2019-10-13 Nieuwe fosfaatbron ontdekt!

Robin, Jeroen en Manuel klaar voor onder water.

Weer     : Bewolkt, Wind ZZW, 4 bft
Duikers : Robin, Jeroen, Manuel, Axel
Doel     :  Metingen / watermonsters op 5 en 14 mtr diepte, Westhoek bekijken.
Duur    :  120 min
Lucht temp  : 16 Celsius
Water opp temp : 14 Celsius
Water min temp :  10 Celsius
Fauna    : > 5 palingen, pos,
Microfauna: Leptodora’s boven de spronglaag (8 mtr diepte) , Massa’s Watervlooien roeipootkreeftjes net op de spronglaag en in iets mindere mate ook in de waterkolom.
Plantonnet: In monsterpot Dominant in drijvende toestand: verschillende soorten Microcystis. Verder Pseudoanabaeana, Ceratium, Pandorina . Op bodem van monsterpot, Veel Eudorina, Pandorina, Melosira (waarop fijne haartjes groeien en , Ceratium, Fragillaria. Enkele Diatoma, Keratella, Nauplius larven, Daphnia, Leptodora, Pediastrum. Microcystis
Flora      : Enkele waterpest naast Paviljoen
Spronglaag: 8 mtr diepte van 14 naar 12
Zicht: Redelijk

Vislood: 1370 gram

  • Zichtmetingen
  • Dutchi op 3 mtr = 3,5 meter.
  • Secchi op 3 mtr = 4,5 meter.
  • Dutchi op 6 mtr = 3,5 meter.
  • Secchi op 6 mtr = 4,5 meter.
  • Dutchi op 9 mtr = 3,5 meter.
  • Secchi op 9 mtr = 4,5 meter.
  • Verticaal zicht = 5,2 meter.

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Bewolkt
Tijdstip meting       = 13:30
Schaal strip              = 12-13

Waterpeil
7 cm onder de rand = -5,43 mtr NAP
15 cm gestegen sinds 28-09-2019.

Zie alle foto’s van deze duik.

Nieuwe bron fosfaat ontdekt door Onderwaterfauna.nl
Harry ging eens kijken wat voor waarden er gemeten konden worden in ons regenwater. Dan blijkt het orthofosfaat gehalte rond de 3 mg/L te liggen en Ammoniak (NH3) tussen de 0,46 en de 0,8 Mg/L. Dit was even een briljante actie van Harry, want het was eerst een gevoel dat het leek dat na een regenbui, een bloei werd getriggerd.
Men maakt zich druk om stikstofverbindingen, maar het fosfaatgehalte is sinds 2017 aan het stijgen in het oppervlaktewater van de bosplas. Scheikunde is niet mijn ding, maar ammoniak gaat volgens mij als ammonium via natuurlijke processen naar nitraat en de combinatie van nitraat en fosfaat is een katalysator voor de groei van blauwalgen.
Op deze manier vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats, maar hoe kunnen we de stijgende trend van fosfaat nu omkeren. Hieronder de grafiek van fosfaat PO4 op 14+5+ oppervlaktewater.

Metingen
Vandaag zijn we vier man sterk en we gaan weer eens op onderzoek uit. Tja die metingen en foto’s maken zijn misschien vervelend, maar ze worden nu interessant met het oog op het verloop van blauwalg en de effecten ervan. Dus dat blijft een vast onderdeel, omdat er ook steeds meer focus wordt gelegd op de ontwikkeling en verloop van blauwalgen.

Jeroen neemt de zichtmetingen voor z’n rekening en Manuel helpt hem daarbij. Robin houd mij in de gaten en filmt met z’n Gopro terwijl ik foto’s watermonsters neem op 5 en 14 meter diepte. Ook dat wordt steeds interessanter, want hoe komt het toch dat het fosfaat gehalte op 14 mtr en aan de oppervlakte toch maar blijft stijgen en op 5 meter diepte, laag blijft.

Gefilmd door Robin. Jeroen, Manuel en ik in m’n oranje pakkie.

Op 9 meter is er wel wat gebeurd, want op 22-09-2019 leefde de mosselen nog en nu staan er lege schalen open. Onderaan de paal ligt een hoop lege mosselschalen. Dus kennelijk begint het onder de 8 meter wel z’n tol te eisen en bewijst misschien toch wel een mate van zuurstofloosheid.

Vanuit deze koude diepte gaan we boven de spronglaag zwemmen, want het zicht is echt slecht. Tot onze verrassing komen we daar best veel palingen tegen en zelfs wat posjes. Je kunt trouwens precies zien waar we zijn aan de hand van drie kapotte tennisballen die hier op de bodem liggen dus we moeten wel bij het kleine zandstrandje zijn, waar honden vaak lekker gaan zwemmen. Na nog wat mooie palingen gaan we toch even net boven de spronglaag zwemmen en zien echt massa’s watervlooien en roeipootkreeftjes. Er ligt een paling met een grote bruine vlek op de staart. Het schiet weg onder de spronglaag en ik zie ook weer een jonge snoekbaars wegzwemmen. Na even onder spronglaag te hebben gezwommen gaan we maar weer wat ondieper. Ineens is het helder. Gelukkig hebben we netten bij ons om zwerfafval in te doen en we rapen een eind weg.

Paling

Kluwen
Er liggen bij de steigers heel veel verloren vislijnen die we weghalen. Manuel en Jeroen storten zich voornamelijk op flessen en blik. Robin en ik zien meer en meer lijnen.
Dat de ene lijn in de andere verstrikt raakt is wat we heel veel zien, dus het is ook in het belang van sportvissers zelf dat de oude lijnen opgeruimd worden.
Op een gegeven moment heb ik drie verschillende vislijnen om mij heen en aan allen zit vislood. Ook Robin trekt de ene na de andere lijn weg, maar dan moet ik ineens heel erg nodig plassen.
Het is makkelijk uitstappen bij de steiger en een man en vrouw die staan te rekken en strekken op de steiger kijken mij vreemd aan als ik boven kom en uit het water stap. “Ik moet even plassen hoor”. Op het bankje doe ik mijn set af en rits mijn pak open. Niet een erg flatteuze pose, maar hé, nood breekt wet. 5 minuten laten stap ik weer het water in. Robin heeft Manuel en Jeroen al gezien en zijn de steiger al voorbij. We zoeken ze op en omdat Jeroen het wat koud krijgt (200 grams pak is te dun aan het worden) gaan we terug. Onderweg nemen we nog meer troep mee en een kreeft houdt ene vislijn vast omdat ie het klompje mosselen wel interessant vindt. Weg kreeft en door met opruimen. Via een 6-7 meter diepte zwemmen we terug naar de kant en wat duurt het lang voor dat we bij de kant komen?? Onderweg zien we wel leptodora’s zwemmen en veel watervlooien. We komen aan de zuidzijde van het Paviljoen terecht en moeten nog even naar de instap zwemmen.
Manuel en Jeroen zijn we even kwijtgeraakt, maar voegen zich even later aan de kant.

En dan de opbrengst. Die dat is best veel en er zitten ook oude vondsten tussen, zoals een oude colafles vermoedelijk uit de jaren 80. Robin heeft een bewerkte fles gezien die hij wel wil hebben.
Jongens bedankt voor deze lekkere duik!!!!
Zondag 20 oktober om 10:00 wordt de grote schoonmaak gedaan aan de Oostzijde bij Papa’s Beach House. Jullie zijn van harte welkom. Details lees je hier