2019-12-15 Kabelhaspel terugplaatsen

Weer     : Bewolkt , Wind ZW, 2 bft
Duikers : Robin, Axel
Doel     :  Metingen en kabelhaspel weer terugplaatsen
Duur    :  64 min
Lucht temp  : 8 Celsius
Water opp temp : 7 Celsius
Water min temp :  6 Celsius
Fauna    : 1 Paling, pos, baarsje en roodbuik aasgarnaaltjes
Microfauna: massa’s eenoogkreeftjes en watervlooien, Keratella
Microflora: Enkele Fragillaria, Asterionella, Staurastrum, Microcystis, Schimmeldraden, Pandorina, Closterium, Hirundinella, Melosira, Oscillatoria, Planktolyngbia
Flora      : grassprietjes bij instap.
Spronglaag: Onder de 10 mistiger
Zicht: goed

Vislood: Geen

 • Zichtmetingen
 • Dutchi op 3 mtr = 5,0 meter.
 • Secchi op 3 mtr = 6,0 meter.
 • Dutchi op 6 mtr = 5,0 meter.
 • Secchi op 6 mtr = 6,0 meter.
 • Dutchi op 9 mtr = 5,0 meter.
 • Secchi op 9 mtr = 5,0 meter.
 • Verticaal zicht = 6,4 meter.

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Bewolkt
Tijdstip meting       = 12:30
Schaal strip              = 12

Waterpeil
5 cm onder de rand = -5,41 mtr NAP
5 cm gestegen sinds 24-11-2019.

Zie alle foto’s van deze duik.

 • 14 meter PO4 = 0,88 Mg/L EC = 886 mS/cm PH = 7,70
 • 5,0 meter PO4 = 0,87 Mg/L EC = 889 mS/cm PH = 7,70
 • 0,4 meter PO4 = 7,23 Mg/L EC = 847 mS/cm PH = 7,91

Koud
We staan op de parkeerplaats om 09:00 en het is venijnig koud.
Wat is het plan?
Eerst gaan we metingen doen, maar als ik mijn camera wil starten, doet ie niks… ach vergeten de accu erin te plaatsen. Nou ja het scheelt dan wel wat tijd. Robin neemt op 5 en 14 meter diepte watermonsters. Ik doe de zichtmetingen. Robin ziet nog een grote paling liggen onder een blok klei. Het gaat lekker vlot en zo kunnen we snel naar de haspel. Iemand heeft waarschijnlijk met goede bedoelingen de kabelhaspel op 9-10 meter diepte platgelegd , echter stond ie op 7 meter diepte juist super voor baarzen om eieren in te leggen. In het voorjaar komen de eitjes onder de 7 meter niet of moeilijker tot wasdom, omdat het dan net onder de spronglaag ligt bij een lagere temperatuur. Onderstaande foto’s laten dat zien dat er in dit jaar jaar nog eitjes in werden afgezet.

Daarom hebben we de kabelhaspel nu nog ondieper en verticaal neergezet.
Het was nog wel even wat geduw en getrek om het op z’n plaats te krijgen, maar het is gelukt. Het is alleen een hele toer om de ballon leeg te trekken, want er zit geen ontluchter op. We trekken en trekken, en uiteindelijk lukt het om de lucht eruit te krijgen. We hebben het er warm van gekregen en we ruimen de hefballon weer op.

Gefilmd door Robin H.

Er is nog ruim tijd over en zo zwemmen we nog even verder. We zien wat plantjes en er komen gasbellen uit de bodem, en al proberen we het te stoppen, het komt er naast je vinger gewoon weer langs geblazen.

Gefilmd door Robin.

Er liggen veel hoopjes kleine mosselen en de bodem is al lichter van kleur geworden op diepte. Het was donkergrijs en is nu al aan beige van kleur. Er ligt alleen nog een dikke laag en als je je hand er in steekt dan zie je dat alleen het toplaagje beige is en daaronder nog donkergrijs.

Tussen een spleet van een kleiblok zit een jonge pos en baars verborgen.
Kou begint al aardig door te dringen en het wordt tijd om om te keren. Er ligt een grote dode baars met de bek open en de ogen zijn geel. Ik schat ‘m 20 cm. We zwemmen nog even langs de haspel en die ligt er mooi bij . Sommige sponzen op het wrakje zijn purperrood van kleur. Er zitten geen vissen in het wrak.
We hebben nog wat afval meegenomen en na 90 minuten gaan we maar even een lekker bakkie koffie doen.

Na de duik trek ik met het planktonnet nog even een sleepje en zie een bruin gruis in het filter en heel veel watervlooien en roeipootkreeftjes. Thuis blijkt waar we in gezwommen hebben, want het leek zo helder.

Zoals het er naar uit ziet hebben we in de watervlooien poep gezwommen!
In één druppeltje vind ik onder de microscoop meer dan 30 soorten tussen het dode organische materiaal wat verdacht veel op watervlooien poep lijkt.
Ik kom veel soorten tegen die ik nog niet ken. Het enige wat ik kan doen is foto’s maken en in een logje vastleggen.

Het was weer een lekker duikje met Robin en we hebben toch weer 90 minuten gedoken.