2020-07-01 Op stap met Susan

WeerLicht bewolkt
DuikersSusan, Axel
DoelBezichtiging van leuke plekken en zichtmeting
Duur77
Temp lucht16
Temp water oppervlak23
Temp water minimum 8
FaunaSnoek en Snoekbaars onder paviljoen, witvis
Flora
Plankton
Spronglaag

Susanne wilde graag weten voor waarom ik zo gek ben op deze plas water.
Nou, daar kan ik uren over praten maar Susan kwam ook om te duiken.
Susan is een duikaholic pur sang en ligt toch wel 6 dagen in de week in het water en meerdere duiken per dag. Met een 10 liter fles gaat ze op stap en ik snap niet hoe die longen werken dat ze zo weinig lucht gebruiken.

Dus trakteerde ik haar op een rondje van de onderwaterzaak dat Project Baseline heet.
Zoals altijd is het een duikje met een doel, want dat maakt het juist zo leuk.

Susan wilde graag zien hoe we nu het zicht meten, dus dat zouden we eerst gaan doen en vervolgens naar het monument om daar een kijkje te nemen, mits het zicht het een beetje toe zou laten dan. Het zicht liet bij het instappen al aardig te wensen over en om de palen te vinden konden we gelukkig onder de spronglaag wat meer helderheid vinden om bij de meetpaal te komen . Onder het Paviljoen zien we het silhouet van een snoekbaars en snoek , maar ook schooltjes jonge vis.

Daar voerden we de zichtmetingen uit. Voordeel van slecht zicht, je bent lekker snel klaar.
Zie hieronder het resultaat.

Gemeten op diepte (mtr)Secchi zicht horizontaal (mtr)Temp (C)Secchi zicht verticaal (mtr)
023,0
31,020,0
63,814,5
94,08,0

Via de bodem op 14 meter pak ik een koers die de 150 graden onderschept. Verder weg van het Paviljoen valt het zicht erg mee. Waar ik eerst dacht dat die witte velden alleen bij het Paviljoen waren, blijken ze ook verderop te liggen.
Susan had aangeven altijd zwerfafval van de bodem mee te nemen en we treffen prompt een blikje aan tussen de gatenkaas bacteriƫn die over de bodem glijden. Jullie weten vast nog wel welke? Juist ja Beggiatoa.
Susan raapt het blik op en stopt het in haar net.

Pure mazzel
We zwemmen de put in en het zicht loopt nu wel wat terug door een witte mist. Er verdwijnt nog een blikje in het net van Susan. Ik denk bij mezelf, waar is nou die kabel, want die moet hier wel zo’n beetje gaan liggen, maar nee. De bodem loopt zelfs op en ik zie ineens een nogal bekende kuil en kijk rechts van mij omhoog. Verhip de parasol! Deze kant op Susan! en zo komen we bij het Monument, waar Susan verschillende foto’s van neemt.
Echt mazzel dat ik het per ongeluk vind. Op dat moment zal ze wel gedacht hebben, dat ik de plas als mijn broekzak ken, maar ik heb een broek waar heel veel zakken op zitten en dan zoek je je soms ook wezenloos.

Groene zweem
Terwijl we daar bij het monument zweven, zie ik over de hele bodem een groene zweem liggen. Ik pak de grote injectiespuit die ik van Walther heb gekregen. Dat is zo’n handig stuk gereedschap om monsters op te zuigen. Dus ik zuig een stukje bodem op en laat het aan Susan zien. Nu kan ik dat thuis ook eens beter bekijken. Mijn ogen zagen het dus goed en groen is het zeker! Het is alleen zo’n fijnkorrelig spul dat zelfs met een vergroting van 1000x keer het nog steeds klein is. Een korreltje is circa 1,5 micron groot = 0,0015 mm.
Tja en toch knalt het groene kleurtje je tegemoet.

Vanuit het Monument zwemmen we weer met een wat hoger tempo terug en Susan geeft aan het koud te krijgen, en ze zit op 50 bar. We stijgen naar warmere lagen net boven de 6 meter. Het is grappig het verschil te zien onder en boven de spronglaag. De concentratie blauwalgvlokjes is onder de spronglaag een stuk minder.
Onderweg flappert een Leptodora voorbij en ik wenk Susan dat ze dit wel moet zien.
Hevig met de armpjes op en neer flapperend, zwemt deze roofwatervlo die andere watervlooien eet, in het lamplicht.
De kant lijkt maar niet dichterbij te komen en we zwemmen en zwemmen terwijl Susan volgens mij zelfs haar duikfles tijdens het duiken aan het vullen is ofzo.

We komen precies bij de het zeilbootwrak de “Sale” uit. Daar laat ik nog even de enorme sponzen zien en Susan maakt er foto’s van.
Dan wordt het hoogtijd om het water uit te gaan en zo eindigen we de duik.
gemiddelde diepte van 8,8 meter en een max diepte van 17,7 meter.
We praten nog verder totdat ze genoeg informatie heeft vergaard.

Dit was een heerlijke duik Susan!