2020-06-20 Troebel en mistig

WeerZonnig en erg warm
DuikersBart en Axel
DoelControleren of zicht voldoende is voor duikboot
Duur43
Temp lucht22
Temp water oppervlak23
Temp water minimum 11
FaunaSnoekbaars, Aasgarnalen,
FloraFonteinkruiden, Aarvederkruid
PlanktonDolichospermum, Aphanizomenon, Microcystis, Nassula, Ceratium, Staurastrum, Eudorina, Roeipootkreeftjes, Onbekenden
SpronglaagNiet geregistreerd, wel gevoeld.
Gemeten op diepte (mtr)Secchi zicht horizontaal (mtr)Temp (C)Secchi zicht verticaal (mtr)
0233,5
31,520
6
9

Duikboot ja of nee?
Er was het plan gevat om aankomende zaterdag met de duikboot wat trainingsduiken te gaan maken voor de mensen die hem gaan besturen. Het is jammer dat ik er domweg geen tijd voor heb om te leren varen voor commerciële duiken in Vinkeveen, maar je kunt niet alles hebben.
Dus voordat het zover zou zijn had ik om toestemming gevraagd bij de gemeente en die gaven groen licht.
Maar ja of het de moeite waard zou zijn zou moeten blijken uit het doorzicht, want we moeten wel minimaal 4 meter zicht hebben.
Bart was zo vriendelijk een uurtje op te offeren voor het goede doel.
De parkeerplaats was al aardig heet geworden en vele mensen probeerden hun geluk verkoeling te vinden in het water.
Daar lopen wij dan weer in droogpak met dikke onderpakken aan. Het water is zelfs warm, maar onder de 8 meter gaat de temperatuur over op standje winter.

We moeten eerst even het autowrakje zoeken om daar het zicht te meten en zwemmen eerst over hoge fonteinkruiden die onder water in bloei staan!
Wat wel een leuk feitje is is dat aan de zijde van Papa’s Beach House planten groeien die niet aan de Paviljoenzijde groeien zoals Aarvederkruid.
We zien nu al weinig in deze troebele laag, maar wie weet is het onder de spronglaag wel beter.

Geprinte zichtmeters
Bart heeft nog vijf platen erbij geprint voor de jongens en het ziet er super uit!

Het zicht is dan wel conform de Corona afstand!
Het is al lastig het wrak te vinden dus de zichtmeting zal geen verrassende waardes opleveren. Ik hoef amper mijn spoeltje af te rollen, want na 1,5 meter is het wrak al bijna niet meer te zien en. Er zwemt ineens gewoon even een joekel van een snoekbaars mij voorbij. Goedemiddag visje!
We gaan de diepte opzoeken, waar het een stuk frisser is, maar het zicht wordt er niet beter op. Met zulk slecht zicht moet je objecten kunnen ontwijken met de duikboot en
een duikboot kan wel afremmen, maar ook weer niet zo heel snel. De glazen koepel voorop de duikboot verkleint ook een beetje, dus het te ontwijken object lijkt dan ook verder weg dan in werkelijkheid. Dus het is gewoon niet verantwoord om met zulk slecht zicht te gaan varen/duiken. Nou is de eigenaar daar wel op ingesteld, maar de mensen die willen trainen nog niet.

Om de tijd nog een beetje vol te maken, dolen we nog wat rond. op een meter of 6 diepte ligt een behoorlijk grote dode paling. Die is zo te zien nog niet zo heel lang dood, want de ogen zitten er nog in, maar ze zijn wel wit uitgeslagen. Op 9 à 10 meter diepte zwemmen we door wolken met jonge aasgarnalen.
Op de bodem wemelt het ook van de aasgarnalen en dan valt me ineens iets op rond de klompjes met mosselen. (Ik heb niet gekeken of het Zebra’s of Quagga’s zijn).
Er ligt een groenige kring omheen. Alles wat mosselen niet kunnen verteren, spugen ze weer uit en daar zitten vast ook wel groene cyanobacteriën tussen. Het is alleen weer zo jammer dat ik geen potje bij me heb om er een monster van te nemen. Ik moet eerlijk zeggen dat het ook pas thuis besefte dat ik er een monster van had moeten nemen.
Ik wijs Bart ook nog op deze kringen en leg het hem later aan de kant uit.

