2020-06-07 + 08 Jonge vis en groene sneeuw, mosselkreeftjes op 15 mtr diepte.

WeerBewolkt, Wind W 4 bft
Duikers07-06-20 Bart, Manuel, Berend-Jan, Freek, Axel
08-06-20 Robin, Axel
Doel07-06-20 Metingen op 3-6-9-12 meter
08-06-20 Watermonsters 5 en 14 meter diepte.
Duur07-06-20 65 min
08-06-20 87 min
Temp lucht12
Temp water oppervlak18,6
Temp water minimum 8,5
FaunaKarper, Paling, Snoekbaars, Larve waterjuffer, Aasgarnalen, zoetwatergarnalen (doorzichtig met witte vlekjes) Scholen jonge visjes, Veel leptodora
FloraFonteinkruiden met bloeivorm!
PlanktonDominant: Daphnia longispina , Sphaerocystis?, Dolichospermum sp.
Aanwezig: Aphanizomenon, Microcystis, Copepoden soorten, Keratella sp, Ceratium en andere.
SpronglaagOp 6 en 8 meter diepte
Gemeten op diepte (mtr)Secchi zicht horizontaal (mtr)Temp (C)Secchi zicht verticaal (mtr)
0205,7
3518,4
6514,5
95,58
125,58,5

Forel-Ule waterkleur 05-06-20
Omstandigheden  = Regenachtig
Tijdstip meting       = 14:30
Schaal strip              = 12

Diepte in mtrFosfaat Mg/LEC mS/cmPH
141,000,987,26
50,420,9878,38
0,4 oever wk225,520,8738,49
0,4 openwater wk230,431,0058,41
CHEMISCHE WAARDEN (Metingen 0,4 mtr Oever uitgevoerd door Onderwaterfauna.nl)

Donderdag 5 juni heb ik snorkelend een planktonmonster genomen en de volgende zaken gemeten: Verticaal doorzicht, waterkleur, waterpeil, Oppervlakte watermonster uit de kant.
Het planktonmonster bevat verschillende soorten cyanobacteriƫn. Daarnaast zitten er voornamelijk Daphnia longispina (watervlooien met een lange staart.) In het vorige monster zaten totaal geen roeipootkreeftjes, maar in dit monster zitten er wel weer een aantal.
Er zitten ook veel groene algen in wat op Sphaerocystis lijkt en nog andere, maar ik heb geen kennis om deze algen te benoemen.

Duik 06-07-20
We zijn met z’n vijven en gaan horizontale zichtmetingen doen op station MP1,2 en 3.
Bart heeft een 3D geprinte prototype zichtmeter gemaakt met ons logo erop! Echt heel erg goed gelukt. Het kost uren om te printen, maar het resultaat mag er zijn en we gaan ‘m gelijk proberen of ie tegen de druk kan. Het is enigszins hol van binnen met een structuur om plastic te besparen en het sterk te maken. Aangezien we toch even de put in gaan, kunnen we dat ook gelijk testen. Het heeft een positief drijfvermogen, maar dat maakt niks uit. We liggen nog geen minuut in het water en ik zie heel toevallig een larve van een waterjuffer. Een prachtig elegant wezentje met een killer mentaliteit. Middels de twee waaiertjes op de staart kan het zuurstof uit het water opnemen. We gaan verder. Terwijl Bart en Manuel de zichtmetingen doen maak ik de foto’s van de stations.

ZOETWATERSPONS OP MP2S WEER TERUG!
Verhip, er groeit ook weer een zoetwaterspons!!! De laatste keer dat er een niemendalletje van een spons groeide was tussen september en november 2016.
Daarvoor groeide een prachtig exemplaar tussen september 2013 en november 2014.
Van 2014 t/m 2016 en van 2016 t/m nu had er zich geen spons gevestigd. Ik was op een moment van plan met dit fotopunt MP2S te stoppen, omdat er toch niks meer groeide. Ik bedoel vier jaar lang niks. Ben ik even blij dat ik stug door gefotografeerd heb!
Het groeit op de schelp van een mossel, dus een lang leven zal het daar niet hebben en er binnenkort weer afvallen. Het had beter geweest als het op de paal zelf zou groeien. Zie jij de spons?

Zoetwaterspons
Zoetwatersponsje Zie jij het ook?

Op de bodem ligt nog steeds een mat van witte bacteriƫn.
Tegen de tijd dat we klaar zijn voegen Freek en Berend zich bij ons.
Vanaf dat punt gaan we oversteken richting de rechter steiger. In het begin is het zicht slecht, maar ineens klaart het op. De bodem is op sommige plakken geelbruin van kleur. Het lijkt wel ijzerhoudend of zou daar welwater omhoog komen?
We gaan steeds dieper en onderscheppen uiteindelijk een ankerlijn. Het monument zit er netjes uit en we hoeven niks schoon te maken.

Vlakbij het monument ligt een prachtige snoekbaars die er gezond en vitaal uitziet. De blokken klei zijn hier echt fantastisch mooi. Via Manuel krijg ik door dat Freek richting de kant wil ivm zijn luchtvoorraad. En zo steken we af richting de kant. We komen een andere ankerlijn tegen die op de Noord-Zuid as ligt. Onder het paviljoen zwemmen weer scholen met jonge visjes, maar ook Leptodora’s Het zijn de rovers onder de watervlooien en stukken groter dan gewone watervlooien. Je kunt ze met het blote oog goed zien.
Tijdens de stop op 5 meter vallen mij de doorzichtige zoetwatergarnalen op met witte vlekjes op hun lijf. Ze vallen compleet weg tegen de zandgrond.
Dank voor jullie hulp!

Manuel heeft een leuk filmpje gemaakt van de duik.

Film door Manuel

07-06-2020 Duik met Robin en unieke vondst
Wat ik zondag vergeten was, kan ik nu alsnog even doen en dat zijn watermonsters nemen van 5 en 14 meter diepte. Tijdens het zwemmen naar de paal, zien we de roofwatervlooien Leptodora’s weer en het zijn er veel. Scholen met jonge visjes zwemmen weer onder het paviljoen. Na het nemen van de watermonsters zwemmen we weer richting de rechter steiger. We halen daar veel vislijn en lood weg. Het neemt best veel tijd in beslag. Een grote snoek ligt met een dikke buik op de bodem en zwemt weg. Het ziet er gezond en vitaal uit. Als we weer de diepte in gaan om terug naar de kant te gaan is het zicht in de put slecht en het is mistig. Ik kom drie rode rivierkreeften tegen. Dan seint Robin. Op een blok klei zitten gele eivormige organismen en een soort doorzichtige buisjes. Er zitten ook vlokreeftjes bij. De buisjes laten bij een lichte beweging makkelijk los van het blok klei.
Via een tip van Twitter kreeg ik door dat de gele korreltjes mosselkreeftjes kunnen zijn en de buisjes kunnen wormpjes zijn uit de familie Niadidae. Het is erg moeilijk te zien, maar de wormen lijken wel iets van inhoud te hebben.
Mosselkreeftjes op 15 meter diepte. Ik heb ze nog nooit zo diep gezien, maar ik kan ze natuurlijk ook domweg gemist hebben
Helaas heb ik geen monster mee kunnen nemen. We gaan terug naar de kant via het paviljoen. het fonteinkruid staat er hoog en sommige dragen een vruchtlichaampje!
Het was wederom weer een verrassende duik en zoetwater verveeld niet zo snel. Je moet er alleen oog voor hebben. Dank voor deze duik Robin!