Super gemotiveerde mensen van de Jachthonden training.
1 Grandioze voorzitter van de Hengelsportvereniging Haarlem.
Ik wil het toch even vermelden dat er helaas 14 personen waren, die niet de moeite hebben genomen om zich netjes af te melden, met het gevolg dat de catering te veel heeft ingekocht.
Fantastisch weer
Hoe het mogelijk is weet ik niet, maar tot nu toe hebben we droog weer als we aan de slag gaan. De tent wordt al opgezet als ik arriveer en de plas ligt er magisch mooi bij. Een mistlaag wordt langzaam door een zwakke wind over het wateroppervlak geduwd.
De Bosplas ontwaakt. |
De tent is in no-time opgezet door Joma Verhuur en dan komt Ted ook al aangelopen. Duikers vragen wat we gaan doen en zodoende leg ik uit dat we gaan schoonmaken. Gekscherend zeg ik dat ze altijd welkom zijn om mee te helpen, maar ze antwoorden dat ze al zo vaak schoonmaken.
Toch komt er één van de mannen later terug met een bierflesje en zo zijn er meer duikers die niet officieel meedoen, maar toch wat meenemen.
Stel je eens voor dat als iedereen jaarrond, per duik één stuks afval zou meenemen, dan hoeven wij niet meer schoon te maken. Maar ja het is natuurlijk veel beter als er niks meer in de plas of in het het groen zou worden gegooid.
Gebieden
Ieder duikteam krijgt een gebied toegewezen. Het is verdeeld in zones van 1-4 meter diep en 5-9 meter diep. In deze zones is uiteindelijk het meest te vinden en met een duiktijd van een uurtje beperken we risico’s.
Niek en Pieter lopen er weer de kantjes vanaf
Deze twee heren van het goede leven maken deel uit van het oeverteam. Ze trainen bij de jachthondenclub en krijgen les van mijn vrouw die ook bezig is om de oevers schoon te maken. Zo stil als ze tijdens de hondentraining zijn, zo luidruchtig zijn ze nu, maar ik kan je vertellen dat ze het hele meer rond hebben gelopen en weer terug, waarbij ze vele zakken hebben weten vol te krijgen. Het begint allemaal met één stuks afval, maar het eindigt in een grote hoop. Het is lullen en poetsen!
Als je wat op je bordje krijgt. Foto:(ge)Niek |
Resultaat oeverteams
Ik ben verbaasd, wat dat heeft opgeleverd, want een groot deel van de 240 kg komt uit de oevers. Niek, Pieter, Conny, Marvin, Erna en Dave hebben ervoor gezorgd dat het allemaal weer een stuk schoner is geworden!
Martin en Mark als eerste erin en eruit
Om 10:20 uur gaan Martin en Mark als eerste te water, omdat die vanmiddag nog andere verplichtingen hebben en ze komen er 66 minuten later uit. Zo lang hebben ze dit seizoen nog niet gedoken en ze hebben hun netje toch aardig met vuil weten te vullen.
Martin en Mark |
Scooterteam
Gerard, Flip en Herman komen met scooters en dat is met minder zicht een behoorlijke uitdaging, maar het geeft ook een enorm bereik. Deze heren komen met enorme zware zakken terug van de Noordelijke steiger.
Ziet er wel kek uit. |
Cees en Marcel
Cees Kassenberg heeft zijn camera meegenomen. De plas heeft na de blauwalg uitbraak toch echt een behoorlijke tik gehad en dat zie je. Nou ja, je ziet het niet omdat het zicht minder is. Marcel weet de zak goed te vullen en het levert mooie plaatjes op!
We horen trouwens positieve verhalen dat er karpers en baarzen zijn gezien. Het zicht klaart ook wat op, maar er zijn genoeg plekken waar het zicht nog slecht is.
Foto: Cees Kassenberg |
Foto: Cees Kassenberg |
Foto: Cees Kassenberg |
Zakken halen en wegen
De ene naar de andere duiker komt boven met gevulde zakken. Donald vaart met zijn boot van hot naar her om zakken op te halen, waaronder ook die van de oeverteams.
Een zwaar matras komt met de boot mee en is amper te tillen. Als die eenmaal aan de weegschaal hangt, slaat de schaal door die tot 25 kg loopt en stopt bij plus 4 kg. Dus die is als 30 kg geboekt.
Wat wordt er toch allemaal in het water en in het riet gekwakt? Het varieert van barbecues tot klapstoelen, blikjes, bierflesjes en nog veel meer.
Bij de eerste optelling kom ik uit op 178,8 kg, maar Niek trekt dat direct in twijfel. Dat blijkt ook terecht te zijn, want door domme tikfoutjes op mijn mobieltje tijdens het optellen, blijkt het dus 240,1 kg te zijn.
Er is hard gewerkt
Alle vrijwilligers hebben een gigantische bijdrage geleverd om de plas schoner te maken en bijna alle teams komen op tijd terug.
Niek en Marvin lopen terug vanaf Papa’s Beach House weer naar onze kant, omdat ze onderweg nog wat willen ophalen. Pieter stapt in de boot bij Donald om de plas over te steken met vier volle zakken.
Op de valreep nog 4 volle zakken |
Lunch bij Papa’s Beach House
Na de schoonmaak en het vullen van de container (tot de rand toe vol)
gaan we naar Papa’s Beach House!
Daar staan ons drie broodjes per persoon en drinken te wachten.
Broodjes kroket, kaas en ham, vegetarische hapjes en brie.
Sorry, etende mensen op de foto zetten is nooit zo succesvol, maar toch zet ik jullie erop.
Ben, Marcel, Cees en Cas. |
Marijn, Flip, Dave en Gerard |
Marvin, Conny, Iva, Koos en Ted |
Voorste tafel, Erna, Niek, Ad en Pieter. |
Bedankt:
Ted, Donald, Erna, Koos, Iva, Marvin, Conny, Marijn, Ad, Niek, Pieter, Cees, Marcel, Gerard, Flip, Herman, Rob, Martijn, Youri, Martin, Mark, Dave, Cas, Ben.
voor deze slagen van de actie!
Sponsoring:
We zijn erg dankbaar dat de genoemde partijen weer hebben willen bijdragen om deze schoonmaak mogelijk te maken.
NMCX (Centrum voor Duurzaamheid) heeft de tent (Joma verhuur), vuiltangen, visnetten, vuilniszakken en ringen ter beschikking gesteld.
Papa’s Beach House heeft de lunch weer voor ons verzorgt.
Hengelsport Vereniging Haarlem heeft met de boot ondersteuning verleend aan de duikers en oeverteams. (Er is een vergunning nodig om met een motorboot op de H’meerse bosplas te varen)
Gemeente Haarlemmermeer heeft de vuilcontainer ter beschikking gesteld en de vergunning verleend.
Niet te vergeten Ben Oortwijn voor het beschikbaar stellen van de onmisbare driepoot met weegschaal!