2019-01-20 Masker camera

Vislood: Geen

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Zonnig
Tijdstip meting       = 12:30
Schaal strip              = 12

Zie alle foto’s van deze duik.

Waarom snorkel ik nu?
In december ben ik geopereerd aan mijn sinussen en zodoende mag je een tijdje niet duiken om het allemaal goed te laten helen.
Dus dan rest er niks anders dan even te snorkelen met een neusklem, zodat er geen water in je neus kan lopen. Het mooie is dat ik altijd wel een verticale zichtmeting + waterkleur en waterpeil kan meten zonder persé te hoeven duiken. Daarnaast zijn de SETL platen best wel interessant en kunnen ook vanaf het oppervlak gefotografeerd worden.
Vanaf volgende week kan ik eindelijk weer gaan duiken, want het lonkt enorm ondanks het koude water.

Masker camera
Ik zat te dubben of ik nou een nieuw masker met gopro mount moest kopen of niet. Het was toch weer een uitgave. Toen kwam ik een losse mount tegen die je met een tierap aan je masker kan bevestigen en die kost maar Euro 12,- van Scubapro. Okay voor zo’n plastic dingetje is het nog veel geld, maar ja een nieuw masker is vele malen duurder.
Dus hatseflats binnen 5 minuten was ie gemonteerd (werkt niet op frameless maskers)
Vandaag kon ik ‘m eindelijk testen en ik moet zeggen dat het heerlijk is niks in de handen te moeten hebben en het is trillingsvrij. Om de een of andere vage reden, heb ik altijd wel een trillend handje, dat zelfs door beeldstabilisatie niet altijd is te corrigeren. Ook ben ik al twee keer een action camera kwijtgeraakt nadat deze aan mijn harnas hingen. Het is fijn dat mijn hoofd in ieder geval niet trilt.

Scubapro gopro mount

Ik start de camera met de wetenschap dat deze (van te voren getest) makkelijk 2 uur kan filmen.
Omdat er nog veel lucht in mijn droogpak zit lig ik hoog op het water, maar dat maakt niet uit. Daarom komt mijn camera wel vaak net bovenwater.
Als eerste meet ik altijd het waterpeil ten opzichte van de fundering van het Paviljoen op een vaste locatie. Vandaag ben ik speciaal naar de andere kant van het meer gereden om te kijken wat het NAP waterpeil is. Indien het water tot aan de rand van het Paviljoen komt is het -5,36 NAP. Dus 18 cm onder de rand correspondeert met -5,54 NAP.

Daarna meet ik het verticale zicht door de Secchi disk te laten zakken tot ik deze helemaal niet meer zie vanaf het oppervlakte met mijn masker op. Daarna haal ik ‘m omhoog tot ik het net aan zie. Dat komt neer op 7,8 meter.

SETL H135
Toch eens kijken wat er gebeurt met de SETL platen. Er lijkt weinig te gebeuren, maar het leuke is wel dat op plaat H135 iets aparts aan de hand is.
Op 12-07-2018 Groeide de sponzen nog welig.
Op 21-08-2018 Sponzen zijn verdwenen en hebben Gemmulae (overwinterings bolletjes) aangemaakt. Er is een waterstofperoxide behandeling geweest op 16 augustus, na aanleiding van te hoge concentratie cyanobacteriën in begin augustus. Nu is de vraag wanneer deze bolletjes zijn aangemaakt.
Er was trouwens ook een mosselsterfte geweest onder de juist grotere mosselen, terwijl de jongere exemplaren nog leefde op 4-5 meter diepte. Zijn die overwinteringsbolletjes van sponzen en mosselsterfte ontstaan voor of na 3 augustus toen er een blauwalg waarschuwing van kracht werd?
Ik hoop dat met name de Gemmulae
overwinteringsbolletjes misschien wel een goede bio-indicator die een blauwalg kan voorspellen?
Het volledige verloop van deze plaat is te zien op H135

H135 12-07-2018 Sponzen zijn er volop.
H135 21-08-2018 in plaats van sponzen zijn hele kleine gele bolletjes te zien.
H135 Op de baksteen links zijn sponzen weer aan het groeien, terwijl de gele bolletjes er nog steeds zijn bij de rechter tierap.

Mosselen zijn ook zichtbaar gegroeid op deze specifieke plaat. Er is één mossel die zich vanaf de foto het makkelijkst laat meten. De constante is de plaat van 140 mm. Die gebruik ik als referentie voor het omrekenen naar de werkelijke afmeting van de mossel. Zie onder de lengtegroei van een mossel op H135. Op 12-07-2018 zat de mossel er nog niet op. Dat maakt SETL nu zo leuk omdat je altijd weer wat nieuws kunt ontdekken.

  • LENGTE MOSSEL IN 5 MAANDEN VERDUBBELD.
  • 21-08-2018 – 9,54 mm
  • 02-09-2018 – 12,53 mm
  • 15-09-2018 – 12,72 mm
  • 29-09-2018 – 13,03 mm
  • 28-10-2018 – 15,50 mm
  • 18-11-2018 – 16.0 mm
  • 09-12-2018 – 16,3 mm
  • 30-12-2018 – 17,84 mm
  • 20-01-2019 – 18,26 mm

Verder heb ik nog wat rond gekeken en een filmpje gemaakt.