2021-01-10 Bezoek uit het hoge Noorden

WeerBewolking met wat zon
DuikersKevin, Jordy, Jeroen, Manuel, Berend-Jan, Axel
DoelMetingen en foto’s maken van de stations
Duur75 minuten
Temp lucht4
Temp water oppervlak5
Temp water minimum 4
Fauna1 klein baarsje op station MP2 op 6 meter diepte
FloraFonteinkruidsoort met neerslag erop
PlanktonMicrocystis, Asterionella, Pediastrum, Cymatopleura, Eupodiscus, Staurastrum, Aulacoseira, Keratella, Cyclotella
SpronglaagNiet zicht- of voelbaar
Gemeten op diepte (mtr)Secchi zicht horizontaal (mtr)Temp (C)Secchi zicht verticaal (mtr)
056,3
35,76
64,75
94,44
Diepte in mtrFosfaat Mg/LEC mS/cmPH
140,849907,21
50,8910037,44
CHEMISCHE WAARDEN

Bezoek uit het hoge Noorden
Kevin en Jordy wonen in Friesland en hebben een duikcursus gedaan met Berend-Jan. Zodoende zijn ze in het Project Baseline groepje gekomen. Friesland heeft dan wel genoeg water om in te duiken, maar meestal is het niet veel soeps. Nou ja, eigenlijk is het (te) vaak soep.
In Zeeland kun je je wel vermaken met slecht zicht, want het zoute leven is dan nog wel kleurig en bijzonder op de vierkante meter. Zoetwater en slecht zicht is voor de duiker die wat wil zien, een hele goede reden om een heldere plas uit te zoeken. Je gaat tenslotte niet 1,5 a 2 uur in de auto zitten om in een plas te duiken, waar er snertzicht is.
Mijn persoonlijke limiet is een meter zicht voor een leuke duik. Ik heb één keer met Robin gedoken in Zijkanaal “B” (Spaarnwoude) om te zoeken naar een obstakel, waarin vislijnen bleven hangen. Toen kon ik recht in mijn duiklamp kijken, terwijl ik het nog geen 10 cm van mijn masker afhield. Tja dat doe je niet voor je lol. Robin (die volgens mij een extra zintuig heeft om objecten te vinden) vond uiteindelijk een takkenbos.
Duiken met slecht zicht is minder erg als je echt een doel hebt.

Om eens nader kennis te maken kwamen Jordy en Kevin dus naar ons toe om te kijken wat en hoe we nu metingen doen. Dus we leggen uit wat we gaan doen en hoe we de taken verdelen.
Jordy en Kevin krijgen ook een taak en gaan een zichtmeting doen. Dat betekent dus een stukje achteruit zwemmen om een meting te doen. Toen werd heel bescheiden aangegeven, dat ze wel zouden kijken hoe wij het gingen doen. Manuel haakt daar direct op in. “Nee jongens, jullie gaan ook gewoon een zichtmeting doen en de waarden noteren in je wet notes”. Berend-Jan doet het voor op 3 meter diepte en dan mogen Kevin en Jordy de meting op 6 en 9 meter diepte doen.
Schoorvoetend wordt er “oké” gezegd. Daarop vulde ik nog aan, dat als het achteruit zwemmen niet lukt, dan zwem je gewoon van de paal weg met het meetlint en kijkt af en toe even achterom tot het moment dat je de Secchi plaat niet meer ziet. Simpel zat.
Jeroen gaat watermonsters verzamelen op 5 en 14 meter diepte, Manuel en Berend-Jan blijven bij Kevin en Jordy en ik ga de foto’s maken.

We gaan te water en het zicht is niet echt bijzonder langs de kant, maar dat trekt wat bij naarmate we bij de meetpaal komen.
Berend-Jan doet de zichtmeting voor op 3 meter diepte. Intussen verzamelt Jeroen de monsters en neem ik de foto’s. Dat gaat al met al best snel en boven ons zijn de jongens opperst geconcentreerd bezig.