We gaan er maar eens een eind aan breien, want echt veel is er niet te zien en ik heb ook nog een planktonmonster te nemen aan de Paviljoenzijde.
Op een gegeven moment krijg ik het sterke gevoel dat we maar naar de oppervlakte moeten om eventuele zwemmers niet op het allerlaatst te doen schrikken.
Verhip we zitten vlak bij een visstek waar we net op tijd voor zijn opgestegen. Vissers kijken logischerwijs bezorgd en we hebben echt mazzel, want deze lijnen hadden we echt nooit kunnen zien met dit beroerde zicht.
Deze duik was min of meer zonde van de tijd, maar we weten nu wel waar we aan toe zijn.
Die avond app ik het duikbootteam dat het zicht te slecht is.

We kleden ons om in ons comfortabele korte broek.
Sorry voor deze teleurstelling Bart, een duikje korter dan een uur…waar doen we het voor?
We nemen afscheid en ik rijd naar de andere kant waar ik een sleep met het planktonnet neem en een verticale zichtmeting doe. het waterniveau is 3 cm gestegen ten opzichte van de week ervoor.
Hier is het zicht wat beter, maar de invloed van de 3 stranden aan de andere kant is hier minder.

Geurboeket
Het is wel apart. Het potje heb ik afgesloten mee naar huis genomen en thuis geopend. Dan ruik ik er voorzichtig aan. Een typische blauwalg lucht. Vervolgens laat ik het potje een 10-15 minuten staan.
dan ruikt het ineens naar frisse watermeloen? Echt waar? Ja echt waar. Ik denk dat de blootstelling aan zuurstof een reactie veroorzaakt.
Het maar eens vers getapt kraanwater in de buitenlucht. Dan gaat het ook zo lekker ruiken.
Een uurtje of wat erna is het nagenoeg geurloos.
Er zitten veel roeipootkreeftjes in, maar niet zoveel dat ik er eentje opzuig. Sterker nog het lukt mij gewoon niet er eentje te pakken te krijgen.

De cyanobacterie (blauwalg) soortenmix is uitgebreid, maar ik kan ze niet specifiek op naam brengen iig.
Wat heel erg opvalt is het ontbreken van wimperdiertjes op een enkele Nassula na dan.
Dat zou betekenen dat er oa weinig tot geen bacteriën en kiezelwieren zijn, waar ze van eten.

Boute voorspelling blauwalgbloei
Oké nu komt ie.
Ik verwacht na zaterdag een blauwalgenbloei met drijflagen.
Waarom beweer ik dat?
Oppervlakte temperatuur is al boven de 22 graden en er zitten veel soorten blauwalg in het water wat nu nog zweeft in de waterkolom. De temperaturen zijn in de week behoorlijk opgelopen. Er is heel weinig wind en aan de strandjes wordt uitgebreid gerecreëerd. Daarbij wordt de bodem flink verstoord. Daardoor kunnen extra voedingsstoffen vrijkomen.
Het potje plankton thuis heeft al een drijflaag gevormd. Natuurlijk kun je dat niet vergelijken met een open plas met wind en beweging, maar het heeft kennelijk wel de potentie. Na regen komt zonneschijn en misschien ook de blauwalgdrijflagen. De concentratie blauwalg is nu al redelijk, maar als er regen valt waarin onder andere opneembare fosfaten en stikstofverbindingen in kunnen zitten, dan zal blauwalg zich daar tegoed aan doen.
Net als de weersverwachtingen is het natuurlijk onzeker, maar als ik nu niks beweer kan ik achteraf ook niet zeggen dat ik het zag aankomen natuurlijk.
Uiteraard hoop ik dat het niet gebeurd.

Bart bedankt voor de duik!