2020-06-28 Groen en groener en groenst

WeerLicht bewolkt
DuikersKoos, Berend-Jan, Axel
DoelMetingen
Duur77
Temp lucht16
Temp water oppervlak24
Temp water minimum 8
FaunaAndere duikers hebben een snoek gezien. Wel heel veel aasgarnalen en diepslakjes
FloraFonteinkruiden
PlanktonVeel soort blauwalg, roeipootkreeftjes, Nassula en nog veel meer.
Spronglaagoa op 4,6 en 7 meter.
Gemeten op diepte (mtr)Secchi zicht horizontaal (mtr)Temp (C)Secchi zicht verticaal (mtr)
0241,90
30,820
64,114,5
93,658
Diepte in mtrFosfaat Mg/LEC mS/cmPH
141,2610047,13
50,4910238,2
0,4 oever4,789068,76
0,4 openwater0,2410249,13
CHEMISCHE WAARDEN (Metingen 0,4 mtr Oever uitgevoerd door Onderwaterfauna.nl)

Groen
Koos en Berend-Jan hadden zin om mee te duiken ondanks dat het zicht tegen zou gaan vallen. Het water ziet er heel groen uit en er zweven heel veel lichtgroene vlokjes , maar nog steeds geen drijflagen gelukkig. Het had vanaf vrijdag heel veel geregend. Als de weersomstandigheden zoals afgelopen week waren dan maakten we een kans op drijflagen van blauwalg.
We dalen af door de bovenste troebele laag en net onder de 4 meter diepte wordt het zicht al beter. Het wemelt van de aasgarnaaltjes geconcentreerd in wolken en watervlooien zin verspreid. Bij de palen aangekomen zien we toch wat jonge vis en ook daar dus wolken met jonge aasgarnalen. Die doen het erg goed in deze periode.
Ik maak eerst foto’s van de stations en Berend-Jan doet de zichtmetingen met zijn gloednieuw geprinte zichtmeter die Bart heeft gemaakt. Koos gaat op 5 en 14 meter diepte een watermonster nemen.
Na de eerste zichtmeting laat Berend-Jan per ongeluk de meetspoel los, welke als een baksteen de diepte in verdwijnt, maar het uiteinde heeft ie gelukkig nog vast. Hij wil er achteraan duiken, maar dat heeft toch geen zin. Ik heb ook nog mijn spoeltje mee om te meten. Dat is echter niet nodig want bij de 6 meter koppelt hij het lint weer aan en kan alsnog meten. Zo ronden we de drie stations af.
Dan blijkt dat MP1 ook wat kaler is geworden en het zicht is beduidend slechter ten opzichte van de vorige meting.

Sale
Een kolonie hydro├»d poliepen ligt op de bodem en de tentakeltjes staan nog gespreid. Koos neemt een monster van het water en we vervolgen onze weg naar het zeilbootwrak van de “Sale” . De sponzen zijn toch wel buitengewoon gaaf hoor, maar eentje begint een donkere plek te vertonen, de structuur valt uit elkaar en de spons sterft daar af. Althans daar lijkt het op. Ik heb nog steeds geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn, maar daar komen we wel een keer achter.
Op de Sale neem ik foto’s van de vaste punten en noteer de temperatuur.
Via de 6-7 meter diepte lijn zwemmen we naar MP4. Dat is het metalen kwadrant, waar nu weer lege mosselschalen in liggen. Ondanks dat het een een vrij kleine hellingshoek heeft, glijden objecten toch gestaag naar beneden. Naast de metalen kikker op het voordek zaten mooie witte pijpjes. Die zijn nu ingezakt.

Visuele spronglaag
Met slechts een verschil van 2 graden is de spronglaag heel goed zichtbaar op 3,7 meter diepte. Een spronglaag is toch wel heel wonderlijk dat zo’n relatief klein temperatuur toch zo’n scherpe scheiding kan veroorzaken.

Slakjes
Op de bodem liggen weer heel veel kleine diepslakjes, maar ook op waterplanten zitten ondermeer diepslakjes. Ze zijn donkerbruin van kleur. Pas als je er op let, zie je pas hoeveel er zijn.

Plankton
Daar is ie weer en wat is dit toch een dynamisch gebeuren.
Elke week is het weer een beetje anders qua samenstelling en aantallen. Nu zitten er in het monster uit het planktonnet, verschillende soorten blauwalg (cyanobacteri├źn). Zie het fotoalbum.
Wat wel heel erg opmerkelijk is hoe de inhoud van het monsterpotje veranderd in slechts 1 dag. Je ziet hoe het is verkleurd en vertroebeld bij kamertemperatuur. Nu is dit monster ook wel een zeer geconcentreerde hoeveelheid plankton wat nu aan het afbreken is, maar als de concentratie in het oppervlaktewater toeneemt, zal ook min of meer het zelfde gaan gebeuren.
Het linker potje met helder water op de linker foto is water van 30-40 cm diep.


Verder heb ik nog een monstertje genomen van de groenige ring om de klompjes met zoetwatermosselen.
Ook daarin zitten verschillende soorten blauwalg en zoals verwacht…mosselpoep.
In de onderstaande foto is dat hele fijne groene spul vermoedelijk (we moeten voorzichtig zijn) Aphanocapsa of Aphanotece.
Toch weer leuk om te weten wat de groene zweem veroorzaakt.