2022-03-02 Vislijn opruimduik met verrassingen.

Jeroen kwam met een goed voorstel om woensdagavond even te duiken en natuurlijk moeten de scooters mee. Dick had er ook oren naar zo ontmoette we elkaar bij Papa’s Beach House om 18:00. Ik had bedacht om verloren vislijnen te gaan opruimen zowel aan de Westelijke als de Oostelijke uitloper die beide een steiger hebben waar vanaf veel gevist wordt. We besluiten per steiger 15 minuten te besteden aan vislijnen zoeken en opruimen.
Het is al aardig donker aan het worden als we de scooters in het water leggen. Twee mannen staan geïnteresseerd te kijken naar de drie torpedo’s.
We nemen onze tijd om ons om te kleden. Even een korte check in het water en zo scooteren we vol gas langs de 5-6 meter lijn naar de Westelijke steiger. Dat is ongeveer 400 meter en daar doen we ongeveer 9 minuten over.
Dick vraagt om te kijken naar zijn canister waar de accu’s in zit van zijn pakverwarming, maar ik zie even niet wat de bedoeling is.
Vervolgens gaan we even naar de oppervlakte. Er moet een blauw lampje branden en die brandt niet. Het lukt Jeroen om de accu in te schakelen. We duiken weer onder. We moeten nog even een stukje verder om bij de steiger te komen. We komen op de plek waar we wezen moeten en we schakelen de scooters uit.
Aan de neus van de scooter heb ik een koordje gemaakt om de scooter eventueel te kunnen slepen, maar je kunt de scooter er ook mee wegclippen aan de ring van de linkerschouder. Dat is beter dan de scooter tussen de benen te houden als je intensief bezig bent met vislijnen verwijderen. We zitten in minuut 17 van de duik en de klok gaat tikken voor 15 minuten actie.
Dick Jeroen gaan ook aan de slag. Je moet soms echt goed kijken, maar het is net zoals met alles, als je eenmaal weet waar je naar moet kijken, dan zie je ineens véél meer aan vislijnen liggen.

Merk: Coliseum

Dan valt mijn oog op iets glimmend wat op de onderzijde van een blikje lijkt, maar het is veel kleiner. Jemig een duikhorloge!
Kijk Jeroen!! Jeroen steekt zijn arm uit om te kijken hoe het hem staat. Zo te zien ligt ie er al een lange tijd.
Zo ruimen we meerdere vislijnen op en gaan wat ondieper te werk.
Het witte schijnsel van een dode kuifeend doemt op in het lamplicht. Ah nee hè. Gevalletje vogelgriep of….verdorie deze kuifeend heeft een vislijn achter de tong en is verstrikt geraakt en verdronken.
Dit is zeker niet de eerste verstrikte duikende watervogel die we zien in de Bosplas en het zal ook niet de laatste zijn vrees ik.

De kou kikt deze duik veel sneller in dan verwacht en de 15 minuten zijn zo voorbij.
Het klosje met vislijn kan ik niet in mijn zakken kwijt vanwege enkele kunstaas en dus hang ik die aan mijn lamp, zodat ik ‘m zo ver mogelijk weg kan houden van de schroef van de scooter. Dick en Jeroen zijn klaar voor de oversteek en zo gaan we vol gas weer in het groen, want via de bodem is hier net even te diep. Ik probeer 10 mtr aan te houden op basis van drukverschil in mijn oren, maar dat blijkt toch echt onbetrouwbaar. In het lamplicht schieten aasgarnaaltjes voorbij. Dan voel ik ineens een kort rukje aan mijn linker hand.
Gretverdrie een stukje vislijn zit om de as van de schroef en friemelt in het rond. Gelukkig zien we de bodem alweer snel en ik begin gelijk de schroef eraf te halen Jeroen en Dick kijken wat ik nu aan het doen ben. Dat hebben ze al snel door natuurlijk. De vislijn die om de as zit gedraaid haal ik er vanaf en dat valt niet mee met mijn inmiddels erg koude handen en dikke wanten.
Schroef gaat er weer op en we gaan nu echt niet verder met lijnen ruimen, want ik weet niet hoe het men Jeroen en Dick zit, maar het wordt een beetje oncomfortabel koud. Dus we gaan terug naar de instap, maar dit keer op standje normale snelheid.
Zo kunnen we een heel eind de luchtslang volgen met verschillende T-splitsingen.
Een werkelijk prachtige karper ligt stilletjes te rusten op de bodem. Het is helemaal onbeschadigd en gaaf en behoorlijk aan de maat ook.
Dan vergeet je de kou even en neemt even de tijd om het te bekijken.

We komen wat te ver van de instap uit en scooteren verder richting het restaurant.
Ook Dick is verkleumd en wat blijkt nu. Hij had zijn heatingvest niet aangesloten. Jeroen heeft het wel lekker comfortabel met handschoenverwarming en teenwarmers.
Die teenwarmers zijn nog niet eens zo’n slecht idee, maar ja na een uurtje waren we het eigenlijk toch ook wel zat.
Na de duik weer een heerlijk bakkie koffie.
Dick en Jeroen, ontzettend bedankt weer!

Voor het wegbergen van vislijnen en aanverwanten zag ik op Youtube een man die een grote plastic voorraadbus gebruikte en dat is natuurlijk een superidee. Dus die gaan we ook even regelen.

Source: Youtube Jake Treasure hunter.

Onze vangst = 275 gram lood, 3 kunstaas en meters vislijn.