2020-12-29 Een schat

WeerBewolkt
DuikersJeroen, Dick, Manuel, Bart, Berend-Jan, Axel
DoelWat zit er onder de gele boei
Duur86 minuten
Temp lucht4C
Temp water oppervlak7C
Temp water minimum 7C
FaunaScholen jonge baarzen op 18 meter
FloraEen enkele plantGekroesd fonteinkruid
PlanktonVeel Staurastrum, Asterionella, Microcystis, Diverse soorten kiezelwieren
SpronglaagGeen

Vislood: 125 Gr

Wat is toch die gele boei?
Tijden geleden zag ik al een boei liggen met zonnepanelen erop en vroeg mij af wat er gemeten zou worden.
Er was op dat moment al een negatief zwemadvies en dan nog even dat hele virusverhaal. Dus al die tijd konden we niet kijken en daarom had ik de boei verder geen aandacht gegeven tot afgelopen dinsdag.
De jongens wilde graag een duik maken en dus stelde voor om bij de boei te gaan kijken.
Nou zogezeitzo-afgesproken en daar stonden we op de parkeerplaats, waarbij ik aangaf: “Om bij de boei te komen is het wel beter om dat via de oppervlakte te doen”. Iedereen zegt nog “Oké”. Het is onmogelijk om het duikend te vinden. Bij de waterkant klinken de jongens ineens wat minder enthousiast. Dat is een takke eind zwemmen Axel!
Uh, het lijkt wel of ie verplaatst is joh. Het lag mijn beleving toch echt dichterbij en op een foto van 20 augustus 2020 is ie net aan te zien. Ja het lag dichterbij. Dit is het bewijs en dan

Dus we zwemmen en zwemmen en zwemmen en komen uiteindelijk aan bij de gele boei.
Iedereen is lekker warm geworden, maar Jeroen geeft aan dat ie lekkage in z’n nek voelt. Als het niet gaat zal hij de duik afbreken en teruggaan.
We zakken af langs de boeilijn en Jeroen geeft al snel aan dat ie de duik afbreekt. Hij moet het takke eind weer terugzwemmen.
Wij dalen af en komen op 18 meter diepte uit. Er staat een soort “High Tea” rekje op de bodem waaraan de boei is vastgemaakt. Manuel fatsoeneert de losse lijn. Wat een deceptie. Nou dat was het dan en we koersen richting Noord naar de brede steiger. Voor ons schieten scholen jonge baarzen over de bodem.
Bij Berend-Jan schieten de baarzen zelfs onder hem door. Dat zijn toch weer leuke en bijzondere momentjes.

De bodem heeft een wat groene uitslag en zoals afgesproken maak ik een filmbeelden van opwaaiend sediment op 15 meter diepte. Ik meen dat Dick even wat sediment doet opwaaien om te kijken hoe snel en OF het neerdaalt. Het blijft echter best lang hangen, waardoor ik uiteindelijk maar stop met filmen.
Tot zover een rete saaie duik eigenlijk.
We zwemmen verder richting Noord. Ach jemig er ligt weer genoeg blikjes en wat doe je op een saaie duik? Juist ja.. de bende opruimen. Ik haal een net uit mijn zak om deze te vullen.
Ik richt mij op oude vislijnen en ook die liggen er weer.
Zo zwemmen we richting de instap.

De schat
Zo vullen we al zwemmend het net die al snel vol zit.
Dan heeft Manuel een plastic box gevonden met gele deksel. Hij haalt het deksel eraf en in de box ligt een baksteen en een dichtgeknoopte plastic zak van van Gerven Lisse.
Manuel voelt wat hards. Hij opent de zak om te zien wat er in zou zitten.
Dan volgt er een wolk van papiersnippers. Het zicht wordt even wat minder. Manuel doet de zak weer dicht en bergt ‘m weg. Ik weet alleen niet waar.

Lang verhaal kort, wat is dan die schat?

Eenmaal bij de auto vraagt Manuel wat er in de zak zat en die bleek in het net te zitten die Berend-Jan geleegd had in de container.
Ik snel terug naar de container en haal de plastic zak eruit.
Er zitten een paar half vergane boeken in, waaronder eentje met wat leesbare regels. Ik lees Uri Orlev (Poolse schrijver).
Drie CD’s waaronder eentje van Ruth Jacot en een verzamel CD (Eternal, Hanson, Coolio, Spice girls etc etc.)
En een houten doosje…..
In dat doosje zit een soort nep parel ketting en oud geld, zoals een oud Hollandse kwartje uit 1977, en drie duppies. 1962 is de oudste.

Wat zou echter het verhaal zijn achter het afzinken van deze plastic box met deze spulletjes erin? Iemand met een verloren liefde die de herinneringen wilde laten rusten? Of nou ja, we zouden het wel willen weten.

Oliebollen, koffie en koek

Jeroen die de duik moest afbreken heeft heerlijke koffie en oliebollen mee. Ik voeg nog wat eigen gebakken flapjacks toe en alles gaat op. Het namelijk ook zo’n beetje lunchtijd.
Na het duiken smaakt alles zoooo lekker. We praten gezellig na en gaan weer elk onze weg.

Bedankt allemaal voor de leuke duiken die we met elkaar doen.

Speciale dank gaat uit naar Jeroen, die altijd koffie mee heeft en dit keer ook nog overheerlijke oliebollen mee had genomen.

Fijne jaarwisseling iedereen!