Sale
Na het nemen van de metingen en monsters gaan we naar weer naar het zeilbootwrak de “Sale”. Daar hoeven we alleen foto’s te nemen en kunnen de jongens even rondkijken. Onderweg missen we ineens twee duikers. Even wachten en turen in de groene massa. Niets. Zullen we even terugzwemmen jongens?
Al na een paar meter zien we twee lampen in het groen en ja hoor, daar zijn ze.
Samen zwemmen we weer richting de Sale.

Er groeien nog steeds geen sponzen. Ik zie wel een plek waar wat heeft gezeten en wat er zit is niet herkenbaar als spons. Ik ben dan weer benieuwd wanneer die dit jaar gaan komen. Voorgaande jaren waren de sponzen in januari al redelijk groot. Dus dat is een groot verschil met januari 2018 en februari 2019, waarin de sponzen de voorgaande zomer wel overleefd hadden. Of er nu een direct verband is met de heftige blauwalgbloei is moeilijk te zeggen.
Dus ik heb even de logs en foto’s nagelopen.
2019 – Een blauwalgwaarschuwing start op 26-07-2019 tot 01-10-2019. Pas na ca 15-10-2019 vormt zich geen drijflaag meer in het monsterpotje.
2020 – Een blauwalgwaarschuwing start op 30-07-2020 tot 01-10-2020. Pas na ca 18-10-2020 vormt zich geen drijflaag meer in het monsterpotje. Hoe kan het dat een negatief zwemadvies op 1 oktober stopt? Zwemwater monitoring vindt plaats tussen 1 mei en 1 oktober. Buiten deze periode wordt er niet gemeten, dus het kan best zijn dat na 1 oktober er wellicht nog steeds een negatief zwemadvies zou kunnen zijn geweest.
Onderstaande foto’s van sponzen zijn niet van dezelfde plek op de romp, maar het geeft wel het verschil aan.

Nadat iemand de Sale in is geweest, volgt er weer een bekende blauwalg eruptie. Op de foto’s lijkt het of de hele plas nog vol met die koloniën zitten, maar dat is niet zo hoor.

MP8 Stuurboord.

Het is een beetje een saai rondje, maar het moet gebeuren en zo zwemmen we naar het kwadrant MP4. Op het moment nadat ik de foto heb genomen, is het echt tijd om om te draaien. De kou komt erin en luchtvoorraad loopt terug van Kevin en Jordy.
Op de terugweg pak ik nog even het station “stokje”, MP7 en MP5 mee voor de foto. Onderweg zie ik trouwens wat gaten in de zanderige bodem.
Dus ik zet even flink de vaart erin, maar na een aantal minuten gebaard Manuel mij wat rustiger aan te doen.
Zodoende gaan we wat langzamer.

Na de duik haal ik nog wat planktonmonsters, zoals bijna altijd en praten we na over de duik.
Voordat er vragen opkomen over het C-woord, We staan lekker buiten in de wind.
Kevin en Jordy hebben het naar hun zin gehad en ze hebben de metingen perfect gedaan!
Berend-Jan zou de maandag jarig zijn en ik de dinsdag, dus een dubbele traktatie!

Het was echt ontzettend gezellig en leuk!

Plankton
Er komen weer andere soorten op die ik graag zie, zoals de roeipootkreeftjes. Ook Staurastrum (sieralg) en de prachtige groenalg Pediastrum die eruitziet als een soort radertje zijn mooi om te zien. Dan zijn er ook nog de kiezelwieren komen in verschillende vormen voor.
Eentje daarvan is de (volgens mij) Cymatopleura.
De blauwalg Microcystis wordt steeds minder, maar januari 2020 zaten er geen Microcystis koloniën in en nu wel.
Dat zegt toch ook wel iets denk ik.

Dank allemaal voor weer een nuttige duik!