2021-08-01 Slecht zicht met veel vis

Woensdag 28-07-2021 snorkel avondje
Er stond een harde wind en ik zag op dat moment geen drijvende vlokjes en ook niks op het hondenstrandje liggen.. Met droogpak en snorkel ben ik een planktonmonster wezen halen en heb een verticale zichtmeting gedaan
Verder was het waterpeil 6 cm gezakt sinds 8 juli. In het watermonster zitten heel veel roeipootkreeftjes en blauwalg koloniën.
Waar de harde wind op stond aan de Noordzijde bij de stenen. Daar was helemaal niks te zien, zelfs niet tussen de stenen, waar altijd wel blauwalgen zijn te vinden. Twee duikers vertelde dat het zicht slecht was, maar dat er onder het paviljoen wel veel jonge vis zat.
Vervolgens ben ik even wat foto’s erbij gaan zoeken van vorig jaar.
Er zit wat verschil in zoals je misschien kunt zien.
FOTOS van deze monsters


Zondag 1 aug duikje met Koos
Wind was veel meer gaan liggen en het regende af en toe flink. Er is ook flink wat erosie van de oever de plas in.
Op het hondenstrandje ligt een dun strookje blauwalgen op de grens van water en zand. Het water is wat bruinig en er zijn weer meer koloniën bij het oppervlak met name op de windluwe plekken. Daar vind je voornamelijk weer losse wijdverspreide drijvende koloniën, maar ook op een paar cm diepte.
Het zicht onder water is bar slecht. We meten het horizontale doorzicht op 3, 6 en 9 meter diepte en komen niet verder dan 1 mtr en 1,20 mtr met de kleine Secchi plaat. Het water is homogeen van temperatuur zegge 21 a 22 Celsius t/m 18 meter want dieper zijn we niet geweest. Mogelijk dat er onder de 18 meter nog wel een spronglaag zou kunnen zitten.

We nemen een water monster op 5 en 13 en 18 meter diepte. Op alle drie de dieptes zijn de waarden gelijk:
EC =  0,870 mS/cm
PH = 7,8 
PO4 = 0,8 mg/L
Op de bodem rond de 12-16 meter liggen grote velden witte Beggiatoa bacteriën. Ik neem daarvan een bodemschraapsel mee en maak er videobeelden van, want het zijn bijzonder beweeglijke bacteriën.
Er zitten grote wimperdieren tussen die karakteristiek zijn voor deze omgeving. Ook daar zitten wat bijzonder fris uitziende Microcystis koloniën in. 
EC = 0,904 mS/cm
PH = 6,86
PO4 > 2,5 mg/L
Dat leert mij dat er dus een enorm verschil zit in het fosfaatgehalte een 20 centimeter boven de bodem en op de grens van bodem en water. Een verstoring van de bodem kan dus plaatselijk fosfaat doen vrijkomen.

Wat erg opvalt is de enorme hoeveelheid jonge pos en snoekbaars (Grootte ca 6-7 cm) wat bij de bodem rond zwemt. Jonge baarzen zie je onder het paviljoen in scholen voor zover het slechte zicht ons dat laat zien. Een visser melde dat hij dit weekend 12 brasems, een graskarper van 15 kg en een meerval van 1,5 meter had gevangen. Dat is tussen 2016 en 2020 niet meer het geval geweest.
Daarmee is het punt gemaakt dat het mengen, goed voor vissen is.
We zijn naar de Westelijke (Noord-Zuid) slang gezwommen. Het lijkt erop alsof ze de druk hebben op het systeem hebben verhoogd, omdat de diffusors in plaats van de helft lucht gaven, nu bijna volledig lucht geven.

We zien twee grote palingen bij de Caddy. Op de Sale zitten bijzonder weinig zebra / quaggamosselen (Dreissena’s) op slechts wat grotere exemplaren na dan.
De Sale lijkt ook wel schoon te zijn geschrobd. Op de metalen en houten delen groeien nieuwe sponzen. Op een aantal sponzen aan de Noordzijde vooral, zitten koloniën blauwalgen.
Er was een spons waar een donkere plek op zat. Verder heel veel middelgrote baarzen op en rond het wrak.

Als je een schep water neemt, zie je slechts enkele koloniën. De grootte van de koloniën op diepte zijn hoofdzakelijk heel klein. Dat is moeilijk te schatten, maar ik denk minder dan een 0,5 mm.

Als je nog Mudmasters van 4-5 juli meerekent waarbij er van de glijbaan honderden modderige deelnemers het water in gleden PLUS de weersomstandigheden met de hoge temperaturen in combinatie met hevige regenval, dan hadden er waarschijnlijk half juli al borden met een zwemverbod gestaan.
Dus al met al scoort het mengsysteem dus best heel goed.

Mijn verklaring voor het slechte zicht
Dus als je je afvraagt waarom het zicht zo slecht is….Ik denk… en ik denk wel eens vaker wat, maar de mosselpopulatie is sinds 2018 hollend achteruit gegaan,
Als je nagaat dat we vóór 2017 nog grote velden quagga mosselen hadden tot 12 meter diepte. Die zijn door langdurige zuurstofarme periodes in de nazomer verdwenen. Met het mengen zouden mosselen weer een kans kunnen krijgen om zicht te vermenigvuldigen en uiteindelijk het doorzicht te verbeteren.
Dat heeft echter wel tijd nodig voor de populatie om zich te herstellen.
Ik hoop ook dat we uiteindelijk weer zoetwaterkwallen terug gaan krijgen.